You are here

Κ. Ηροδότου: Διαχειρίσιμη η αύξηση επιτοκίων

27/05/2022 17:27

Ο διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου εκτιμά ότι οι τράπεζες και οι δανειολήπτες θα επηρεαστούν από την επικείμενη των επιτοκίων, εκφράζοντας την άποψη  ότι η κατάσταση όπως θα διαμορφωθεί θα είναι διαχειρίσιμη.

Ο κ. Ηροδότου που μιλούσε μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης που είχε το μεσημέρι με την εκτελεστική επιτροπή της ΣΕΚ, αφού ανέφερε ότι είναι ορατή η αύξηση των επιτοκίων, εξέφρασε την άποψη ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα αυξηθεί καθώς, όπως είπε,  η πλειονότητα της ρευστότητας τους είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρωζώνη και εκεί που υπόκεινται σε αρνητικά επιτόκια σύντομα θα αλλάξουν προς το θετικό .

«Αυτό  το οποίο υπάρχει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, προς το παρόν» πρόσθεσε, «είναι ο περιορισμός της διανομής των μερισμάτων και τούτο επιβλήθηκε από τους επόπτες μέχρι να ενισχυθεί πλήρως η κατάσταση των τραπεζών».

Εξήγησε πως  από πλευράς τραπεζών η παραχώρηση δανειοδότησης γίνεται πλέον στη βάση της οικονομικής δυνατότητας αποπληρωμής των δανειοληπτών.

Στο σημείο αυτό υπέδειξε ότι και οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά, πρέπει να λαμβάνουν  τέτοιο επίπεδο δανεισμού, ώστε να νιώθουν ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η  οικονομική τους κατάσταση.

Εξήγησε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την πορεία του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα  και η οποία τώρα δείχνει να φτάνει τον στόχο του 2%.

Ο διοικητής της ΚΤ πρόσθεσε πως «θα υπάρξει ομαλοποίηση, επειδή είναι βραχυπρόθεσμη η δυναμική που βλέπουμε τώρα με τον πολύ ψηλό πληθωρισμό».

Επεσήμανε ωστόσο ότι «αυτό που σπρώχνει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και στη χώρα μας είναι τα θέματα τιμών ενέργειας, τα οποία,  όπως είπε,  δεν λύνονται εύκολα ή άμεσα από τα επιτόκια».

Σε ότι αφορά τη συνάντηση με την ΕΕ της ΣΕΚ ο κ. Ηροδότου είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα οικονομίας και της  δυναμικής  των θεμάτων που υπάρχουν στην οικονομία.

«Ήταν χρήσιμη η συνάντηση διότι  ακούσαμε από την εκτελεστική επιτροπή της ΣΕΚ τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της και τα οποία διαβεβαιώ  ότι θα ληφθούν υπόψη τεχνοκρατικά από την ΚΤ».

Κληθείς να σχολιάσει την ακύρωση της απόφασης της ΕΤΥΚ για 24ωρη απεργία στην Ελληνική Τράπεζα, ο κ. Ηροδότου είπε πως «είναι σημαντικό να υπάρχει ο διάλογος έτσι ώστε να εξευρεθεί μια λύση και για τις δύο πλευρές».

Υπενθύμισε πως το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εργασίας.

«Από πλευράς ΚΤΚ εμείς θέλουμε να έχουμε μια τράπεζα που να έχει βιώσιμο μέλλον, και κατά συνέπεια, το αποτέλεσμα οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο  Ανδρέας Μάτσας ΓΓ της ΣΕΚ ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν γόνιμη και εποικοδομητική.

«Συζητήσαμε τα προβλήματα της οικονομίας και τις πληθωριστικές τάσεις  που καταγράφονται και  τις επιδράσεις που θα επισυμβούν στην αγορά εργασίας» σημείωσε ο κ. Μάτσας.

«Αξιολογήσαμε» ,είπε, «τα δεδομένα  που υπάρχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θέσαμε τους προβληματισμούς για ομαλοποίηση της οικονομίας και των προοπτικών ανάκαμψης και ανάπτυξης».

Ο ΓΓ της ΣΕΚ πρόσθεσε ότι τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής έθεσαν θέματα που διασυνδέονται με τον πληθωρισμό και τη δυνατότητα να τύχουν διαχείρισης με τις λιγότερες επιδράσεις  στην κοινωνία.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν και θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την πράσινη οικονομία στη βάση των εισηγήσεων της ΣΕΚ, όπως επίσης και θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ΑΤΑ και τη δυνατότητα  που θα έχουν οι τράπεζες για τη στήριξη προς τα νέα ζευγάρια σε ότι αφορά τη δυνατότητα στέγασης τους μέσα από μία στοχευμένη στεγαστική πολιτική»