You are here

Υπ. Εργασίας: Μηχανισμός για Κενές θέσεις εργασίας

07/01/2004 15:20
Στη σύσταση μηχανισμού πληροφόρησης τόσο των κυπρίων όσο και των ευρωπαίων πολιτών για τις Κενές Θέσεις Εργασίας, προχωρά το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όπως δηλώνει ο Υπουργός Μάκης Κεραυνός σκοπός της εφαρμογής του συστήματος αυτού είναι, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει τους πολίτες μέλη της ΕΕ, που θέλουν να εργαστούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, για το που υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας και τι είδους. Οι διαδικασίες, σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό προχωρούν με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και με το οποίο θα συνδεθεί η Κύπρος με την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, διευκρίνισε πως η σύσταση του σχετικού μηχανισμού, ο οποίος θα στεγάζεται εντός του Υπουργείου Εργασίας, επιβάλλεται από την ευρωπαϊκή οδηγία για την αμοιβαία αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, προσθέτοντας ότι έχει ήδη ετοιμαστεί το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή.

Δίνοντας κάποιες λεπτομέρειες, ο Μάκης Κεραυνός εξήγησε πως για να εφαρμοστεί χρειάζεται μια διοικητική δομή, η δημιουργία ιστοσελίδας για τη βάση δεδομένων και προϋπολογισμός, ο οποίος θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, πρόσθεσε, θα πρέπει να ενημερωθούν αρμόδια σώματα, όπως είναι μεταξύ άλλων, το ΕΤΕΚ και ο Σύνδεσμος δικηγόρων.

Αποκάλυψε ότι μέρος του προσωπικού του Υπουργείου Εργασίας έχει ήδη εκπαιδευτεί και είναι έτοιμο να εργαστεί στο μηχανισμό αυτό, σημειώνοντας ότι για την εκπαίδευση επιπλέον προσωπικού θα επισκεφθούν εντός Ιανουαρίου την Κύπρο εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό.