You are here

Eurostat: 52% εργαζομένων θέλουν να δουλεύουν περισσότερο

22/10/2019 20:44

Οκτώ εκατομμύρια εργαζόμενοι με μερική απασχόληση στην ΕΕ και το 52% των εργαζόμενων αυτών στην Κύπρο θα προτιμούσαν να εργάζονται περισσότερο, σύμφωνα με την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, μεταξύ του πληθυσμού ηλικίας 15 έως 74 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), 230 εκατομμύρια απασχολούνταν το 2018, 17 εκατομμύρια ήταν άνεργοι και 134 εκατομμύρια ήταν οικονομικά αδρανείς.

Περίπου 8 στους δέκα από αυτούς που απασχολούνται στην ΕΕ εργάστηκαν με πλήρες ωράριο (184 εκατομμύρια) και 2 στους 10 ήταν εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης (46 εκατομμύρια συνολικά).

Μεταξύ αυτών των 46 εκατομμυρίων ατόμων που εργάζονται με μειωμένο ωράριο, 8 εκατομμύρια ήταν "υποαπασχολούμενοι", πράγμα που σημαίνει ότι ήθελαν να εργάζονται περισσότερες ώρες και ήταν διαθέσιμοι για να το κάνουν.

Αυτό αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο (18%) όλων των εργαζομένων με μερική απασχόληση και στο 4% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ το 2018. Τα δύο τρίτα αυτών των υποαπασχολούμενων εργαζομένων με μερική απασχόληση ήταν γυναίκες (66%).

Το 2018, το ποσοστό των υποαπασχολούμενων εργαζομένων με μερική απασχόληση στο σύνολο των εργαζομένων με μερική απασχόληση παρουσίασε σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων με μερική απασχόληση ηλικίας 15 έως 74 ετών επιθυμούσε να εργάζονται περισσότερες ώρες στην Ελλάδα (70% των εργαζομένων με μερική απασχόληση) και στην Κύπρο (52%), ακολουθούμενη στενά από την Ισπανία (45%) και την Πορτογαλία (37%).

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, η Τσεχία (5%) κατέγραψε τα χαμηλότερα μερίδια εργαζομένων με μειωμένο ωράριο, ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες και την Εσθονία (από 9%), το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία (από 10%).

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υποαπασχολούμενοι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση ήταν κατά κύριο λόγο γυναίκες σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ εκτός της Ρουμανίας (36% γυναίκες), τη Βουλγαρία και τη Μάλτα (από 50%).