You are here

ΕΕ: Επιπλέον €29 εκατ. στην Κύπρο στο πλαίσιο Sure

29/09/2022 15:44

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τρεις προτάσεις στο Συμβούλιο για αποφάσεις χορήγησης οικονομικής στήριξης στο πλαίσιο του μέσου «Υποστήριξη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» (SURE).

Η ΕΕ προτείνει να δοθούν επιπλέον €900 εκατ. στην Ελλάδα ανεβάζοντας τη συνολική στήριξη στη χώρα σε €6,2 δισ., επιπλέον €26 εκατ.  στην Κύπρο, ανεβάζοντας τη συνολική στήριξη στα €632 εκατ.  και επιπλέον €300 εκατ. στην Πορτογαλία, ανεβάζοντας τη συνολική στήριξη στα €6,2 δισ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει τις προτάσεις, η οικονομική στήριξη θα παρασχεθεί με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους. Τα δάνεια και στις τρεις χώρες θα χρηματοδοτήσουν προηγούμενες δαπάνες για τη συνέχιση των μέτρων που θεσπίστηκαν για την αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης COVID-19.

Το δάνειο προς την Ελλάδα θα συμβάλει στην κάλυψη δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2021 σχετικά με τη συνέχιση ενός προγράμματος βραχυχρόνιας εργασίας και ενός προγράμματος που καλύπτει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τη διατήρηση της απασχόλησης.

Το δάνειο προς την Κύπρο θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2021 για τη συνέχιση ενός προγράμματος βραχυχρόνιας εργασίας και παρόμοιων μέτρων για τους αυτοαπασχολούμενους και συγκεκριμένους κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας.

Το δάνειο προς την Πορτογαλία θα βοηθήσει κυρίως στη χρηματοδότηση των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν έως το Μάιο του 2022 που σχετίζονται με τη συνέχιση πολλών μέτρων για την αγορά εργασίας και την υγεία.

Υπάρχουν τώρα δέκα κράτη μέλη που έχουν ζητήσει πρόσθετη υποστήριξη πέρα από την υποστήριξη που είχε ήδη εγκρίνει το Συμβούλιο το 2020: Βέλγιο, Κύπρος, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Κροατία και Πορτογαλία.

Η σημερινή πρόταση, εάν εγκριθεί, θα ανεβάσει τη συνολική χρηματοδοτική στήριξη που χορηγήθηκε στο πλαίσιο του SURE σε συνολικά €95,7 δισ. Η Επιτροπή έχει ήδη εκταμιεύσει €91,8 δισ.  σε 19 κράτη μέλη στο πλαίσιο του Sure και αναμένει να αναλάβει τις υπόλοιπες δανειοληπτικές πράξεις τους επόμενους μήνες. Ποσό €4,3 δισ. εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο στο πλαίσιο του Sure για πιθανά μελλοντικά αιτήματα.

Γ.Χ.