You are here

Ετοιμάζονται για αυξήσεις στο δημόσιο τομέα

21/03/2018 07:05

Για γενικές αυξήσεις και μείωση των αποκοπών ετοιμάζονται οι συνδικαλιστές του ευρύτερου δημόσιου τομέα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες μαζικές προσλήψεις υπαλλήλων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με ετήσιο κόστος €25 εκ.

Οι συνδικαλιστές επικαλούνται συμφωνία τους με τον υπουργό οικονομικών, βάσει της οποίας θα παραχωρηθούν γενικές αυξήσεις ή μειώσεις των αποκοπών της κρίσης για πρώτη φορά από το 2012.

Από πέρσι οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν προσαυξήσεις (περίπου 1,5% του μισθολογίου) και από το 2018 γίνεται αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή κατά το ήμισυ (0,3%).

Από το 2017 καταργήθηκε επίσης η έκτακτη εισφορά των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με συμπληρωματική συμφωνία που έγινε τον Οκτώβριο, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναμένεται να διεξάγει διαβούλευση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους με το συνδικαλιστικό κίνημα για να καθοριστεί το ύψος της παραχώρησης γενικών μισθολογικών αυξήσεων ή το ύψος της μείωσης των περικοπών με βάση το όριο που θα προκύψει από τη μεταβολή του μισθολογίου σε σύγκριση με τη μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ.

Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΟΗΟ –ΣΕΚ Ανδρέα Ηλία στην StockWatch, θα είναι εντός του διαπιστωμένου, για τη διετία 2017-2018, περιθωρίου του 2% το οποίο προκύπτει, όπως σημειώνει, από τη μεταβολή του μισθολογίου σε σύγκριση με τη μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι το σημαντικό σε αυτή τη συμπληρωματική συμφωνία πλαίσιο είναι ότι τίθεται πλέον ένα όριο σε ότι αφορά την αύξηση του κρατικού μισθολογίου στο δημόσιο.

Είναι ένα μέγιστο όριο, όπως είπε, που προκύπτει από τη γνωστή πορεία του ΑΕΠ της χώρας. με βάση τον αναπτυξιακό ρυθμό.

«Με βάση αυτό το όριο θα κάνουμε τη συζήτηση και εύχομαι να καταλήξουμε σε συμφωνία με το συνδικαλιστικό κίνημα», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε:

«Αν έχεις επιτέλους ένα ανώτατο όριο σωστό,το οποίο θα προκύπτει από ένα σταθερό οικονομικό υπολογισμό δεν σημαίνει απόλυτα ότι θα πας στο ανώτατο όριο. Καθώς μιλάμε για ανώτατο όριο και όχι για το ύψος των μισθολογικών αυξήσεων», παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο γγ της ΟΗΟ –ΣΕΚ υπενθυμίζει ότι στη συμπληρωματική συμφωνία πλαίσιο προβλέπεται και η σύσταση και λειτουργία ταμείου προνοίας για τους νεοεισερχόμενους που προσλήφθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011, οι όποιοι νομοθετικά αποκλείστηκαν από την αναγκαία συμπληρωματική ασφάλιση.

Το ταμείο προνοίας, προσθέτει, θα καλύψει και άλλους εργαζόμενους, όπως τους αορίστου χρόνου.

 Δεν θα υπάρχει άλλο πακέτο πλήρωσης κενών θέσεων

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο θα υπάρξει και νέο πακέτο πλήρωσης θέσεων εντός του 2018 πέραν της πρόσφατης απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για την πλήρωση 740 θέσεων, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι δεν υπάρχει για φέτος νέο πακέτο πλήρωσης θέσεων στο δημόσιο, παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Υπενθύμισε ότι σε παλαιότερες εποχές οι προσλήψεις ήταν ανεξέλεγκτες.

«Υπήρχε», τόνισε, «μία συνεχής διόγκωση του μεγέθους της δημόσιας υπηρεσίας. Δεν έφευγε ένας και ερχόταν άλλος».

Σημείωσε ότι στο δημόσιο υπάρχουν συνολικά πέντε χιλιάδες κενές θέσεις οι οποίες θα πληρωθούν σταδιακά.

Υπάρχουν, είπε, ακόμη άλλες 200 απλήρωτες θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που αφορούν κυρίως στη Cyta και στην ΑΗΚ.

Του Λεύκου Χρίστου