You are here

Τα επαγγέλματα με τους χαμηλότερους μισθούς

24/10/2021 06:00

Βαρύ αναμένεται να είναι το τίμημα της νέας κρίσης τιμών που προκαλούν οι ελλείψεις πρώτων υλών και το αυξημένο κόστος ενέργειας, για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους που βρίσκονται στο όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Στατιστική Υπηρεσία, καταδεικνύουν ότι τα επαγγέλματα στα οποία επικρατούν οι χαμηλότερες απολαβές, αφορούν δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα, όπως είναι η γεωργία.

Οι μηνιαίοι μισθοί για επαγγέλματα που σχετίζονται με τη φυτική και ζωική παραγωγή, θήρα και συναφείς δραστηριότητες, είναι μόλις €855, για επαγγέλματα που αφορούν καταλύματα €952 και για δασοκομία και υλοτομία €960.

Ελαφρώς ψηλότερες είναι οι απολαβές (€1043) όσων ασχολούνται με τις υπηρεσίες εστίασης και υπηρεσίες ειδών ένδυσης (€1.070).

Χαμηλοί είναι οι μισθοί επίσης, στις δραστηριότητες παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, και παροχής υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους.

Συνολικά, γύρω στους 212 χιλ. εργαζομένους λαμβάνουν μισθό μέχρι €1500.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 417.354 εργαζομένων το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Cystat συνολικό ποσοστό 50,9% λαμβάνουν μηνιαίες απολαβές μέχρι €1500, ενώ ποσοστό 25,7% παίρνει μισθό μέχρι €1000.

Βαρύ το τίμημα ακρίβειας για τους χαμηλόμισθους

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας δήλωσε στη StockWatch ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σαφείς πληθωριστικές τάσεις στην οικονομία οι οποίες διασυνδέονται άμεσα με την αύξηση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, κάτι που αναπόφευκτα θα επηρεάσει τους εργαζομένους ως καταναλωτές, ενώ θα είναι πιο έντονη η επίδραση στους χαμηλόμισθους.

«Είναι για αυτό το λόγο, που ως ΣΕΚ προβήκαμε έγκαιρα σε παραστάσεις προς τους υπουργούς οικονομικών και εμπορίου ώστε να ληφθούν αποφάσεις που θα περιορίσουν τις αρνητικές επιδράσεις στους καταναλωτές και γενικά στο σύνολο της οικονομίας», είπε.

Τόνισε παράλληλα, ότι «επιβεβαιώνεται η χρησιμότητα και αναγκαιότητα της πλήρους επαναφοράς του θεσμού της ΑΤΑ ώστε να διασφαλίσουμε ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών βρίσκεται σε συνάρτηση με τις πληθωριστικές τάσεις της οικονομίας».

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε στη StockWatch ότι είναι φανερό πως οι ελλείψεις που παρατηρούνται όχι μόνο στα σιτηρά, αλλά και η αύξηση στην τιμή του ρεύματος καθώς ακόμα δεν έχει ακόμα λειτουργήσει η παραγωγή ρεύματος με ΦΑ, ούτε έχει καρποφορήσει η πολιτική για τις ΑΠΕ, θα δημιουργήσουν αλυσιδωτή επίπτωση στις τιμές  ειδών πρώτης ανάγκης.

«Οι χαμηλόμισθοι θα πληρώσουν πρώτοι τη νύφη, καθώς βρίσκονται στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης και αναμένεται ότι η αγοραστική τους δύναμη θα εξασθενήσει περαιτέρω», υπέδειξε.

Πρόσθεσε ότι γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να ληφθούν ριζικά μέτρα. «Το κράτος θα πρέπει να παρέμβει και να απορροφήσει κόστος, αλλά και να στηρίξει με μέτρα και αποφάσεις κοινωνικού χαρακτήρα τους εργαζόμενους γενικότερα και ειδικότερα τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους», υποστήριξε ο κ. Κυρίτσης.

Της Γεωργίας Χαννή