You are here

ΕΚΤ: Προσοχή στην αντίδραση σε απώλεια εργασίας

28/05/2023 06:01

Στις επιπτώσεις που προκύπτουν στα νοικοκυριά από την προσδοκία και την πραγματοποίηση απώλειας θέσεων εργασίας, αναφέρεται σε σημείωμά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως σημειώνει, η απώλεια εργασίας είναι ένα σοβαρό γεγονός για άτομα και νοικοκυριά. Επηρεάζει το εισόδημα, τις αποταμιεύσεις και τις ευκαιρίες κατανάλωσης, μερικές φορές για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. 

«Τα νοικοκυριά συχνά μειώνουν την κατανάλωση μη απαραίτητων αγαθών ή εξαντλούν τις αποταμιεύσεις τους προκειμένου να μετριάσουν τον αντίκτυπο του μειωμένου εισοδήματος», σημειώνεται. 

Προστίθεται ότι αυτό επηρεάζει τη συνολική ζήτηση και τις τιμές σε μια οικονομία. 

«Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας για τις κεντρικές τράπεζες να κατανοήσουν την οικονομική αντίδραση των νοικοκυριών στην απώλεια θέσεων εργασίας», τονίζεται. 

Σύνδεση προσδοκιών και πιθανοτήτων

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι η απώλεια εργασίας συχνά δεν είναι εντελώς απροσδόκητη. 

«Οι εργαζόμενοι μερικές φορές γνωρίζουν καλά εκ των προτέρων ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν μια μετατόπιση στο εγγύς μέλλον. Αυτό μπορεί, για παράδειγμα, να συμβαίνει εάν έχουν ειδοποιηθεί εκ των προτέρων από την εταιρεία τους ή επειδή γνωρίζουν μια δύσκολη ανταγωνιστική ή επιχειρηματική κατάσταση της επιχείρησής τους». 

«Αντίστοιχα, η προηγούμενη οικονομική βιβλιογραφία έχει δείξει ότι τα νοικοκυριά προσαρμόζουν την καταναλωτική και αποταμιευτική τους συμπεριφορά ήδη πριν από τον πραγματικό χρόνο της απώλειας εργασίας», επισημαίνεται.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι προσδοκίες για την απώλεια θέσεων εργασίας είναι συνεπείς με την αναμενόμενη αύξηση του εισοδήματος και έχουν προγνωστική ισχύ για την πραγματική απώλεια θέσεων εργασίας. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι υπερεκτιμούν την πιθανότητα να χάσουν τη δουλειά τους. 

Οι εκτιμήσεις ξεπερνούν την πραγματικότητα

Σε όλες τις χώρες και τις εισοδηματικές ομάδες, οι εκτιμήσεις για απώλεια θέσεων εργασίας υπερβαίνουν τα πραγματικά ποσοστά πραγματοποίησης απώλειας θέσεων εργασίας. 

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι έχουν κάποια γνώση της πιθανότητας απώλειας εργασίας τους. 

Όσο υψηλότερες είναι οι προσδοκίες απώλειας εργασίας των εργαζομένων, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να χάσουν πραγματικά τη δουλειά τους τους επόμενους μήνες. 

Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι προσδοκίες για την απώλεια θέσεων εργασίας που προκύπτουν από έρευνες ενδέχεται να μην είναι ακριβείς, εξακολουθούν να περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις κεντρικές τράπεζες και άλλους φορείς χάραξης πολιτικής σχετικά με τις μελλοντικές συνθήκες της αγοράς εργασίας. 

Οι εργαζόμενοι που περίμεναν πλήρως την απώλεια της εργασίας τους δεν προσαρμόζουν την κατανάλωση του νοικοκυριού τους μετά τον εκτοπισμό.

Προηγούμενη εργασία έχει δείξει ότι αντ' αυτού προσαρμόζουν τις δαπάνες τους τη στιγμή που μαθαίνουν για την επερχόμενη απώλεια εργασίας τους. 

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που δεν περίμεναν την απώλεια της δουλειάς τους, μειώνουν την κατανάλωσή τους μετά τον εκτοπισμό τους. 

Της Γεωργίας Χαννή