You are here

Προμηνύεται εργασιακή κρίση στις κατασκευές

29/12/2022 06:28

H νομοθετική κατοχύρωση των μίνιμουμ απολαβών στην οικοδομική βιομηχανία, αποτελεί το πιο σοβαρό «αγκάθι» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συνδέσμου Εργολάβων και των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο μερών στα αιτήματα που έχουν θέσει, με βάση τον Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων, παραμένουν αγεφύρωτες παρά και τις μεσολαβητικές προσπάθειες του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του ΥΠΕΡΓ.

Η μεσολαβητική συνάντηση που έγινε στις 19 Δεκεμβρίου επιβεβαίωσε τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει εργολάβους και συντεχνίες.

Ο σύνδεσμος εργολάβων κατέστησε σαφές ότι τα μέλη του δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν αιτήματα που συνεπάγονται οικονομικό κόστος, επικαλούμενος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός τομέας εξαιτίας των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και την αύξηση στις τιμές των κατασκευαστικών πρώτων υλών.

«Οι συντεχνίες ενέργησαν νούσιμα και δεν υπέβαλαν αίτημα για μισθολογικές αυξήσεις και αυτό θα έπρεπε να εκτιμηθεί από τους εργολάβους», σημειώνει στη StockWatch ο Μιχάλης Παπανικολάου, ΓΓ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων της ΠΕΟ.

Επισημαίνει ότι οι μισθοί πρόσληψης σήμερα ανά κατηγορία στις κατασκευές, είναι αντίστοιχοι με αυτούς του 2012.

Εξήγησε, ότι το φιλοδώρημα που απορρέει από τις συλλογικές συμβάσεις, είναι μειωμένο κατά 3% λόγω των αποκοπών που είχαν γίνει το 2012. 

«Για τον ίδιο λόγο είναι μειωμένο και το ταμείο προνοίας, επίσης κατά 3%», πρόσθεσε.

Ο Στέλιος Τσιαπουτής, ΓΓ της αντίστοιχης ομοσπονδίας της ΣΕΚ, ανέφερε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είχε καταφέρει μέσα από την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που είχε λήξει το Μάιο του 2022, να αποκαταστήσει στο 70%  τις αποκοπές που είχαν γίνει στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος το 2013.

Υποστήριξε πως μεταξύ των δύο μερών υπάρχει συμφωνία βάσει της οποίας η εργοδοτική πλευρά έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει πλήρως τις αποκοπές.

Ο κ. Τσιαπουτής αναφέρθηκε και στην άτυπη συμφωνία που είχε επιτευχθεί επί θητείας της Ζέτας Αιμιλιανίδου, σύμφωνα με την οποία οι κατώτατοι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία θα κατοχυρώνονταν δια νόμου.

Οι εργολάβοι που αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προωθούν, όπως ισχυρίζονται οι συντεχνίες, τη δημιουργία ειδικής κατηγορίας οικοδόμων οι οποίοι θα αμείβονται στη βάση του τι θα προβλέπει από την 1η Ιανουαρίου, ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός. 

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», προειδοποιεί ο Μιχάλης Παπανικολάου καθώς, όπως σημείωσε, οι κατώτατοι μισθοί προβλέπονται μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις.

«Το θέμα είναι ότι μεγάλη μερίδα εργολάβων δεν αναγνωρίζει τις συλλογικές συμβάσεις. Οι εργολάβοι αυτοί», είπε, «ενεργούν κατά το δοκούν και αθέμιτα σε βάρος των σωστών εργολάβων που σέβονται και εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις».

Οι συντεχνίες ισχυρίζονται πως αρκετοί οικοδόμοι, λόγω των μειωμένων απολαβών τους, υποχρεώνονται να εργάζονται έξι μέρες εβδομαδιαίως ακόμη και επτά για να συμπληρώσουν το αναγκαίο εισόδημα.

Θα τα ξαναπούν στις 5 Ιανουαρίου

Η νέα μεσολαβητική συνάντηση υπό τη λειτουργό εργασιακών σχέσεων του ΥΠΕΡΓ, Μαρία Αριστείδου, έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 5 Ιανουαρίου.

Οι εργολάβοι έτοιμοι να δώσουν την ΑΤΑ

Η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, αφορά περίπου 40 χιλ. εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους που άπτονται του κατασκευαστικού τομέα. 

Διαχρονικά η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης αποτελεί σημείο αναφοράς και για τις υπόλοιπες συμβάσεις που ακολουθούν και αφορούν ζωτικούς τομείς της οικονομίας όπως είναι τα ξενοδοχεία, το λιανικό εμπόριο, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις στη βιομηχανία. 

Ο Σύνδεσμος Εργολάβων φαίνεται διατεθειμένος να παραχωρήσει την ΑΤΑ, βάσει της μεταβατικής συμφωνίας του 2018, που προβλέπει την καταβολή της στο 50% μια φορά το χρόνο.

Η ηγεσία του Συνδέσμου φαίνεται έτοιμη να σεβαστεί το οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου σε σχέση με την ΑΤΑ.

Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Εργολάβων ανέφερε στη StockWatch ότι το υπόλοιπο 30%, που απομένει για την πλήρη αποκατάσταση των αποκοπών έχει ήδη καλυφθεί από την απόδοση της ΑΤΑ και επομένως δεν θα πρέπει, όπως είπε, να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να αναγνωρίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας και την αβεβαιότητα που υπάρχει σε σχέση με την πορεία της οικονομίας το 2023», παρατήρησε.

Ποια αιτήματα υπέβαλαν οι συντεχνίες 

Οι συντεχνίες με βάση τα αιτήματα που υπέβαλαν, αξιώνουν αύξηση του ποσοστού του φιλοδωρήματος για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων από το 8% σε 11%.

Δηλαδή να υπάρχει επαναφορά του 3% που είχε αποκοπεί από το 2013. 

Ζητούν να δοθεί παράταση 24 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, έτσι ώστε, όλοι οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για να αποκτήσουν το σχετικό πρότυπο πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων. 

Προτείνουν επίσης όπως υπαχθούν τα άρθρα της συλλογικής σύμβασης που αναφέρονται στους κατώτατους μισθούς (μίνιμουμ πρόσληψης), για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στην υπάρχουσα νομοθεσία. 

Οι συντεχνίες αξιώνουν όπως οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως ειδικότητας που απασχολούνται σε εργοδότες που αναλαμβάνουν την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας στην οικοδομική βιομηχανία να καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση της οικοδομικής βιομηχανίας, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

 Τα αιτήματα των εργολάβων

 Η ομοσπονδία εργολάβων από την πλευρά της προτάσσει στα επιχειρήματα της, προς τις συντεχνίες και προς το ΥΠΕΡΓ, τις ραγδαίες αυξήσεις του κατασκευαστικού κόστους και τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί στο σημαντικό αυτό τομέα της οικονομίας.

 Οι εργολάβοι προτείνουν, μεταξύ άλλων, την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης ως έχει με τη διατήρηση δηλαδή των μισθών και ωφελημάτων στα ίδια επίπεδα, χωρίς οποιεσδήποτε αυξήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, κρούοντας τον κίνδυνο για ενδεχόμενη απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. 

Επιπρόσθετα έχουν υποβάλει κάποια επιμέρους αιτήματα σε σχέση με την αλλαγή του ορισμού των νεοεισερχομένων εργατών γενικών καθηκόντων και εισαγωγή νεοεισερχόμενων ειδικών καθηκόντων με μισθό ο οποίος θα καθορίζεται από τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό. 

Οι εργολάβοι προτείνουν όπως οι άδειες κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι δύο συνεχόμενες βδομάδες και κατά προτίμηση να περιλαμβάνεται και η 15η Αυγούστου. 

Το υπόλοιπο που θα προκύπτει μετά τον καθορισμό των αδειών των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, θα δίνεται μετά από σχετικό αίτημα του εργαζομένου. 

Ζητούν επίσης αλλαγή των ωρών εργασίας βάρδιας από 7,5 ώρες σε 8.

Του Λεύκου Χρίστου