You are here

Τεστ για μισθούς η απεργία στις οικοδομές

14/02/2019 06:41

Ισχυρό τεστ για την πορεία των μισθών σε σημαντικούς τομείς στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να αποτελέσει η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση των 15 χιλιάδων εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία.

Η απεργία έδωσε το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα ενόψει της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας όπως είναι τα ξενοδοχεία, οι τράπεζες, η μεταποίηση, οι κατασκευές και συναφείς κλάδοι.

Είναι η πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση του 2013 και της αποδοχής εκ μέρους των συντεχνιών αποκοπών μισθών και επιδομάτων, που οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν με τόσο δυναμικά μέτρα την ανανέωση των συλλογικών τους συμβάσεων και άρσης των αποκοπών.

Η απεργία των οικοδόμων έγινε την ίδια μέρα που η κυβέρνηση επιβεβαίωνε, μέσω έκθεσης της για χρυσά διαβατήρια, τη μεγάλη ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα τα τελευταία χρόνια.

Οι εργοδότες, από την πλευρά τους, στέλνουν το μήνυμα ότι η βελτίωση των δεικτών της οικονομίας δεν συνεπάγεται με επαναφορά προηγούμενων πρακτικών αύξησης του εργατικού κόστους υπό την απειλή ή την εκδήλωση απεργιών.

Η ΟΕΒ θεωρεί ότι οι αντοχές του ιδιωτικού τομέα είναι ακόμη αδύνατες για να επωμιστεί περαιτέρω αύξηση μισθών.

Η εργατική κρίση στον τομέα των κατασκευών δεν είναι σημερινή, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλη Παπανικολάου.

Η κρίση αυτή, είπε, υποβόσκει από τον περασμένο χρόνο όταν οι εργολάβοι και οι συντεχνίες ενώ είχαν πετύχει καταρχήν συμφωνία από τον Ιανουάριο του 2018 για νομοθετική ρύθμιση της εργοδότησης των οικοδόμων, οι μεν συντεχνίες πέρασαν τη συμφωνία σχεδόν ομόφωνα από τις συνελεύσεις των μελών τους σε αντίθεση με τους εργολάβους που την απέρριψαν, τον περασμένο Οκτώβριο.

Η νομοθετική ρύθμιση της εργοδότησης των οικοδόμων κατέστη αναγκαία, λένε οι συντεχνίες, για να καλύπτονται οι οικοδόμοι οι οποίοι εργοδοτούνται από τους υπεργολάβους, οι πλείστοι εκ των οποίων, δεν εφαρμόζουν τις πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων.

Τον Ιούνιο του 2013 στο πλαίσιο της αποδοχής των εργαζομένων στις κατασκευές για μείωση των απολαβών και επιδομάτων τους, επιτεύχθηκε ειδική συμφωνία και ως αντάλλαγμα των παραχωρήσεων που έδωσαν οι συντεχνίες προς τους εργολάβους, η εργοδοτική πλευρά αποδέχτηκε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποδοχή ενός μνημονίου ρύθμισης εργοδότησης των οικοδόμων.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο μερών κράτησαν από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Ο επαρχιακός γραμματέας του σωματείου οικοδόμων Λευκωσίας της ΣΕΚ Μιχάλης Παντελή, ανέφερε στη StockWatch ότι πέραν από τη μείωση των μισθών κατά 20%, οι εργαζόμενοι προέβησαν σε σωρεία άλλων παραχωρήσεων για να αντιμετωπιστεί η κρίση στις κατασκευές.

Μειώθηκε, είπε, το ύψος των εισφορών στο ταμείο προνοίας από 6% σε 2%, καταργήθηκε το επίδομα μεταφοράς, μειώθηκαν οι κλίμακες των νεοεισερχομένων.

Κάτω από τις πρόνοιες του σχετικού νομοσχεδίου περιλήφθηκαν τα θέματα μισθοδοσίας, ωραρίου, φιλοδωρήματος, αργιών και ταμείου προνοίας,ώστε όλα τα μέλη και τα μη μέλη του συνδέσμου εργολάβων αλλά και οι υπεργολάβοι να εφαρμόζουν τους βασικούς όρους εργοδότησης.

«Στο πλαίσιο της επίτευξης συμφωνίας για νομική ρύθμιση της εργοδότησης στον κατασκευαστικό τομέα, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2018 να προχωρήσουν και σε ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, υπό την προϋπόθεση ότι η βουλή θα ψήφιζε το εν λόγω νομοσχέδιο», σημειώνει ο κ. Παπανικολάου.

Από το 2010 μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία δεν έτυχαν οποιασδήποτε αύξησης μισθών, ισχυρίζονται οι συντεχνίες οι οποίες επικαλούνται επίσημα στοιχεία που καταδεικνύουν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΣΕΚ, ότι οι εργοληπτικές εταιρείες κατά το 2018 κατέγραψαν κέρδη της τάξης του 15%.

Η επόμενη μέρα της 24ωρης απεργίας στις οικοδομές βρήκε τις συντεχνίες να έχουν στα χέρια τους εξουσιοδότηση από τη συντριπτική πλειονότητα των μελών τους για κλιμάκωση των δυναμικών μέτρων αν δεν ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις τους.

Στην αντίπερα όχθη οι εργολάβοι χαρακτήρισαν άσκοπη και αχρείαστη τη δυναμική αντίδραση των οικοδόμων.

Η ομοσπονδία συνδέσμων εργολάβων οικοδομών με χθεσινή ανακοίνωση της υποστήριξε ότι η απεργία εκδηλώθηκε μεσούσης της διαδικασίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά έχει υποβάλει πρόταση που προνοεί αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων.

Η διευθύντρια του τμήματος εργασιακών σχέσεων της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου δήλωσε στη StockWatch ότι η εργοδοτική πλευρά έχει την πρόθεση και την καλή θέληση να προχωρήσει στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης ειρηνικά.

Εξήγησε ότι οι εργολάβοι δεν έκρυψαν ποτέ τις ανησυχίες τους σε ότι αφορά τη νομοθετική ρύθμιση της εργοδότησης των οικοδόμων.

Διευκρίνισε ότι ο σύνδεσμος αποδέχθηκε μεν την καταρχήν συμφωνία, αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτή θα περνούσε από την πλειονότητα των μελών του, κάτι το οποίο δεν επιτεύχθηκε.

Τόνισε ότι η εργοδοτική πλευρά είχε πάντα έντονες απόψεις σε ότι αφορά τη νομοθέτηση των μισθών.

Επισήμανε ότι οι εργολάβοι θεωρούν άδικη την πρόνοια του νομοσχεδίου ότι θα πρέπει να επωμίζονται το κόστος της μη παραχώρησης των όσων προβλέπονται στη νομοθετική ρύθμιση από τους υπεργολάβους.

Η κ. Παναγιώτου ευελπιστεί ότι στις επόμενες μέρες θα ληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες από το υπουργείο εργασίας ώστε τα εμπλεκόμενα μέρη να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με στόχο την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Την περασμένη βδομάδα οι εργολάβοι απέστειλαν επιστολή στην υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου καλώντας την να παρέμβει για να αποφευχθούν τα δυναμικά μέτρα στις οικοδομές.

Οι συντεχνίες ξεκαθάρισαν ότι από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν πρόκειται να φύγει η καταρχήν συμφωνία για νομοθετική ρύθμιση της εργοδότησης των οικοδόμων.

Διαχρονικά η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία και οι προβλεπόμενες μισθολογικές αυξήσεις αποτελούσε τον προπομπό όλων των υπολοίπων συμβάσεων που θα ακολουθούσαν στον ιδιωτικό τομέα.

Την πτυχή αυτή ανάπτυξαν ακροθιγώς στις χθεσινές τους δηλώσεις οι γγ της ΠΕΟ και της ΣΕΚ Πάμπης Κυρίτσης και Ανδρέας Μάτσας αντίστοιχα.

Του Λεύκου Χρίστου