You are here

Οικοδομές: Η ΑΤΑ έφερε αδιέξοδο για τη σύμβαση

17/11/2022 10:01

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία μεταξύ της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) και των ομοσπονδιών οικοδόμων των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Μεταξύ των δύο μερών, διαπιστώθηκε χάσμα διαφοράς, κυρίως ως προς τα αιτήματα που έχουν υποβάλει οι συντεχνίες καθώς, τυχόν ικανοποίηση τους συνεπάγεται αυξημένο κόστος για τις εργοληπτικές εταιρείες σε μία εξαιρετικά, όπως λένε οι εργολάβοι, δύσκολη περίοδο για τον τομέα των κατασκευών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενέτεινε τις πληθωριστικές πιέσεις, με σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος κατασκευής.

Σύμφωνα με το δείκτη τιμών κατοικιών της ΚΤ, η αύξηση στο κόστος του δανεισμού, λόγω της ανόδου των επιτοκίων, όπως επίσης και η διάβρωση των εισοδημάτων λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, αναμένεται να μειώσουν τη ζήτηση των αδειών οικοδομής.

Από την πλευρά τους οι συντεχνίες επισημαίνουν ότι η υποβολή των αιτημάτων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, έλαβε υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός τομέας.

«Δύο μόνο αιτήματα με οικονομικό κόστος υποβλήθηκαν προς τους εργολάβους από τις συντεχνίες», ανέφερε στη StockWatch, ο Στέλιος Τσιαπουτής, Γενικός Γραμματέας της ομοσπονδίας οικοδόμων της ΣΕΚ και σημείωσε:

«Πρόκειται για το υπόλοιπο της επαναφοράς των μισθών που είχαν αποκοπεί από το 2013 λόγω της οικονομικής κρίσης. Στη σύμβαση της περιόδου 2018 -22, αποκαταστάθηκε το 70% και σήμερα οι συντεχνίες ζητούν να δοθεί και το υπόλοιπο 30%».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιαπουτή, το συνδικαλιστικό κίνημα θα μπορούσε να ζητήσει και αποκατάσταση του ταμείου προνοίας για να φθάσει το ποσοστό του 5% που ήταν πριν από τις αποκοπές και σήμερα είναι 3%.

«Θα μπορούσαμε επίσης να ζητήσουμε και την επαναφορά του επιδόματος υπερωριακής απασχόλησης», πρόσθεσε.

Μεγάλο αγκάθι η ΑΤΑ

Μεγάλο αγκάθι αποτελεί η ΑΤΑ, με τις δύο πλευρές να βάζουν στο τραπέζι τις πάγιες θέσεις των οργανώσεων τους.

Οι μεν εργολάβοι υιοθετούν πλήρως τη θέση της ΟΕΒ για κατάργησή της, οι δε συντεχνίες αξιώνουν και το έθεσαν στη λίστα υποβολής των αιτημάτων τους, την πλήρη απόδοση της ΑΤΑ.

Οι πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι τόσο η ΟΕΒ, όσο και οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, έχουν καθοδηγήσει τα μέλη τους να μην προδικάσουν με οποιαδήποτε μεταξύ τους συμφωνία τον καθορισμό της ΑΤΑ, από τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη κοινωνικός διάλογος σε υψηλό επίπεδο, υπό τον Υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο.

Ωστόσο, οι πληροφορίες φέρουν το Σύνδεσμο Εργολάβων να έχει διατυπώσει την άποψη ότι αν οι κοινωνικοί εταίροι καταλήξουν σε μία συμφωνία σε ότι αφορά την ΑΤΑ και ενδεχομένως να είναι η κλιμακωτή απόδοσης της στο 100%, τότε μία τέτοια εξέλιξη, είπαν, θα δημιουργήσει αύξηση στα εισοδήματα των οικοδόμων εφόσον απολαμβάνουν της ΑΤΑ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρατήρησαν, θα πρέπει να αποσυρθούν επιπρόσθετα αιτήματα που προκαλούν αυξημένο εργατικό κόστος στις εταιρείες.

Η εργατική διαφορά παραπέμπεται σήμερα ή αύριο στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του ΥΠΕΡΓ προς μεσολάβηση.

Πρόκειται για μία συνήθη διαδικασία και αναγκαία πρακτική, όπως επιβάλλει ο Κώδικας Εργασιακών Σχέσεων, κάτι που γίνεται επί δεκαετίες, ειδικότερα σε ότι αφορά την ανανέωση συλλογικών συμβάσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

Αυτή την ώρα, όπως ανέφεραν στη StockWatch εργοδότες και συντεχνίες, δεν εγείρεται κανένα θέμα δυναμικών κινητοποιήσεων καθώς και οι δύο πλευρές σέβονται και εφαρμόζουν διαχρονικά τον Κώδικα και τις πρόνοιες του, κυρίως σε θέματα απεργιών.

«Είναι κρίμα που δεν βρήκαμε λύση στις απευθείας διαπραγματεύσεις με το Σύνδεσμο Εργολάβων», σημείωσε ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων της ΣΕΚ, ο οποίος υπέδειξε ότι η μεσολάβηση του ΥΠΕΡΓ θα γεφυρώσει τις διαφορές και θα υπάρξει μία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές συμφωνία.

«Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της εργατικής αναταραχής ειδικότερα σε τομείς της οικονομίας, όπως είναι οι κατασκευές», επεσήμανε ο κ. Τσιαπουτής.

Του Λεύκου Χρίστου