You are here

Aνεργία 7,3% στην Κύπρο τον Φεβρουάριο

31/03/2023 15:50

 

Μικρή μείωση στο 7,3% κατέγραψε ο εποχιακά προσαρμοσμένος δείκτης της ανεργίας στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του 2023 (από 7,4% τον Ιανουάριο), σημειώνοντας ωστόσο αύξηση σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022 (όταν βρισκόταν στο 6,1%), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, τα οποία παρουσιάζονται και στο StatWatch.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε σταθερός στο 6,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο και μειώθηκε σε σχέση με πέρσι τον Φεβρουάριο όταν βρισκόταν στο 6,8%. Παράλληλα, ο αντίστοιχος δείκτης για την ΕΕ βρισκόταν στο 6,0%, σημειώνοντας μικρή μείωση τόσο σε σχέση με τον Ιανουάριο (6,1%) όσο και σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο 6,2%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, τον Φεβρουάριο του 2023 συνολικά 13,120 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ ήταν άνεργοι, εκ των οποίων τα 11,142 εκατομμύρια στην ευρωζώνη. Σε σχέση με τον Ιανουάριο η ανεργία μειώθηκε κατά 24 χιλιάδες άτομα στην ΕΕ και κατά 59 χιλιάδες άτομα στην ευρωζώνη. Σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο, η ανεργία μειώθηκε κατά 247 χιλιάδες άτομα στην ΕΕ και κατά 257 χιλιάδες στην ευρωζώνη.

Στην Κύπρο σε απόλυτους αριθμούς η ανεργία ανερχόταν περίπου στα 36 χιλιάδες άτομα τον Φεβρουάριο, με τον αριθμό να παραμένει σταθερός σε σχέση με τον Ιανουάριο και να καταγράφει αύξηση σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022 (29 χιλιάδες άτομα).

Ουσιαστικά σταθερή η ανεργία των νέων στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Φεβρουάριο του 2023 οι νέοι άνεργοι (κάτω των 25 ετών) έφταναν τα 2,799 εκατομμύρια στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 2,283 εκατομμύρια στην ευρωζώνη, αριθμοί που αντιστοιχούν σε δείκτη νεανικής ανεργίας 14,5% στην ΕΕ και 14,4% στην ευρωζώνη. Ο δείκτης νεανικής ανεργίας στην ΕΕ σημείωσε αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (από 14,4%) ενώ παρέμεινε σταθερός στην ευρωζώνη.

Σε απόλυτους αριθμούς, η ανεργία μεταξύ των νέων αυξήθηκε κατά 22 χιλιάδες άτομα στην ΕΕ και κατά 2 χιλιάδες άτομα στην ευρωζώνη σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 173 χιλιάδες στην ΕE και κατά 125 χιλιάδες στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν ενημερωμένα στοιχεία για τον εποχιακά προσαρμοσμένο δείκτη της ανεργίας μεταξύ των νέων στην Κύπρο για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, καθώς η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που παρέχουν δεδομένα σε τετραμηνιαία βάση. Τον Δεκέμβριο του 2022 ο δείκτης για τη χώρα βρισκόταν στο 18,6%, ποσοστό που αντιστοιχούσε σε περίπου 8 χιλιάδες άνεργους νέους.

Σταθερά ψηλότερη η ανεργία στις γυναίκες στην Κύπρο

Ο δείκτης της ανεργίας μεταξύ των γυναικών στην ΕΕ τον Φεβρουάριο βρισκόταν στο 6,4%, παραμένοντας σταθερός σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ σταθερός παρέμενε και ο δείκτης ανεργίας για τους άντρες στο 5,7%.

Στην ευρωζώνη, ο δείκτης ανεργίας για τις γυναίκες μειώθηκε ελαφρά στο 7,0% (από 7,1% τον Ιανουάριο), ενώ ο δείκτης ανεργίας για τους άντρες παρέμεινε σταθερός στο 6,2%.

Στην Κύπρο ο δείκτης της ανεργίας για τις γυναίκες παρέμεινε σταθερός σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο 8,7%, αλλά σημαντικά ψηλότερος από αυτόν για τους άντρες ο οποίος επίσης παρέμεινε σταθερός στο 6,1%