You are here

Εργοδότηση στην Ευρώπη μέσω του Eures

17/04/2021 06:00

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως εταίρος στο Δίκτυο Eures, παρέχει μέσω του Κέντρου Σταδιοδρομίας, πληροφορίες και καθοδήγηση τόσο στους φοιτητές και απόφοιτούς του, όσο και στο ευρύ κοινό που αναζητεί εργασία.

Συγκεκριμένα:

-Παρέχει πληροφορίες, συμβουλές και καθοδήγηση για δυνητικά μετακινούμενους εργαζομένους για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις 31 Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η φορολογία, οι συντάξεις, η υγειονομική ασφάλιση και η κοινωνική ασφάλιση.

-Παρέχει υπηρεσίες σε άτομα που αναζητούν εργασία και στους εργοδότες για πρόσληψη και τοποθέτηση σε διαθέσιμες θέσεις εργασίας στις 31 Ευρωπαϊκές χώρες.

Τις ευκαιρίες  αυτές ανέλυσε η Λειτουργός του Κέντρου Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και Σύμβουλος Eures, κ. Ιουστίνη Πηλείδη στη φοιτητική κοινότητα στη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Διαδικτυακή πύλη Eures

Σε διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «EURES Job Mobility Portal: How to Explore Career Opportunities», η κ. Πηλείδη ανέφερε ότι το Eures είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Eθνικών Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης των 27 κρατών μελών της ΕΕ, της Ελβετίας και του ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λίχτενσταϊν), για διευκόλυνση της κινητικότητας για εργασία, έτσι ώστε ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης να επωφεληθεί από την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ για σκοπούς εργασίας.

Σκοπός του Eures είναι να παρέχει βοήθεια και στήριξη στα άτομα που αναζητούν εργασία στην Ευρώπη, καθώς και στους εργοδότες που αναζητούν προσωπικό. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της παροχής ενός φάσματος υπηρεσιών, οι οποίες είναι διαθέσιμες στη διαδικτυακή πύλη του EURES ή παρέχονται μέσω του τεράστιου ανθρώπινου δικτύου των συμβούλων που εργάζονται στις οργανώσεις-μέλη και στις οργανώσεις- εταίρους του Eures. Οι υπηρεσίες Eures προσφέρονται εντελώς δωρεάν.

Στη διαδικτυακή πύλη EURES, η οποία είναι η μόνη επίσημη πύλη για την απασχόληση στην Ευρώπη, τα άτομα έχουν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν το βιογραφικό τους σημείωμα και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πέραν των 3 εκατομμυρίων διαθέσιμων θέσεων εργασίας, καθώς και να εντοπιστούν από χιλιάδες εγγεγραμμένους δυνητικούς εργοδότες από την Ευρώπη. Επιπρόσθετα, λαμβάνονται ειδοποιήσεις μέσω email για κενές θέσεις εργασίας που ταιριάζουν με το βιογραφικό ή το προφίλ του κάθε ενδιαφερόμενους.

Your First Eures Job

Στο πλαίσιο του διαδικτυακού σεμιναρίου, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο Πρόγραμμα Κινητικότητας Your First Eures Job, το οποίο στοχεύει να βοηθήσει νέους 18 - 35 χρονών να βρουν εργασία, κατάρτιση ή πρακτική άσκηση/τοποθέτηση σε άλλο κράτος μέλος. Το Πρόγραμμα απευθύνεται επίσης σε εργοδότες επιτρέποντάς τους να βρουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας τους.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι υπήκοοι ή νόμιμοι κάτοικοι στα EΕ-27 κράτη μέλη, Νορβηγία και Ισλανδία, και να έχουν εξασφαλίσει σύμβαση εργασίας για τουλάχιστον 6 μήνες ή κατάρτιση και πρακτική άσκηση για τουλάχιστον 3 μήνες.

Μέσω του Προγράμματος αυτού, οι νέοι, αλλά και οι εργοδότες λαμβάνουν ανάλογη χρηματοδότηση:

-Μαθήματα γλώσσας (μέχρι €2000)

-Έξοδα Ταξιδιού (μέχρι €500)

-Έξοδα Μετεγκατάστασης (μέχρι €1400)

-Έξοδα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, για σκοπούς εξάσκησης του επαγγέλματος (μέχρι €400)

-Χρηματοδότηση σε εργοδότες (μόνο σε ΜΜΕ, μέχρι 250 υπαλλήλους μέχρι €2000 ανά συμμετέχοντα) για έξοδα εκπαίδευσης των νέων.

«Ευρωπαϊκές Ημέρες Εργασίας»

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν και για τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Εργασίας» που διοργανώνονται από το Δίκτυο EURES. Πρόκειται για δυναμικές εκδηλώσεις πρόσληψης (recruitment fairs) που διασυνδέουν άτομα που αναζητούν εργασία με εργοδότες και θέσεις εργασίας. Οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Εργασίας» λόγω της πανδημίας διεξάγονται διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.europeanjobdays.eu.

Πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων

Το σεμινάριο «EURES Job Mobility Portal: How to Explore Career Opportunities» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Career Accelerator, ενός εντατικού και συνεχούς προγράμματος εκπαιδευτικών σεμιναρίων για ανάπτυξη δεξιοτήτων για νέους - φοιτητές και απόφοιτους- το οποίο προσφέρεται από το Κέντρο Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Γ.Χ.