You are here

Επιστροφή αποκοπών για μισθό Αναστασιάδη και υπουργών

11/06/2018 13:42

Στην αποκατάσταση των μισθών τους προχώρησαν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και οι υπουργοί μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης τον περασμένο Μάρτιο, τερματίζοντας την εθελοντική αποκοπή που επιβλήθηκε κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. 

Ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης του οποίου ο καθαρός μισθός ανέρχεται στις €4.600 μηνιαίως (μεικτός περίπου €8,500), όπως είπε, επιβεβαίωσε τα σημερινά δημοσιεύματα.

Μάλιστα επεσήμανε μιλώντας στη μεσημβρινή ζώνη του «Σίγμα» ότι ήταν εκ των εισηγητών της πρότασης για τερματισμό της εθελοντικής αποκοπής.

«Όταν είσαι σε μια θέση ευθύνης πρέπει τουλάχιστον να έχεις κάποια αμοιβή που να μην σε κάνει να θέλεις να φύγεις», είπε και πρόσθεσε ότι «εγώ πριν διοριστώ υπουργός ελάμβανα πολύ περισσότερα λεφτά από σε ένα μεγάλο οργανισμό».

Υπεραμυνόμενος της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου είπε ότι «οι κύπριοι υπουργοί έχουν από τους πιο χαμηλούς μισθούς της Ευρώπης» προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να υπάρχει ένας μισθός που να ανταποκρίνεται στις ευθύνες της θέσης ενός υπουργού εκτός και αν θέλουμε να ασχολούνται με την πολιτική μόνο οι πάμπλουτοι».

Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμη ότι το υπουργείο οικονομικών άρχισε να μελετά την αναδιάρθρωση γενικότερα των μισθών του δημοσίου ώστε να ανταποκρίνεται και με τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» με την επανεκλογή του ο Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που επαναδιορίστηκαν δεν προχώρησαν, στην ανανέωση της εξουσιοδότησης προς το γενικό λογιστήριο για εθελοντική αποκοπή από τις μηνιαίες απολαβές τους.

Γεγονός που συνεπάγεται αύξηση, από τον Μάρτιο που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση, των μηνιαίων απολαβών του κ. Αναστασιάδη κατά €1.215 σε σχέση με ότι έλαβε τον Φεβρουάριο.

Αντίστοιχα υπουργοί που επαναδιορίστηκαν λαμβάνουν από τον πρώτο μήνα της δεύτερης θητείας τους €462 περισσότερα.

Της Ηρώς Ευθυμίου