You are here

Διχασμένοι οι εργολάβοι για τη σύμβαση στις οικοδομές

16/07/2019 07:01

Από μία κλωστή κρέμεται η εργατική ειρήνη στην οικοδομική βιομηχανία καθώς, τα μέλη της ομοσπονδίας των συνδέσμων εργολάβων οικοδομών (ΟΣΕΟΚ) αποφασίζουν σήμερα στο πλαίσιο έκτακτης γενικής συνέλευσης, αν θα αποδεχθούν ή όχι τη δεσμευτική πρόταση που υπέβαλε η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον τομέα των κατασκευών.

Η γενική συνέλευση των εργολάβων συγκαλείται στη σκιά των ενδοιασμών που διατυπώνουν οι σύνδεσμοι εργολάβων Αμμοχώστου και Πάφου, τα μέλη των οποίων σε πρόσφατες επαρχιακές συνελεύσεις εξέφρασαν σοβαρές διαφωνίες επί της δεσμευτικής πρότασης της υπουργού εργασίας.

Αντίθετα, οι υπόλοιπες επαρχίες φαίνεται να αποδέχονται κατά μεγάλη πλειοψηφία τη δεσμευτική πρόταση της υπουργού εργασίας, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι με τη λήξη των εργασιών της ΓΣ οι εργολάβοι θα επικυρώσουν με μυστική ψηφοφορία την καταρχήν συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον περασμένο Μάιο μεταξύ των ηγεσιών της ΟΣΕΟΚ από τη μια και των ηγεσιών των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ από την άλλη.

Τις τελευταίες βδομάδες εκτυλίχθηκε έντονο παρασκήνιο για να πειστούν οι σύνδεσμοι εργολάβων των επαρχιών Αμμοχώστου και Πάφου, να αποδεχθούν τη δεσμευτική μεσολαβητική πρόταση που υπέβαλε προς τα δύο μέρη τον περασμένο Μάιο η υπουργός εργασίας, μετά από πολύμηνες μεσολαβητικές διαπραγματεύσεις.

Η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κατασκευαστικό τομέα εκκρεμεί από το 2015.

Οι εργολάβοι απέρριψαν τον Οκτώβριο του 2018 στο πλαίσιο έκτακτης συνέλευσης τη μεσολαβητική πρόταση της υπουργού εργασίας, την οποία η ηγεσία της ΟΣΕΟΚ, είχε δώσει ενδείξεις στην κ. Αιμιλιανίδου, πριν υποβάλει την πρόταση, ότι θα περάσει από την πλειονότητα των μελών της ομοσπονδίας.

Τελικά η υπουργική πρόταση απορρίφθηκε προκαλώντας εργασιακή αναταραχή και αβεβαιότητα στην οικοδομική βιομηχανία σε μία περίοδο κατά την οποία ο κατασκευαστικός τομέας άρχισε να δίνει έντονα σημάδια ανάκαμψης, λόγω διαβατηρίων, πύργων και πολεοδομικών κινήτρων.

Ακολούθησαν μαραθώνιες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να πειστεί η υπουργός εργασίας να αναλάβει εκ νέου μεσολαβητική παρέμβαση και να επανέλθουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου.

Μετά από πάροδο οκτώ περίπου μηνών συνεχών κοινών και χωριστών διαπραγματεύσεων, εργολάβοι και συντεχνίες αποδέχθηκαν τη μεσολαβητική πρόταση της υπουργού εργασίας με το χαρακτήρα της «δεσμευτικής πρότασης».

Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο εργασίας δεν πρόκειται να επανέλθει, είτε να διαφοροποιήσει τις πρόνοιες της πρότασης, είτε να επαναρχίσει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Υπό το βάρος των προϋποθέσεων που τέθηκαν προς τις δύο πλευρές από την κ.Αιμιλιανίδου, καλούνται σήμερα οι εργολάβοι είτε να αποδεχθούν τη δεσμευτική πρόταση, είτε να επιλέξουν την οδό της μετωπικής σύγκρουσης με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι τρείς συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, σε κοινές συνελεύσεις των μελών τους αρχές Ιουνίου ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία την υπουργική πρόταση, στέλλοντας παράλληλα το μήνυμα στους εργολάβους ότι αν για δεύτερη φορά τορπιλίσουν τη προσπάθεια για ειρηνική ανανέωση της σύμβασης, τότε θα ξεσπάσουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Τι προβλέπει η δεσμευτική πρόταση Αιμιλιανίδου

Σύμφωνα με την πρόταση Αιμιλιανίδου, εισάγεται για πρώτη φορά σε σημαντικό κλάδο του ιδιωτικού τομέα, νομική ρύθμιση για κατοχύρωση ουσιωδών ωφελημάτων, με στόχο να καλύπτει τους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία, που σήμερα ενδεχομένως να μην είναι οργανωμένοι σε συντεχνίες.

Η σύμβαση στις οικοδομές υπολογίζεται ότι επηρεάζει 15 με 20 χιλ. εργαζόμενους. Ωστόσο, ένα ποσοστό οικοδόμων γύρω στο 20% δεν είναι οργανωμένο σε συντεχνίες.

Με βάση την υπουργική πρόταση και δεδομένου ότι αυτή θα γίνει αποδεκτή και από τους εργολάβους, θα ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση και παραπομπή του στη συνέχεια στη βουλή για ψήφιση.

Το νομοσχέδιο καλύπτει νομικά τρία ουσιώδη ωφελήματα.

Τα ωφελήματα αφορούν στο ύψος των φιλοδωρημάτων κατά τις εορτές και αργίες, την παραχώρηση υπερωριακού επιδόματος μετά από συμπλήρωση 38 ωρών εργασίας και τις εισφορές του ταμείου προνοίας.

Τυχόν παραβίαση του νομικού αυτού πλαισίου από την εργοδοτική πλευρά, θα αποτελεί ποινικό αδίκημα. 

Σημειώνεται ότι οι εργολάβοι και οι συντεχνίες συμφώνησαν να μην κατοχυρωθούν νομικά οι μισθοί.

Στη δεσμευτική πρόταση της υπουργού εργασίας προβλέπεται σταδιακή αποκατάσταση του 70% του συνόλου των αποκοπών που αποδέχτηκε το 2013 η εργατική πλευρά για να δοθεί χρόνος να ανακάμψει από την κρίση ο τομέας των κατασκευών.

Η εργατική πλευρά εκτιμά ότι το ύψος των αποκοπών σε μισθούς και άλλα ωφελήματα στις κατασκευές είχε ανέλθει στο 14,7%.

Η σταδιακή επιστροφή του 70% των αποκοπών στους μισθούς των οικοδόμων συμφωνήθηκε να γίνει σε ένα χρονοδιάγραμμα 30 μηνών ως εξής:

Aπό την 1η Ιουνίου 2019 θα παραχωρηθεί αναδρομικά το 20%, από τον Ιανουάριο του 2020 το 30% και από τον Ιανουάριο του 2021 το υπόλοιπο 20%.

Συμφωνήθηκε επίσης όπως οι εργολάβοι καλύψουν σταδιακά εντός δύο ετών τη συνεισφορά τους στο ταμείο προνοίας, ανά 1% το χρόνο για να φθάσει στο 5%, που ήταν το ποσοστό εισφορών στο τομέα πριν από την οικονομική κρίση.

Η νομική κατοχύρωση των εισφορών στο ταμείο προνοίας κατέστη αναγκαία λόγω του ότι υπήρξαν φαινόμενα «αναρχίας» από πλευράς μικρής μερίδας εργολάβων.

Του Λεύκου Χρίστου