You are here

Παραλύουν σήμερα οι οικοδομές

13/02/2019 09:46

Σε 24ωρη παγκύπρια προειδοποιητική απεργία κατέρχονται από το πρωί χιλιάδες εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία, μέλη των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ.

Στις 12:00 θα πραγματοποιήσουν απεργιακές συγκεντρώσεις στα επαρχιακά οικήματα των συντεχνιών. Στις πόλεις Λευκωσία και Πάφο οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στο οίκημα της ΠΕΟ, ενώ στις πόλεις Λεμεσό, Λάρνακα και Αμμόχωστο στο οίκημα της ΣΕΚ.

Οι τρεις συντεχνίες καταγγέλλουν την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών (ΟΣΕΟΚ) ότι δεν σέβεται τα συμφωνηθέντα και τη συλλογική σύμβαση.

Συγκεκριμένα, οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι εργατική και εργοδοτική πλευρά, κατέληξαν σε συμφωνία τόσο για το προσχέδιο νόμου που αφορά τη νομοθετική ρύθμιση αριθμού βασικών όρων που περιέχονται στη συλλογική σύμβαση της οικοδομικής βιομηχανίας, όσο και για τη νέα συλλογική σύμβαση που θα ετίθετο σε εφαρμογή μετά την ψήφιση από τη βουλή των αντιπροσώπων του σχετικού προσχεδίου νόμου που είχε συμφωνηθεί.

Αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο προνοεί την καθολική εφαρμογή από όλους τους εργολάβους του ωραρίου των 38 ωρών, της μισθοδοσίας που προνοεί η συλλογική σύμβαση, το φιλοδώρημα, τις εορτές - αργίες και το ταμείο προνοίας και αναφέρουν ότι οι εργολάβοι, παρά το γεγονός ότι στην αρχή συμφώνησαν και υπέγραψαν, ύστερα άλλαξαν στάση και δεν δέχονται τη συμφωνία.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου καταδικάζει την εξαγγελία από μέρους των συντεχνιών οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, 24ωρης απεργίας, σήμερα 13 Φεβρουαρίου, εν μέσω των διεργασιών συνομολόγησης συλλογικής σύμβασης, υπό την αιγίδα του υπουργείου εργασίας, πρόνοιας και κοινωνικών ασφαλίσεων.

Η ΟΣΕΟΚ προειδοποιεί για «οδυνηρά συνεπακόλουθα από μια ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας» και καλεί τις συντεχνίες οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, να ματαιώσουν την εξαγγελθείσα απεργία και να συνεχίσουν με τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους τη διαπραγματευτική διαδικασία, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας.