You are here

Μπαίνουν στην πολιτική ατζέντα οι «ξένοι»

12/11/2010 07:58
Στην πολιτική ατζέντα μπαίνει για τα καλά το θέμα της μετανάστευσης με τα κόμματα να κτίζουν θέσεις ενόψει του γενικού προβληματισμού που υπάρχει στην κοινή γνώμη αλλά και των πρόσφατων επεισοδίων στις Φοινικούδες.

Τόσο ο Δημοκρατικός Συναγερμός όσο και το Ευρωπαϊκό Κόμμα προσπάθησαν χθες να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά το θέμα, συνδέοντας τα βοηθήματα που λαμβάνουν με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Εξέφρασαν με έντονο τρόπο τη δυσφορία τους για το ύψος των κονδυλίων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2011 για τους αιτητές πολιτικού ασύλου και κάλεσαν το υπουργείο Εργασίας να δώσει εξηγήσεις.

Μετά το πέρας της συζήτησης που έγινε στην Επιτροπή Θεσμών για τα δημόσια βοηθήματα που λαμβάνουν οι αλλοδαποί, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι οι δαπάνες για τους αλλοδαπούς αποτελούν ύβρη προς τους εργαζόμενους της Eurocypria και προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.

Σύμφωνα με τον κ. Ερωτοκρίτου, το συνολικό κονδύλι για τα βοηθήματα που λαμβάνουν οι πολιτικοί πρόσφυγες αλλά και όλες οι κατηγορίες των αλλοδαπών, ανέρχεται στα €30 εκ., από τα οποία τα €22 εκ. αφορούν τους πολιτικούς πρόσφυγες.

Πρόσθεσε ότι παρατηρείται και αύξηση ύψους €1 εκ. σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2010.

Μιλώντας με σκληρή γλώσσα, ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι «όταν οι υπάλληλοι της Eurocypria θα πρέπει να αποζημιωθούν με το συνολικό ποσό των €10 εκ. και το κράτος αδυνατεί να τα βρει, δεν έχει κανένα πρόβλημα να φέρει προϋπολογισμό €22 εκ. τα οποία θα δώσει στους αιτητές πολιτικού ασύλου».

Τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν από το υπουργείο Εργασίας να επανεξετάσει την πολιτική του και να υιοθετήσει σύστημα ελέγχου των δημόσιων βοηθημάτων, προτείνοντας παράλληλα την υιοθέτηση ευρωπαϊκών μέτρων όπως είναι η φορολόγηση των χρημάτων που λαμβάνουν οι αλλοδαποί.

Σύμφωνα με τον κ. Ερωτοκρίτου, η υπουργός Εργασίας τους ανέφερε ότι δεν γίνεται κανένας έλεγχος, σημειώνοντας ότι στην Επιτροπή Θεσμών έφτασαν καταγγελίες για εμπορία παιδιών.

Όπως εξήγησε, «κάποιοι αλλοδαποί έμαθαν το κόλπο και εμπορεύονται παιδιά, δηλαδή τα παρουσιάζουν ότι είναι δικά τους παιδιά και τα δηλώνουν στις υπηρεσίες μετανάστευσης και μετά αυτά τα ίδια παιδιά παρουσιάζονται στις υπηρεσίες και δηλώνονται ως παιδιά άλλων αλλοδαπών, απλώς και μόνο για να πάρουν επιδόματα».

Επίσης, έκανε λόγο για ανύπαρκτη, ελλειμματική και εγκληματική αδιαφορία από πλευράς του υπουργείου Εργασίας και προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσουν να σταυρώσουν τα κονδύλια για τους πολιτικούς πρόσφυγες κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση συνεχίσει την πολιτική που εφαρμόζει για τους μετανάστες και τους λαθρομετανάστες οι πιθανότητες να γεννηθούν στην κυπριακή κοινωνία φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας και συμπλοκών, όπως πρόσφατα, θα αυξάνονται.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να υπογράψει διακρατικές συμφωνίες με τα κράτη από τα οποία προέρχονται οι περισσότεροι λαθρομετανάστες.

Υπέδειξε παράλληλα πως δεν αξιοποιήθηκε στον απαιτούμενο βαθμό η ΕΕ και οι συμφωνίες που η Κομισιόν υπέγραψε με τρίτες χώρες και ειδικά με το Ιράν, από όπου προέρχεται μεγάλος αριθμός μεταναστών που κατέστρεψαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Τα πυρά αντέκρουσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία δήλωσε ότι από τα €219 εκ. που δαπάνησε το κράτος το 2009 για δημόσια βοηθήματα, μόνο €15,6 εκ. δόθηκαν στους αιτητές πολιτικού ασύλου.

Σημείωσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση με πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ενέκρινε τη στρατηγική ένταξης των νομίμων μεταναστών στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι από τις κεντρικές δράσεις της στρατηγικής είναι η δημιουργία των υποδομών για να προσφέρονται οι ειδικές συνθήκες υποδοχής που ορίζει ο περί προσφύγων νόμος στους αιτητές πολιτικού ασύλου σε χώρους που θα δημιουργηθούν προς τούτο.

«Το υπουργείο Εσωτερικών», είπε η κα Χαραλάμπους, «προωθεί διαδικασία προσφορών για την ενοικίαση χώρων, η δημιουργία των οποίων είναι απαραίτητη ώστε να προσφέρεται στους αιτητές ασύλου στέγαση, διαμονή και διατροφή και δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη να καλύπτονται από το νόμο για το δημόσιο βοήθημα».

Πρόσθεσε παράλληλα ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία κατάλληλων και επαρκών χώρων ώστε οι μετανάστες όταν πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα να εντάσσονται πλήρως, υποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση προχωρεί στη δημιουργία χώρων όπου θα διαμένουν οι αιτητές που θα απελαύνονται, αφού κριθεί ότι δεν δικαιούνται το καθεστώς του πρόσφυγα.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι με τη νέα στρατηγική αυτός που θα λαμβάνει το καθεστώς του πρόσφυγα θα πρέπει να αποταθεί για εργασία και θα ισχύουν για αυτόν όλα όσα ισχύουν για τους Κύπριους πολίτες σε ό,τι αφορά την εργοδότηση και την παροχή βοηθήματος.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου


• Μπες στη StockWatch από το κινητό σου με Vodafone live!


• Γραφτείτε στο νέο Νewsletter της StockWatch καταχωρώντας το email σας στη «λίστα email» στα αριστερά αυτής της σελίδας.