You are here

Δυσαρέσκεια ΕΚΥΣΥ για απάντηση Εφόρου Φορολογίας

20/01/2022 16:15

Νέα επιστολή στον Έφορο Φορολογίας, με κοινοποίηση στον Υπουργό Οικονομικών, απέστειλε η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) στην οποία εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την απάντηση που έλαβε από τον Έφορο, Γιάννη Τσαγκάρη, αναφορικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των φορολογικών δηλώσεων για την επιστροφή της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα που αποκόπηκε από τόκους καταθέσεων από το 2016 μέχρι το 2020.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΥΣΥ, ο Έφορος, απαντώντας, σημείωσε ότι «το Τμήμα Φορολογίας κατά το τελευταίο έτος βρίσκεται σε τροχιά μείωσης της καθυστερημένης εργασίας και με βάση τον εν λόγω προγραμματισμό αναμένεται ότι μέχρι το τέλος 2022, οι φορολογικές δηλώσεις μέχρι και το έτος 2020 θα έχουν εκκαθαριστεί».
 
Ωστόσο, προστίθεται, η ΕΚΥΣΥ «θεωρεί απαράδεκτη την καθυστέρηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα μετά που υποχρεώθηκαν οι ηλικιωμένοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μόνο ηλεκτρονικά, με την δικαιολογία ότι θα διευκολυνόταν και η διαδικασία εξέτασής τους».
 
Αναφέρει ότι «ο αριθμός των αιτήσεων δεν είναι μεγάλος και τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι είναι μικρά αλλά πολύ αναγκαία αυτή την περίοδο εξαιτίας των αναγκών που προκύπτουν λόγω της ακρίβειας και των εξόδων κάθε αρχές του χρόνου».
 
Ως εκ τούτου, «εισηγούμαστε όπως οι αιτήσεις των συνταξιούχων εξεταστούν και πληρωθούν τα όσα δικαιούνται άμεσα και από το 2022, αν λειτουργήσει ικανοποιητικά το σύστημα μηχανογράφησης, να εξετάζονται όλες οι αιτήσεις μαζί έγκαιρα», καταλήγει η ΕΚΥΣΥ.