You are here

€3 δισ. στην οικονομία για 11 χιλ. θέσεις εργασίας

17/05/2021 07:22

Μεγαλεπήβολος προβλέπεται ο σχεδιασμός για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, στην οποία θα διοχετευτούν, σε ένα χρονικό διάστημα έξι ετών (2021 -2026), κοντά στα €3 δισ. για να αναπτυχθούν τομείς πέραν του τουρισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν παράλληλα, οι αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημική κρίση.

Μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ), η Κυπριακή Δημοκρατία θα απορροφήσει €1.25 δισ. και από τα διάφορα ταμεία συνοχής της ΕΕ, €1,8 δισ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από αρμόδιες πηγές που έχουν γνώση των σχετικών επενδύσεων, το συνολικό αυτό κονδύλι θα διοχετευτεί στην υλοποίηση του γενικού προγράμματος με την επωνυμία, «Κύπρος το αύριο», το οποίο με βάση μελέτες που έκανε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα προσθέσει μεσοπρόθεσμα στην οικονομία €1,4 δισ. ως αποτέλεσμα έμμεσων επενδύσεων και αποδόσεων από την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης.  

Σύμφωνα με τις έρευνες εκτιμάται ότι με την υλοποίηση του γενικότερου προγράμματος «Κύπρος το αύριο» θα δημιουργηθούν περίπου 11 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Επιπρόσθετα, η μεσοπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 7,1%.

Λεπτομέρειες επί των βασικών πυλώνων που ΕΣΑΑ και του προγράμματος «Κύπρος το αύριο», που αποτελείται από 950 σελίδες, θα δώσει σήμερα στις 11 το πρωί, στο πλαίσιο παρουσίασης, ο ΠτΔ Ν. Αναστασιάδης.

Ο ΠτΔ θα προβεί ειδικότερα σε εκτενή αναφορά για το πως θα κατανεμηθούν οι πόροι σε σχέση με τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία, στην ψηφιακή εποχή και ψηφιακή διακυβέρνηση, την αναβάθμιση των δομών της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και τον εκσυγχρονισμό της απασχόλησης και εκπαίδευσης.

Μεγάλο μέρος των πόρων από το ΕΣΑΑ και τα ταμεία συνοχής της ΕΕ θα διοχετευτούν στο σχεδιασμό της ταχείας μετάβασης στην πράσινη οικονομία.

Η υλοποίηση του πυλώνα αυτού υπολογίζεται ότι θα αγγίξει περίπου το €0,5 δισ. και θα εντάσσεται στους στόχους που έχει διαμορφώσει η ΕΕ.

Μεγάλο κονδύλι, περίπου €310 εκ. θα δαπανηθεί για την κλιματική ουδετερότητα, την ενεργειακή απόδοση και τη διείσδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ, για τις βιώσιμες μεταφορές και την έξυπνη και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων θα επενδυθούν περίπου €160 εκ. 

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταικών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία καθώς και σε 405 σχολεία.

Θα αναβαθμιστούν τα συστήματα ενεργειακών εγκαταστάσεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας και θα προωθηθεί πρωτοποριακό πρόγραμμα για προστασία των δασών από πυρκαγιές.   Στο πρόγραμμα αυτό θα επενδυθούν €19 εκ.  

Κονδύλι ύψους περίπου €31 εκ. θα διατεθεί για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα με τη δημιουργία ποδηλατόδρομων, πεζόδρομων με τη δημιουργία πράσινου σε όλες τις πόλεις, εγκατάσταση υποδομών για ηλεκτροκίνηση, σταδιακή αντικατάσταση του κυβερνητικού στόλου με την αγορά 100 ηλεκτρονικών οχημάτων και αντικατάσταση όλων των μοτοσυκλετών των ταχυδρομικών υπηρεσιών με αντίστοιχες ηλεκτροκίνητες. 

Θα εγκατασταθούν σημεία ταχείας φόρτισης σε ιδιωτικούς χώρους για τα ηλεκτρονικά οχήματα. .

Δεξαμενές αποθήκευσης υδάτων, συστήματα ανακύκλωσης

Σε ότι αφορά την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, το πρόγραμμα προβλέπει δαπάνες ύψους περίπου €20 εκ. το οποίο θα προβλέπει αντικαταστάσεις αγωγών, αναβαθμίσεις εγκαταστάσεων επεξεργασίας, αντιπλημμυρικά έργα και δεξαμενές αποθήκευσης υδάτων.

Σημείο αναφοράς αποτελεί η δημιουργία συστήματος ανακύκλωσης του νερού στην ανατολική πλευρά της Λευκωσίας που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου €11 εκ.

Ένα μεγάλο μέρος των πόρων από το ΕΣΑΑ και τα ταμεία συνοχής της ΕΕ θα επενδυθούν στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και όχι μόνο.

Θα δημιουργηθούν νέα συστήματα υδατοκαλλιέργειας, ανάπτυξης της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της υιοθέτησης νέων σύγχρονων συστημάτων και μεθόδων για αναζωπύρωση του τομέα της μεταποίησης. 

Θα γίνουν επενδύσεις στην αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού, με την προώθηση προγραμμάτων για αύξηση των καταλυμάτων στην ύπαιθρο, για αναβάθμιση των παραδοσιακών χώρων εστίασης με την επωνυμία «Τaste of Cyprus».

Οι χώροι αυτοί θα επιδοτηθούν δεδομένου ότι θα πληρούν αυστηρά όλα τα κριτήρια που θα θεσπιστούν για να εκπροσωπούν την πραγματική κυπριακή παραδοσιακή κουζίνα.   

Eνοποίηση αναβάθμιση ψηφιακής διακυβέρνησης

Επενδύσεις της τάξης των €90 εκ. θα διατεθούν για την ψηφιακή υποδομή για να ολοκληρωθεί σε βάθος έξι χρόνων η ψηφιακή διακυβέρνηση.

Στόχος είναι η αναβάθμιση και ενοποίηση της ψηφιακής διακυβέρνησης καθώς θα δοθεί έμφαση στις σχετικές υποδομές στα δικαστήρια, στο κτηματολόγιο και στην πολεοδομία.

Θα προωθηθούν νέες τεχνολογίες για πιο γρήγορο διαδίκτυο και επικοινωνίες

Νέα μοντέλα στον τομέα της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας

Στον τομέα της υγείας θα προωθηθεί καινοτόμο μοντέλο το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή φαρμάκων.

Θα δημιουργηθεί εθνικό κέντρο γενικής τεκμηρίωσης που μέσα από το οποίο θα γίνονται οι εγχώριες μελέτες και θα καταρτίζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.’

Προτεραιότητα, αποτελεί η αναβάθμιση όλων των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων.  

Για την αγορά και εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού θα διατεθούν περίπου €5 εκατ.

Για επίσπευση υφιστάμενων έργων σε κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια €3 εκατ., για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου ψυχικής υγείας €6,8 εκατ,. για την ενίσχυση του Μακάριου Νοσοκομείου €23, 4 εκατ., για το τμήμα επεμβατικής ακτινολογίας €1,5 εκατ. και για την ενίσχυση των Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών €1,5 εκατ.

Προβλέπεται επίσης ανέγερση νέου νοσοκομείου ψυχικής υγείας.

Για την ενίσχυση των νοσοκομείων Πάφου και Λεμεσού θα δοθεί ποσό ύψους περίπου €5 εκατ.

Στο Νοσοκομείο Αναφοράς Αμμοχώστου για τα περιστατικά Covid θα ανεγερθεί νέα ειδική μονάδα με τη διάθεση €1,5 εκατ. 

Σε ότι αφορά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εμπίπτει του ΕΣΑΑ και αποτελεί προαπαιτούμενο για να εξασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια αυτό περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στον τομέα της απασχόλησης και εκπαίδευσης υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν κοντά στα €168 εκ. κυρίως για εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, την αναβάθμιση και ενίσχυση των δεξιοτήτων, την αγορά εργασίας και την κοινωνική ευημερία και ενσωμάτωση.

Προβλέπεται ότι η προσχολική εκπαίδευση θα είναι δωρεάν από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων.

Του Λεύκου Χρίστου