You are here

Κατσάδα ΕΕ για κατοχύρωση επαγγελμάτων

15/07/2022 14:10

Διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου λόγω μη συμμόρφωσης των εθνικών μέτρων για τη μεταφορά της οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων, αποφάσισε να κινήσει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση οι κανόνες αυτοί απαιτούν από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι οι απαιτήσεις που εισάγουν σχετικά με τα επαγγέλματα είναι αναγκαίες και ισορροπημένες. Ο στόχος είναι η αποφυγή περιττών επαχθών εθνικών κανόνων, οι οποίοι μπορούν να δυσχεράνουν την πρόσβαση ή την άσκηση ευρέος φάσματος επαγγελμάτων από υποψηφίους που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα.

Οι ίδιες νομικές ενέργειες είχαν ήδη αναληφθεί κατά 20 κρατών μελών τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Κύπρος δεν εξέτασε τα μέτρα που θεσπίστηκαν από επαγγελματικές ενώσεις ή φορείς ούτε τις πρωτοβουλίες του κοινοβουλίου στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που προβλέπονται στην οδηγία. Δεν μετέφερε επακριβώς την αξιολόγηση αναλογικότητας και δεν διασφάλισε την αξιολόγηση όλων των απαιτήσεων κατά την εξέταση του συνδυασμένου αποτελέσματος των νέων διατάξεων και των υφιστάμενων κανόνων. Τέλος, η Κύπρος δεν εξασφάλισε την κατάλληλη ενημέρωση και την έγκαιρη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών. Η Κύπρος έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Γ.Χ.