You are here

«Χρυσό» κυπρίων για ανεργία

20/10/2015 10:36
Οι πολίτες στην Κύπρο θεωρούν ότι η ανεργία είναι η πρώτη και κύρια πρόκληση που θα πρέπει ν' αντιμετωπίσει η ΕΕ με ποσοστό 78%, το υψηλότερο που καταγράφεται στην ΕΕ, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου που δημοσιεύθηκε στις 14 Οκτωβρίου2015.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι κύπριοι θεωρούν ως μεγαλύτερη πρόκληση την αντιμετώπιση της ανεργίας, αντίθετα με τον μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ που χαρακτηρίζουν ως μεγαλύτερες προκλήσεις τη μετανάστευση και την τρομοκρατία.

Παρόλο που το μεταναστευτικό σημειώνει αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2013, εντούτοις μόλις το 38% των κυπρίων πιστεύει ότι αποτελεί τη δεύτερη σε σειρά πρόκληση για την ΕΕ. Οι κοινωνικές ανισότητες θεωρούνται η τρίτη κατά σειρά μελλοντική πρόκληση για την ΕΕ σημειώνοντας μείωση κατά 6 μονάδες σε σύγκριση με το 2013.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, το 81% των ερωτηθέντων στην Κύπρο τάχθηκε υπέρ της άποψης για περισσότερη λήψη αποφάσεων σ' ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 75% θεωρεί ως θετική κίνηση την οικονομική ενίσχυση εκ μέρους της ΕΕ των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές στις ακτές τους. Απολύτως σύμφωνο με την άποψη ότι οι διαδικασίες νόμιμης μετανάστευσης πρέπει να είναι οι ίδιες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι το 85%, ενώ ένα ποσοστό του 77% σημειώνει ότι οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να απλοποιηθούν. Ως προς το ζήτημα των αιτητών ασύλου, οι απόψεις των κυπρίων συμπίπτουν με τις απόψεις της πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών καθώς το 88% συμφωνεί στη διανομή τους μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και το 91% στον τρόπο διανομής σύμφωνα με τις δεσμευτικές ποσοστώσεις. Ενώ περίπου ένας στους δυο ευρωπαίους θεωρεί ότι η παρουσία μεταναστών από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στη χώρα τους είναι θετική για την εθνική τους οικονομία, στην Κύπρο μόλις το 31% των ερωτηθέντων συμμερίζεται αυτή την άποψη με το 64% να δηλώνει ότι η κυπριακή οικονομία δεν χρειάζεται τους νόμιμους μετανάστες.

Όσον αφορά στην ανεργία, ενώ περίπου 3 στους 4 κύπριους πιστεύουν ότι αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ΕΕ, εντούτοις το ποσοστό που θεωρεί προβληματική την πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας μειώθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, από 45% το 2013 σε 30% το 2015.

Ως προς την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, 61% των κυπρίων θεωρεί ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ ενήργησαν μονομερώς για την αντιμετώπισή της σε αντίθεση με 33% που θεωρεί ότι υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ των κρατών μελών. Επίσης, 44% αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στα επόμενα χρόνια, ποσοστό το οποίο ξεπερνά κατά 10% τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ 36% εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει για πολλά χρόνια. Ποσοστό του 68% των κυπρίων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους έχει επιδεινωθεί τα τελευταία δυο χρόνια, σ' αντίθεση με 40% του μέσου όρου στην ΕΕ, ενώ 23% δηλώνει ότι δεν έχει αλλάξει

ΕΕ

Όσον αφορά στην ΕΕ, το 66% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι περισσότερες αποφάσεις στο μεταναστευτικό πρέπει να λαμβάνονται σ' ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά από τις εθνικές κυβερνήσεις από μόνες τους, ωστόσο η έρευνα διαπίστωσε σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών σε όλα τα θέματα.

Από τη μια οι πολίτες της Κύπρου, Γερμανίας, Ισπανίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας με ποσοστά από 79% έως 81% ευνοούν την απόφαση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ μόνο το 40% των πολιτών της Εσθονίας, Πολωνίας και Σλοβακίας συμφωνούν.

Οι ευρωπαίοι πολίτες ήταν εξίσου διχασμένοι στο θέμα της υποδοχής αιτητών ασύλου. 78% των ερωτηθέντων ανάφερε ότι οι αιτητές ασύλου πρέπει να διανεμηθούν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Περισσότερο υπέρ αυτής της άποψης ήταν οι Γερμανοί με ποσοστό 79%, και λιγότερο υπέρ οι Σλοβάκοι και οι Τσέχοι με 31%. Στην Κύπρο 88% των πολιτών συμμερίζεται αυτή την άποψη. Από το 78% που βλέπει θετικά τη διανομή των αιτητών ασύλου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το 75% επίσης ευνοεί όπως αυτό γίνει σύμφωνα με τις δεσμευτικές ποσοστώσεις που αποφασίστηκαν από την ΕΕ.

Οι ευρωπαίοι είναι επίσης διχασμένοι σχετικά με τον ρόλο των νόμιμων μεταναστών στις οικονομίες τους, με το 51% να δηλώνει ότι οι χώρες τους «χρειάζονται νόμιμους μετανάστες που θα εργαστούν σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας».

Οι ανησυχίες για το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία, οι οποίες καταγράφηκαν ήδη σε υψηλά ποσοστά σε προηγούμενες έρευνες, σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2013. Για το 47% των ερωτηθέντων, η μετανάστευση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, σημειώνοντας αύξηση κατά 33% σε σύγκριση με το 2013. Ανησυχίες για την τρομοκρατία εκφράστηκαν από το 26% των ερωτηθέντων σε σύγκριση με 11% το 2013.

Η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου επίσης υπογραμμίζει τα ζητήματα της νόμιμης μετανάστευσης και της οικονομικής στήριξης της ΕΕ στις συνοριακές της χώρες και σε δεύτερο επίπεδο τις οικονομικές προοπτικές και αντιδράσεις στην οικονομική και δημοσιονομική κρίση.

Ανεργία

Η ανεργία εξακολουθεί ν' αποτελεί τη δεύτερη, μετά το μεταναστευτικό, μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει ν' αντιμετωπίσει η ΕΕ παρόλο που σημειώθηκε μείωση στο μέσο όρο της ΕΕ κατά 6%. Το 49% των ευρωπαίων πολιτών θεωρεί την ανεργία ως την πιο πιεστική πρόκληση, με το ποσοστό να ξεπερνά το 50% σε εννέα χώρες.

Η έρευνα με τη συμμετοχή 28,150 ευρωπαίων άνω των 15 ετών διενεργήθηκε μεταξύ 19 και 29 Σεπτεμβρίου, περίοδο όπου οι αφίξεις των προσφύγων στα σύνορα της ΕΕ και οι τραγικοί θάνατοι μεταναστών έτυχαν ευρείας κάλυψης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.