You are here

Σφήνα Βρυξελλών για κατώτατο €1000

31/05/2022 07:15

Ο κατώτατος μισθός των €1000 θα βοηθήσει κατά πολύ τις ομάδες σε κίνδυνο φτώχειας της Κύπρου, υποστηρίζει η ΕΕ μπαίνοντας σφήνα στις συζητήσεις για τον κατώτατο μισθό υπό την εποπτεία του Γιάννη Καρούσου που ασκεί χρέη υπουργού εργασίας.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της για την Κύπρο η Κομισιόν, οι ομάδες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο φτώχειας θα δουν βελτίωση κατά 10%, ενώ σε επίπεδο εργασιακής φτώχειας θα υπάρξει βελτίωση κατά 22%.

Επίσης, προστίθεται ότι ο κατώτατος μισθός των €1000, θα προσφέρει πολλά ωφελήματα στις γυναίκες εργαζόμενες, που θα μπορούν να «συμμετέχουν» στην αγορά εργασίας με ανταγωνιστικές αμοιβές.

Ακόμη, αναμένεται ότι ο κατώτατος των €1000 θα επηρεάσει θετικά τον κρατικό προϋπολογισμό, αυξάνοντας τους φόρους και τις εισπράξεις των κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ θα μειωθούν οι δαπάνες κοινωνικών παροχών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάγκη πολλών μητέρων να φροντίσουν τα παιδιά τους κάτω των τριών ετών, δεν βοηθά στο κλείσιμο του κενού όσον αφορά τις επαγγελματικές δυνατότητες.

Όπως τονίζεται, πολιτικές καθώς και η προσέγγιση των νέων είναι το κλειδί στην αύξηση συμμετοχής στην αγορά εργασίας αλλά και στη μείωση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.

Υπενθυμίζεται, ότι η εξαγγελία του κατώτατου μισθού θα γίνει κανονικά παρά την απουσία της Ζέτας Αιμιλινίδου.

Ο κ. Καρούσος έδωσε διαβεβαιώσεις σε ΠΕΟ και ΣΕΚ για τον εθνικό κατώτατο μισθό σε συνάντηση που είχε με τις ηγεσίες των δύο συντεχνιών.

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε χθεσινή του παρέμβαση στην μεσημβρινή εκπομπή του Αντένα, κληθείς να απαντήσει για τις διεργασίες που αφορούν τον κατώτατο μισθό, ανέφερε ότι οι σχεδιασμοί δεν αλλάζουν και είναι κάτι που η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει.

Όπως έγραψε από το Δεκέμβριο η StockWatch, ο κατώτατος μισθός φαίνεται να κλειδώνει πάνω από τα €924.

Ο κατώτατος μισθός σήμερα ανέρχεται σε €870 και το ποσό αυτό αυξάνεται στα €924, όταν ο υπάλληλος έχει έξι μήνες συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.

Της Μαρίας Κυριακίδου