You are here

Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μικρότερο μερίδιο του ΑΕΠ

10/02/2020 11:52

Οι εργαζόμενοι στα δύο τρίτα των Kρατών Mελών της ΕΕ λαμβάνουν μικρότερο μερίδιο του ΑΕΠ της χώρας τους σε μισθούς από ό,τι στην αρχή της δεκαετίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC).

Σύμφωνα με στατιστικές της Κομισιόν που επικαλείται η ΕTUC, ο δείκτης μεριδίου των μισθών προς το AEΠ - ένας βασικός δείκτης ανισότητας - μειώθηκε σε 18 κράτη μέλη μεταξύ του 2010 και του 2019.

Η Ιρλανδία κατέγραψε τη μεγαλύτερη σχετική πτώση με 19%, έναντι της Κροατίας (11), της Κύπρου (6), της Πορτογαλίας (5) και της Μάλτας (5).

Στην Κύπρο ο λόγος μισθών προς το ΑΕΠ μειώθηκε το 2019 στο 49,7% από 55,7% το 2009 ή κατά -6 μονάδες. Στην Ελλάδα το ίδιο ποσοστό μειώθηκε στο 49,6% το 2019 από 54,1% το 2009 ή κατά -4,5 μονάδες.

Κατά την ETUC τα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μικρότερο μερίδιο της οικονομικής ευημερίας στην οποία της δημιουργίας συμβάλλουν, πρέπει να ληφθούν υπόψιν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης της Κομισιόν σχετικά με τους δίκαιους κατώτατους μισθούς.

«Η Ursula von der Leyen έχει δεσμευτεί ότι η νέα Κομισιόν θα δημιουργήσει μια `οικονομία που λειτουργεί για τους ανθρώπους’ - ένας αξιέπαινος στόχος που υποστηρίζουμε πλήρως. Ωστόσο, τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι οι άνθρωποι στα περισσότερα Κράτη Μέλη λαμβάνουν μικρότερο μερίδιο από τον πλούτο που εργάζονται σκληρά για να δημιουργήσουν από ό,τι στην αρχή της δεκαετίας. Έτσι, η κ. Von der Leyen θα χρειαστεί να προωθήσει προτάσεις αλλαγής που θα ανεβάσουν τους μισθούς σε όλη την Ευρώπη για να εκπληρώσει τη δέσμευσή της. Η αύξηση των υποχρεωτικών κατώτατων μισθών στις χώρες όπου υπάρχουν, θα ήταν ένα ξεκίνημα, αλλά οι εργαζόμενοι χρειάζονται επίσης το δικαίωμα να ενταχθούν σε συνδικαλιστική οργάνωση και να διαπραγματευτούν συλλογικά προκειμένου να αποκτήσουν ένα πραγματικά δίκαιο μερίδιο», ανέφερε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ETUC Esther Lynch.