You are here

Καταγγελία για εκμετάλλευση εργαζομένων

21/10/2020 10:26

"Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας (ELA) απέτυχε να αναλάβει πραγματική δράση για τις πρώτες περιπτώσεις εκμετάλλευσης εργαζομένων που της αναφέρθηκαν πριν από ένα χρόνο από τα συνδικάτα", ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων (ETUC). Στις υποθέσεις περιλαμβάνεται και μια στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ΕTUC, "όταν ο ELA άρχισε να εργάζεται τον Οκτώβριο του 2019, τα συνδικάτα έθεσαν στην Αρχή δέκα υποθέσεις που αφορούσαν τη μη καταβολή μισθών, την αμοιβή διακοπών, την αμοιβή ασθενείας και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης".

Σε σχέση με την υπόθεση που αφορά την Κύπρο και το Βέλγιο, η ETUC καταγγέλλει ότι "αρκετοί ναυτικοί που διαμένουν στο Βέλγιο και απασχολούνται σε πλοία με σημαία της Κύπρου ή της Μαδέρας, δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης του κράτους σημαίας". "Αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο δικαίωμά τους για κοινωνική πρόνοια, όπως παροχές ανεργίας στο μέλλον και παραβιάζει επίσης το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία", τονίζει η ETUC.

Γενικά, οι περιπτώσεις, "οι οποίες είναι χαρακτηριστικές της κακοποίησης που αντιμετωπίζουν οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι", περιλαμβάνουν:

- ένα εργάτη οικοδομών στη Γερμανία που περίμενε τέσσερα χρόνια για πάνω από 8.000 ευρώ σε μη αμειβόμενους μισθούς
- 45 εργαζόμενοι σε σκαλωσιές στη Δανία πληρώνονται σχεδόν στο μισό ποσοστό των τοπικών εργαζομένων
- σχεδόν 400 εργαζόμενοι στη Γερμανία που δεν λαμβάνουν τον ελάχιστο μισθό ή την αμοιβή των διακοπών.

"Ένα χρόνο μετά, η μόνη δράση που ανέλαβε η ELA ήταν η αντιμετώπιση των υποθέσεων με επιστολή προς τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη. Τα εμπλεκόμενα άτομα δεν έχουν ακόμη επικοινωνήσει με τον ELA", αναφέρει η ETUC.

Οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις υπέβαλαν τώρα αυτές τις εννέα υποθέσεις στο ELA μαζί με δύο νέες καταγγελίες σχετικά με καταχρηστικές συνθήκες εργασίας των εποχιακών εργαζομένων στη γεωργία και την στέρηση των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης για τους ναυτικούς εργαζόμενους.

Η ETUC και οι οργανώσεις της στα ΚΜ εξέφρασαν επίσης απογοήτευση και ανησυχία για την κατάσταση σε μια επιστολή προς τον προσωρινό εκτελεστικό διευθυντή του ELA καθώς και προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέσεις εργασίας και κοινωνικά δικαιώματα, Nicolas Schmit.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ETUC Per Hilmersson, ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου του ELA, δήλωσε σχετικά ότι "πάρα πολλοί διασυνοριακοί εργαζόμενοι παγιδεύονται σε μια σκιώδη οικονομία στην οποία οι απατεώνες εργοδότες αποκομίζουν κέρδη με τη μείωση των μισθών και την παραβίαση βασικών δικαιωμάτων όπως οι αμειβόμενες διακοπές, η άδεια ασθενείας και η κοινωνική ασφάλιση".

"Η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας πέρυσι έφερε την ελπίδα ότι η επιβολή των κανόνων της ΕΕ για την ίση αμοιβή και τα δικαιώματα για τους μετακινούμενους εργαζόμενους θα ήταν η αρχή του τέλους αυτής της εκμετάλλευσης", αναφέρει.

"Το ότι ο ELA θα λειτουργήσει πλήρως μόνο το 2024, δεν χαροποιεί τα συνδικάτα τα οποία να λένε ότι ο ELA μέχρι στιγμής δεν παρακολούθησε αποτελεσματικά τις συγκεκριμένες υποθέσεις ευάλωτων εργαζομένων που είχαν επισημανθεί", αναφέρει.

"Ο ELA πρέπει να καταστεί πλήρως λειτουργικός ως ζήτημα προτεραιότητας για να διασφαλιστεί ότι οι υποθέσεις οι οποίες αναφέρονται από τα συνδικάτα διερευνώνται σωστά, μεταξύ άλλων μέσω διασυνοριακών επιθεωρήσεων. Διακυβεύεται όχι μόνο η αξιοπιστία του ELA, αλλά και η εμπιστοσύνη στην ΕΕ στηρίζεται στην ενιαία αγορά και η ελεύθερη κυκλοφορία είναι δίκαιη για τους εργαζόμενους", καταλήγει.