You are here

Η απάντηση ILO στις οικονομικές ανησυχίες

05/02/2023 06:00

Στη διεθνή συνεργασία εντοπίζει την λύση για επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και περισσότερης κοινωνικής δικαιοσύνης, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Glibert F. Houngbo, καλεί μέσω άρθρου του σε περισσότερη διεθνή συνεργασία για αντιμετώπιση των οικονομικών ανησυχιών που συζητήθηκαν στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός (WEF) τον Ιανουάριο του 2023, κάνοντας λόγο για αύξηση της ανισότητας που προκαλεί κοινωνικές εντάσεις.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο που δημοσιεύει το ILO, το WEF κατέγραψε ότι ήδη το παγκόσμιο σκηνικό βρίσκεται σε σημείο καμπής με παγκόσμιες κρίσεις, συγκρούσεις, παγκόσμια οικονομική ύφεση και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Οι ελπίδες για καλύτερη πρόοδο και προσήλωση στις δράσεις κλιματικής αλλαγής και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης μετά την πανδημία του Covid-19, εξανεμίστηκαν λόγω της νέας κρίσης τροφίμων και ενέργειας που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του ουκρανικού πολέμου, παρατηρείται.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Υπενθυμίζεται, ότι σε πρόσφατη έκθεση του ILO, εκτιμάται ότι η παγκόσμια εργασιακή ανάπτυξη θα κινηθεί σε μόλις 1% για το 2023, χαμηλότερο από το μισό της προηγούμενης χρονιάς, ενώ η παγκόσμια ανεργία αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς σε 208 εκατ. ανέργους.

Στην έκθεση σημειώνεται πως η πλειοψηφία των εργαζομένων θα αναγκαστεί να δεχθεί χαμηλότερης ποιότητας εργασία, συχνά με χαμηλές απολαβές και ανεπαρκείς ώρες.

Την ίδια ώρα, επισημαίνεται, οι τιμές αυξάνονται γρηγορότερα από τις απολαβές των εργαζομένων, με κίνδυνο η κρίση κόστους ζωής να σπρώξει περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια.

«Αυτή η τάση, ακολουθεί σημαντικές μειώσεις εισοδήματος που σημειώθηκαν κατά την κρίση της πανδημίας, οι οποίες επηρέασαν περισσότερο τις ομάδες χαμηλών εισοδημάτων, σε πολλές χώρες. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε αύξηση της ανισότητας σε πολλά μέρη του κόσμου, που ανεβάζει τις κοινωνικές εντάσεις», τονίζει ο γδ του ILO.

Προσθέτει πως πολλές επιχειρήσεις επίσης παλεύουν με τις επιπτώσεις αυτών των πολλαπλών κρίσεων, με τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Η κρίση κόστους ζωής αποτελεί επιχείρημα και για τις διεκδικήσεις που προτάσσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Κύπρο, οι οποίες κάλεσαν τα μέλη τους σε παναπεργία τον περασμένο μήνα, ωστόσο έπαυσαν ακολούθως τις κινητοποιήσεις τους εν αναμονή της ανάδειξης του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Ενδεικτικές των αναφορών του γδ του ILO είναι και οι εξελίξεις σε σχέση με τις απεργίες στη Βρετανία όπου την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκε η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους απείχαν από τα πόστα τους διεκδικώντας αυξήσεις εν μέσω υψηλού πληθωρισμού.

Πανεθνικές απεργίες σημειώνονται και στη Γαλλία από το περασμένο καλοκαίρι, κυρίως στους κλάδους των μεταφορών και της ενέργειας, ενώ πραγματοποιούνται διαδηλώσεις για το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Το κλειδί για αντιμετώπιση των προκλήσεων

Ο γενικός διευθυντής του ILO, σημειώνει πως υπάρχει θέληση και αποφασιστικότητα για διεθνή συνεργασία, καθώς και κοινή αντίληψη ότι απαιτείται συνεργασία για την αντιμετώπιση οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών ανησυχιών, ενώ επισημαίνει πως η ατζέντα του 2023 θα πρέπει να παραμείνει ως καθοδηγητικό πλαίσιο για πολυμερή δράση.

Τονίζει ότι τα εργασιακά πρότυπα, οι πολιτικές εργασίας, η κοινωνική προστασία και ο κοινωνικός διάλογος καθίστανται σημαντικότερα από ποτέ, ενώ η αξιοπρεπής εργασία έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα των ανθρώπων καθώς είναι ο δρόμος για έξοδο από την φτώχεια και το κύριο στοιχείο για βιώσιμη ανάπτυξη.

Εξ ου, σημειώνει ο Houngbo, οι πτυχές αυτές περιλαμβάνονται και στην ατζέντα του ILO, μαζί με τη μείωση της φτώχειας, την επισιτιστική ασφάλεια, την υγεία, την ανισότητα, τους περιβαλλοντικούς στόχους οι οποίοι απαιτούν μετάβαση, αλλά και την προσπάθεια για ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυρούς θεσμούς.

«Διαθέτουμε τα στοιχεία για να επιταχύνουμε την απαιτούμενη δράση σε ότι αφορά την κοινωνική πτυχή της βιώσιμης ανάπτυξης», συμπληρώνει.

Οι συνδυασμένες δράσεις, σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο είναι κρίσιμες, όπως αναφέρει, σε χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλα ελλείμματα αξιοπρεπούς εργασίας και υπερβολικές ανισότητες, ενώ καταγράφουν μειωμένους οικονομικούς πόρους και περιορισμένες θεσμικές ικανότητες.

«Η αξιοπρεπής εργασία είναι κλειδί για την κοινωνική δικαιοσύνη», η οποία είναι εφικτή, μέσα από τη συνεργασία, επισημαίνει.

Μ.Κ.