You are here

Στο 80% η συμμόρφωση με μέτρα κορωνοϊού στο λιανικό εμπόριο

05/05/2020 18:09

Την ικανοποίησή του για την συμμόρφωση που παρατηρείται με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού στο λιανικό εμπόριο η οποία κοντεύει το 80%, εξέφρασε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Αναστάσιος Γιαννάκη, σημειώνοντας ωστόσο ότι από τις επιθεωρήσεις που έγιναν στον κατασκευαστικό τομέα έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε μικρά εργοτάξια.

Ο κ. Γιαννάκη είχε ερωτηθεί από το ΚΥΠΕ για τα αποτελέσματα που είχαν οι επιθεωρήσεις που έγιναν χθες και σήμερα από λειτουργούς για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Σε σχέση με το λιανικό εμπόριο, ανέφερε ότι από 370 επιθεωρήσεις που έγιναν χθες, «τα αποτελέσματα ήταν θετικά», προσθέτοντας ότι εντοπίστηκαν ορισμένες «μικρές ελλείψεις, που αφορούσαν θέματα σημάνσεων και μη χρήση μάσκας σε χώρους που δέχονταν κοινό».

Σήμερα, ενημέρωσε, «κάναμε 649 επιθεωρήσεις που σημαίνει συνολικά σε δύο μέρες κάναμε 1.019 επιθεωρήσεις», σημειώνοντας ότι πρόκειται για «πολύ ικανοποιητικό επίπεδο».

Σύμφωνα με το Διευθυντή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας «σήμερα βελτιώθηκε και άλλο η κατάσταση, κοντεύει στο 80% η συμμόρφωση κάτι που μας χαροποιεί γιατί, πράγματι, πάμε καλά».
 
Προβλήματα στα μικρά εργοτάξια

Σε ό,τι αφορά τα εργοτάξια, είπε ο κ. Γιαννάκη, «δεν είμαστε ικανοποιημένοι». Σύμφωνα με τον ίδιο παρατηρήθηκαν πολλά προβλήματα στα μικρά εργοτάξια.

Στα μεγάλα εργοτάξια η εικόνα ήταν καλύτερη, είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα μεγάλα εργοτάξια έχουν οργανωμένες διαδικασίες σύμφωνα και με άλλες νομοθεσίες.

Μέχρι στιγμής, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση, «δεν εντοπίσαμε κάτι που να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα τους επιβλέπουμε και αυτούς».

Υπενθύμισε επίσης ότι οι υπεύθυνοι μεγάλων έργων είχαν ενημερωθεί γραπτώς από εμάς επομένως είχαν και την ευκαιρία να οργανωθούν.

«Οι μικροί είχαν προβλήματα», είπε, προσθέτοντας ότι χθες κλείσαμε ένα εργοτάξιο στη Λευκωσία.

Σήμερα, σημείωσε, η εικόνα είναι κάπως βελτιωμένη με την συμμόρφωση να πλησιάζει το 50%

Αναφορικά με τον αριθμό των επιθεωρήσεων είπε ότι χθες επιθεωρήθηκαν 95 εργοτάξια και σήμερα 148.

«Σήμερα κλείσαμε άλλα πέντε εργοτάξια, τρία τη Λευκωσία και δύο στη Λεμεσό», είπε.  

Εξήγησε ότι για να μπορέσουν να επανέλθουν σε λειτουργία τα εργοτάξια, θα πρέπει να ειδοποιήσουν ότι έχουν λάβει τα μέτρα τους με την προσκόμιση και φωτογραφικού αποδεικτικού υλικού, προσθέτοντας ότι παράλληλα διενεργούνται και επιπρόσθετοι επιτόπιοι έλεγχοι.

Ο κ. Γιαννάκη ανέφερε επίσης σε σχέση με τα μικρά εργοτάξια, ότι κυρίως σε αυτά είναι υπεύθυνοι πιο μικροί εργολάβοι και εργάζονται μόνο τρία ή τέσσερα άτομα. «Υπάρχουν δυσκολίες, το αντιλαμβανόμαστε», είπε, σημειώνοντας ωστόσο «δεν πρέπει να έχουμε πισωγυρίσματα» σε σχέση με τον κορωνοϊό.

«Θέλει προσοχή, σοβαρότητα», τόνισε.