You are here

Εντός του 2019 η μεταρρύθμιση δημοσίου

17/05/2019 06:20

Δεν τα βάζει κάτω η κυβέρνηση και επιμένει στη μεταρρύθμιση του δημοσίου, τοποθετώντας την χρονικά «εντός του 2019».

Η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας για να καταστεί πιο αποτελεσματική και αποδοτική, αποτελεί προϋπόθεση για επιτυχημένη μετάβαση σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες και στήριξη των επιχειρήσεων, αναφέρει το υπουργείο οικονομικών στο στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής 2020-2022.

Βασικές παράμετροι για την οριζόντια μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας αποτελούν η συγκράτηση των κρατικών δαπανών και του κρατικού μισθολογίου, η ενίσχυση της ευελιξίας της δημόσιας υπηρεσίας μέσω της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων για καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, καθώς και η εισαγωγή νέου νομοθετικού πλαισίου αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων και επιλογής υποψηφίων για προαγωγές καθώς και η αναδιοργάνωση κρατικών υπηρεσιών με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

«Η κυβέρνηση, μετά την καταψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, προχώρησε σε νέες διαβουλεύσεις με σκοπό τον καταρτισμό νέων νομοθετημάτων, τα οποία προτίθεται να τα υποβάλει εκ νέου στη βουλή των αντιπροσώπων εντός του 2019, σε μια νέα προσπάθεια για προώθηση της μεταρρύθμισης στα οριζόντια θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού», αναφέρεται.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε μήνυμα του στην ετήσια έκθεση του υπουργείου για το 2018, αναφέρει ότι η «προώθηση αλλαγών στις δομές και διαδικασίες του κράτους και της οικονομίας παραμένει για μας η ύψιστη προτεραιότητα και ως εκ τούτου ως υπουργείο οικονομικών συνεχίζουμε με τις προσπάθειες για την οριζόντια μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία για θέματα πρόσληψης, αξιολόγησης και ανέλιξης προσωπικού, για την περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διατήρηση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, τη βελτίωση της διακυβέρνησης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας στα δημόσια πανεπιστήμια με την αγορά κλπ».

Παράλληλα, μέσα από το σχέδιο δράσης για βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου: «Απλά και αποτελεσματικά», προωθείται περαιτέρω η αναθεώρηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου και η απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να ελαχιστοποιηθεί το διοικητικό κόστος και να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα και οι επενδύσεις. Σημειώνεται ότι θα πρέπει να προωθηθεί η υλοποίηση δράσεων απλοποίησης σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα εκείνες που επηρεάζουν άμεσα τις επιχειρήσεις και την εξυπηρέτηση του κοινού.

Υπάρχει επίσης ανάγκη για περαιτέρω χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Η υλοποίηση της στρατηγικής για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο πλαίσιο της γενικότερης ψηφιακής στρατηγικής, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα.

Ως εκ τούτου, απαιτείται η υλοποίηση δράσεων από όλα τα υπουργεία που να στοχεύουν στην επέκταση και αναβάθμιση των πληροφοριών και υπηρεσιών που παρέχονται ηλεκτρονικά από το κράτος μέσω της ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας «Αριάδνη».

Τονίζεται ότι θα πρέπει επίσης να προωθηθεί περαιτέρω η διευκόλυνση της πρόσβασης του ιδιωτικού τομέα σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες και της ηλεκτρονικής επικοινωνίας με το κράτος καθώς και διευκόλυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών, με στόχο τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Της Γεωργίας Χαννή