You are here

Αυξήσεις στο προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας

07/10/2019 13:05

Το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας ενημερώθηκε σήμερα από τον CEO Ιωάννη Μάτση ότι θα παραχωρηθούν αυξήσεις στο προσωπικό ανάλογα με την απόδοση και με την ανταγωνιστικότητα της αγοράς.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, εκπρόσωπος της τράπεζας απαντώντας στο ερώτημα για το ύψος των μισθολογικών αυξήσεων, απάντησε ότι οι συνολικές αυξήσεις είναι πολύ περισσότερες από αυτές που προνοούσε η συλλογική σύμβαση η οποία έχει λήξει.

Με βάση το μήνυμα του κ. Μάτση, όλοι οι υπάλληλοι της τράπεζας θα λάβουν οριζόντια αύξηση 2% στους μισθούς τους από τον Οκτώβριο ενώ επιπλέον αύξηση θα δοθεί ανάλογα με την απόδοσή τους και τους μισθούς που υπάρχουν στην αγορά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η απόφαση ήταν ειλημμένη από τον Ιούλιο και δεν σχετίζεται με τα απεργιακά μέτρα που εξήγγειλε για την Παρασκευή η ΕΤΥΚ.

«Η τράπεζα εισάκουσε τις απόψεις του προσωπικού και πέρσι τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να προχωρήσει με πιο δίκαιο τρόπο παραχώρησης των αυξήσεων», σημείωσε.

«Βάλαμε ειδικούς συμβούλους για να εξετάσουν τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και τον Ιούλιο η τράπεζα ήταν έτοιμη να προχωρήσει. Περιμέναμε να ολοκληρωθεί η ενοποίηση για να μη δημιουργηθεί αναστάτωση», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τράπεζας, «στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος απολαβών του προσωπικού. Η δημιουργία ενός πιο αξιοκρατικού και δίκαιου συστήματος βάση της απόδοσης κάθε υπαλλήλου και των απολαβών στην αγορά. Θέλουμε να διορθώσουμε τις αδικίες του υφιστάμενου συστήματος αμοιβών. Μακριά από ξεπερασμένα και οριζόντια συστήματα αξιολόγησης».

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με την ΕΤΥΚ, σημειώνει ότι «καλούμε εδώ και μήνες την ΕΤΥΚ για να συζητήσουμε αυτό το νέο σύστημα όμως η συντεχνία αρνήθηκε επανειλημμένα να έρθει σε διάλογο»

«Διαχρονικά το προσωπικό μας εργάζεται σκληρά και μετά την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης της πρώην Συνεργατικής δεν μπορούσαμε να περιμένουμε άλλο. Η ηγεσία της ΕΤΥΚ αντί να προσέλθει σε διάλογο προτίμησε να εξαγγείλει απεργιακά μέτρα προκαλώντας αχρείαστη ταλαιπωρία στους πελάτες. Αχρείαστη αφού οι συνολικές αυξήσεις που δίνουμε είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι ζητά η ΕΤΥΚ και προνοεί η συλλογική σύμβαση, η οποία έχει λήξει. Κριτήριο μας στη δημιουργία αυτού του συστήματος δεν ήταν η μείωση του δείκτη εξόδων/εσόδων της Τράπεζας αλλά η δημιουργία ενός δικαιότερου συστήματος αμοιβών», τονίζει.

«Όχι μόνο οι συνολικές αυξήσεις είναι περισσότερες αλλά περίπου 300 συνάδελφοι κυρίως από την πρώην ΣΚΤ θα επωφεληθούν από την καθιέρωση κατώτατου μισθού», επισημαίνει. Σύμφωνα με το μήνυμα προς το προσωπικό, καθορίζεται ελάχιστος ακάθαρτος μισθός €1300.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η άμεση καταβολή των αυξήσεων με το νέο σύστημα αποφασίστηκε, ώστε το προσωπικό να μην θυματοποιηθεί αναμένοντας την κατάληξη των συζητήσεων με την ΕΤΥΚ. «Θα δώσουμε τις αυξήσεις και αναμένουμε την ηγεσία της ΕΤΥΚ αντί να προχωρεί με απεργίες να προσέλθει σε συζητήσεις για να συμφωνήσουμε τη νέα συλλογική σύμβαση που θα καλύπτει και όλες τις άλλες παραμέτρους», καταλήγει.

Της Γεωργίας Χαννή