You are here

Η Ζέτα πήρε τη σκυτάλη για τους μισθούς στις τράπεζες

29/08/2019 13:41

Μετά την αίσια κατάληξη που είχε η πολύμηνη εργατική διαφορά στα ξενοδοχεία, η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, θα πάρει την σκυτάλη για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στις τράπεζες εν μέσω μάλιστα σοβαρών εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, ήδη η υπουργός εργασίας κρατά ζωντανή τη διαδικασία των άτυπων επαφών μεταξύ ηγεσιών τραπεζών, κυρίως των συστημικών Κύπρου και Ελληνικής από τις αρχές του έτους και αναμένεται να εκδηλώσει και επίσημη τη μεσολαβητική της παρέμβαση εντός Σεπτεμβρίου.

Όπως είχε γράψει η StockWatch, το μεγάλο αγκάθι στη προσπάθεια ειρηνικής ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων στον τραπεζικό τομέα αποτελεί η μη παραχώρηση μέχρι σήμερα στο προσωπικό των τραπεζών, της ετήσιας προσαύξησης για το 2019.

Στις συναντήσεις της με τους τραπεζίτες, η κ. Αιμιλιανίδου φέρεται να κατέστησε σαφές ότι η παραχώρηση της προσαύξησης αποτελεί συμβατική υποχρέωση της εργοδοτικής πλευράς με βάση τις συλλογικές συμβάσεις.

Κάλεσε τις τράπεζες να τηρήσουν τη σχετική πρόνοια της συλλογικής σύμβασης.

Ωστόσο, οι επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των τραπεζών θέτουν στο τραπέζι του διαλόγου την αξίωση να περιληφθεί η παραχώρηση της προσαύξησης στο  γενικότερο πακέτο των αιτημάτων των τραπεζών, στο οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και το αίτημα τους για επαναδιαπραγμάτευση του επίμαχου αυτού θέματος, στο πλαίσιο της ανανέωσης των υφιστάμενων συλλογικών συμβάσεων.

Όλες οι τράπεζες θέτουν θέμα αλλαγής του τρόπου παραχώρησης των αυτόματων αυξήσεων, όπως είναι οι προσαυξήσεις και η ΑΤΑ υποστηρίζοντας ότι η πρακτική αυτή που κρατεί για δεκαετίες, αποδείχθηκε ότι αποτελεί αντικίνητρο για τους αποδοτικούς υπαλλήλους και κίνητρο για τους μη παραγωγικούς.

Επιπρόσθετα, η εργοδοτική πλευρά θεωρεί απαραίτητη και την αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης του προσωπικού για προαγωγή καθώς η μέχρι σήμερα πρακτική, όπως υποστηρίζει, θέτει ως προτεραιότητα την αρχαιότητα, αντί την ικανότητα και τα προσόντα.

Η ΕΤΥΚ διεκδικεί στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης αποκατάσταση των μισθών μετά τις αποκοπές το 2013 εξαιτίας της τραπεζικής κρίσης και επισημαίνει ότι η προσέλευση στο τραπέζι του διαλόγου με τις τράπεζες περνά μέσα από την πιστή τήρηση των υφιστάμενων συμφωνιών.

Το σύνολο του κόστους των αιτημάτων που έχει θέσει η ΕΤΥΚ για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει ανέρχεται για κάθε έτος στο 5%, εκτός του κόστους της εισφοράς στο ΓεΣΥ που επωμίζονται από τον περασμένο Μάρτιο οι τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η συλλογική σύμβαση στην Τράπεζα Κύπρου  έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2017.

Οι τράπεζες επιμένουν και έθεσαν και σχετικά στοιχεία στην υπουργό εργασίας ότι το ύψος του υφιστάμενου εργατικού κόστους είναι υπερβολικό και τείνει, όπως είπαν, να διογκώνεται, περιορίζοντας τις προοπτικές της κερδοφορίας τους.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης απαντώντας χθες σε ερωτήματα μετόχων σε σχέση με το υψηλό εργατικό και λειτουργικό κόστος της τράπεζας σημείωσε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις των μετόχων επί του επίμαχου αυτού θέματος, αλλά από την άλλη επεσήμανε ότι η συγκράτηση των μισθών στις τράπεζες δεν αποτελεί μονομερή απόφαση ή ενέργεια.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να προηγηθεί σωστός και εποικοδομητικός διάλογος με την οργάνωση του προσωπικού.

Μήνυμα για μείωση κόστους έστειλε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της και η Τρ. Κύπρου, κατά τη δημοσίευση των εξαμηνιαίων της αποτελεσμάτων.

Πάντως, οι επόπτες εντός και εκτός Κύπρου και ειδικότερα η ΕΚΤ επισημαίνει σε κάθε σύσταση προς τις συστημικές τράπεζες του νησιού, να συγκρατήσουν τους μισθούς και παράλληλα το λειτουργικό τους κόστος.

Του Λεύκου Χρίστου