You are here

Έμφαση UCY σε ασφάλεια και υγεία

22/10/2009 13:36
Περισσότερη έμφαση σε θέματα ασφάλειας και υγείας καλείται να δώσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην έρευνα και στη διδασκαλία μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας με το υπουργείο Εργασίας.

Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η αρμόδια υπουργός Σωτηρούλα Χαραλάμπους και εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Πρύτανης Σταύρος Ζένιος.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση η υπουργός Εργασίας τόνισε πως η υπογραφή της συμφωνίας για διεύρυνση της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και του Πανεπιστημίου στους τομείς της ασφάλειας και της υγείας είναι ένα θετικό παράδειγμα των δυνατοτήτων που υπάρχουν το ερευνητικό έργο έμπρακτα να συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και για τη δυνατότητα τα ζητήματα καθημερινής διαχείρισης να είναι αντικείμενα επιστημονικής μελέτης.

Η κα. Χαραλάμπους εισηγήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο συμπερίληψης θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία στο θεματολόγιο των σχολών θετικής και πολυτεχνικής κατεύθυνσης και τη λειτουργία ακόμη και μεταπτυχιακού προγράμματος στα θέματα αυτά, σημειώνοντας πως υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο δράσης στην έρευνα πάνω στους κινδύνους στον εργασιακό χώρο και των επιπτώσεών του στον άνθρωπο.

Είπε επίσης πως η Κύπρος, σε ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική, έχει σχεδιάσει τη δική της Στρατηγική μέσω της οποίας επιδιώκεται η ένταξη των θεμάτων ασφαλείας και υγείας σε αναλυτικά προγράμματα. Σημείωσε επίσης πως το ενδιαφέρον και η ευαισθητοποίηση του Πανεπιστημίου Κύπρου στα θέματα ασφάλειας και υγείας επιβεβαιώνεται με την ετοιμασία της πολιτικής του στα θέματα αυτά.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στη συμβολή σχολών του Πανεπιστημίου σε θέματα που αφορούν την κοινωνία, ενώ σε ό,τι αφορά στα θέματα ασφάλειας και υγείας ειδικά, είπε πως υπάρχουν ήδη κοινά ερευνητικά προγράμματα μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του Πανεπιστημίου Κύπρου που αφορούν μέτρηση των βιομηχανικών ρύπων και των αντίκτυπών τους πάνω σε θέματα υγείας. Πρόσθεσε ότι στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης έχει εγκατασταθεί μονάδα μέτρησης ρύπανσης κοντά στις φοιτητικές εστίες, κάτι που δείχνει και την ευαισθησία του Πανεπιστημίου για τους φοιτητές.

Είπε εξάλλου πως ενώ από κάποιους θεωρείται ότι σε περιόδους οικονομικών κρίσεων η έρευνα είναι ίσως το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να παραμεριστεί, η έρευνα συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικονομική πρόοδο και υπάρχουν επιστημονικές μετρήσεις που δείχνουν ότι 70-80% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών οφείλεται στις νέες γνώσεις και στις νέες ιδέες.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Χάρης Χαραλάμπους, σε χαιρετισμό του ανέφερε πως το κεντρικό σημείο της συμφωνίας συνεργασίας είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ δυο εταίρων που ο ένας είναι ο επίσημος και ο κατ’ εξοχήν φορέας αυτής της τεχνογνωσίας και ο άλλος έχει την επιστημονική δυνατότητα να την αναπτύξει και να συνεισφέρει σε πρωτοποριακές ιδέες, επαληθευμένες μέσα από έρευνα.