You are here

ΟΕΒ: Όχι στην εργατική αναταραχή στις οικοδομές

12/02/2019 11:00

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) καταδικάζει έντονα την 24ωρη απεργία που εξαγγέλθηκε για αύριο από τις συντεχνίες των οικοδόμων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ και τις καλεί να την ακυρώσουν και να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η ΟΕΒ υπενθυμίζει ότι η οικοδομική βιομηχανία είναι ίσως η βαρύτερα πληγείσα βιομηχανία του τόπου από την πρωτόγνωρη κρίση, η οποία από το 2009 έχει σχεδόν ισοπεδώσει την κατασκευαστική δραστηριότητα.

«Η αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία οδήγησε σε επανεκκίνηση του κατασκευαστικού τομέα, παραμένει εύθραυστη με σωρεία κινδύνων, κυρίως εξωγενών, οι οποίοι επιβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι προσπάθειες για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του κλάδου ανάμεσα στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών (ΟΣΕΟΚ) και τις συντεχνίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του υπουργείου εργασίας και πρέπει να συνεχιστούν χωρίς εργατική αναταραχή μέχρι τη συναινετική διευθέτηση της.

Η ΟΕΒ προειδοποιεί ότι αν δεν επικρατήσει η σύνεση, η κατάσταση εύκολα μπορεί να εκφύγει του ελέγχου, με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας.

Οι εργαζόμενοι εξουσιοδότησαν τα συμβούλια των συντεχνιών οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, για λήψη μέτρων αντίδρασης μετά την απόρριψη της συμφωνίας για την οικοδομική βιομηχανία εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων (ΟΣΕΟΚ).

Όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή ανακοίνωση, κατά τις απεργιακές συνελεύσεις θα ληφθεί απόφαση «με στόχο να καταγγελθεί η απαράδεκτη στάση που συνεχίζει να επιδεικνύει η εργοδοτική πλευρά, στοχεύοντας στη διαιώνιση της κατάστασης που επικρατεί στην οικοδομική βιομηχανία με την παραβίαση της συλλογικής σύμβασης και των άλλων εργατικών νομοθεσιών».

«Η εργατική πλευρά ουδέποτε θα εγκαταλείψει την προσπάθεια για πλήρη εφαρμογή των βασικών άρθρων της συλλογικής σύμβασης από όλους τους εργολάβους και απαιτεί, με βάση και τη γραπτή συμφωνία με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, την επαναφορά όλων των αποκοπών που αφορούσαν τους προσωπικούς μισθούς των εργαζομένων και τα ωφελήματα τους», τονίστηκε.

Τα ΔΣ των συντεχνιών θα ζητήσουν παράλληλα εξουσιοδότηση από τους εργαζόμενους, εάν δεν υπάρξουν άμεσα θετικές εξελίξεις προς επίλυση της διαφοράς, να προχωρήσουν στην επέκταση των μέτρων όποτε κρίνουν αναγκαίο.