You are here

Η ΠΑΣΥΔΥ να στηρίξει τη μεταρρύθμιση του δημοσίου

20/09/2021 18:12

Η ΠΑΣΥΔΥ  θα πρέπει να συναινέσει και να στηρίξει τη μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, τόνισε σήμερα ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο ΥΠΟΙΚ  κάλεσε τη συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων να τηρήσει τη δέσμευση της, που είχε κάνει πριν κάποια χρόνια για στήριξη του ν/σ που αφορά στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα «και όχι σήμερα να αναιρεί την υπογραφή της».

Κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση που καταγράφεται στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα και το γεγονός ότι εκκρεμεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι το ΥΠΟΙΚ είχε  κάνει από το 2014  και συνεχίζει να κάνει πολλές προσπάθειες, διαβουλεύτηκε με την ΠΑΣΥΔΥ και με τα κόμματα και έγιναν, όπως είπε, αρκετές εκπτώσεις, για να  περάσει η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση από τη Βουλή.

Ο κ. Πετρίδης που ήταν το μεσημέρι καλεσμένος στην τηλεόραση του Capital, σχολίασε και σημερινή ανακοίνωση της ΠΑΣΥΔΥ  με την οποία ζητείται να ρυθμιστεί νομικά η τηλεργασία. 

«Ασφαλώς και το ΥΠΟΙΚ θα συζητήσει το όλο θέμα με τη συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων για να θεσμοθετηθεί η τηλεργασία, ούτως ώστε να αποφεύγονται και καταχρήσεις», παρατήρησε ο κ. Πετρίδης.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι το δημόσιο δεν θα μπορεί να εκσυγχρονιστεί μόνο με τη νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας που ζητά η ΠΑΣΥΔΥ.

Τερματίζεται η στήριξη στις επιχειρήσεις

Αναφερόμενος στη στήριξη που παρέχει το κράτος στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση, ο κ. Πετρίδης είπε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα  τερματιστεί  η στήριξη προς τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της βοήθειας  του κράτους για αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί στην πραγματική οικονομία η πανδημία.

Τόνισε ότι τα δεδομένα της αγοράς σήμερα και η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα  της χώρας  επιτρέπουν μία τέτοια απόφαση. 

Ερωτηθείς για το βραχυπρόθεσμο μέτρο που έχει ληφθεί για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10%  για τέσσερις μήνες, ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι  το μέτρο αυτό δεν θα μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.

«Αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο έχει ληφθεί από την κυβέρνηση και την ΑΗΚ για να ελαφρύνει κάπως τους λογαριασμούς  των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών», παρατήρησε.

Εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερη επιδότηση, λόγω περιορισμών που θέτει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ και αφορούν στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων,

Η υπουργός  Ενέργειας, είπε, έχει ήδη αναφερθεί σε ένα πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που αφορά και στην ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και στην ένταξη νέων ανανεώσιμων πηγών στο δίκτυο, με δεδομένο ότι θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες.

Μέσω των θεσμικών αυτών στρατηγικών που επεξεργάζεται η ΑΗΚ και το υπουργείο Εμπορίου, στοχεύεται η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, είπε.

Επιπρόσθετα  το αρμόδιο Υπουργείο, πρόσθεσε,  προωθεί και άλλα μέτρα, όπως τα φωτοβολταϊκά  καθώς και  άλλες ενεργειακές αποδόσεις.

«Άλλωστε, το 35% του συνόλου των κονδυλίων που θα πάρει η Κύπρος από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, αφορά στην πράσινη ανάπτυξη» τόνισε.

Ο κ. Πετρίδης ρωτήθηκε και για το θεσμικό πλαίσιο των εκποιήσεων  του οποίου η Βουλή αναστέλλει την εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του 2019.

«Δεν πρέπει να παραβιαστεί αυτό το πλαίσιο, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα διακινδυνεύσει η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Για να βοηθήσουμε τους ευάλωτους δανειολήπτες και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, έχουμε κάνει το σχέδιο Εστία, προωθήσαμε το πλαίσιο αφερεγγυότητας ενώ,  παράλληλα οι τράπεζες προβαίνουν σε  διακανονισμούς, όπως, η ανταλλαγή χρέους έναντι γης και οι αναδιαρθρώσεις δανείων.

Σκοπός, είπε,  είναι να προστατεύσουμε το πλαίσιο εκποιήσεων το οποίο είναι το έσχατο εργαλείο και χρησιμοποιείται για τους κακοπληρωτές.

Δηλαδή αυτούς που δανείζονται από τον καταθέτη και δεν πληρώνουν,  με αποτέλεσμα να πλήττεται ο καταθέτης όπως έγινε το 2013 με τα κουρέματα.

Κρατικές εγγυήσεις και εκποιήσεις

Σε ότι αφορά τις κρατικές εγγυήσεις ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε τη θέση ότι το θέμα αυτό έγινε σίριαλ, «παρά το γεγονός ότι είμαστε η πρώτη χώρα των κρατών μελών της ΕΕ που είχαμε ετοιμάσει και καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο ευθύς μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης».

Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει τύχει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό ρεπορτάζ της StockWatch που αναφέρεται σε επιφυλάξεις τραπεζών για κάποιες πρόνοιες του ν/σ,  ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι οι τράπεζες έχουν κληθεί και κατέθεσαν  προτάσεις.

«Είναι φυσικό», είπε, «οι τράπεζες να ήθελαν ένα νομοσχέδιο που θα ήταν πιο ευνοϊκό για αυτές, κυρίως στο σκέλος του ποσοστού της εγγύησης και στο σκέλος του ποσοστού των χρεώσεων. Αυτό είναι το πλαίσιο όπως έχει εγκριθεί από τους θεσμούς».

Ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες που εκφράζουν οι τράπεζες για ενδεχόμενες νέες αλλαγές όταν το ν/σ κατατεθεί στη βουλή.

Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα προκαλέσει τις αντιδράσεις των θεσμών.

Του Λεύκου Χρίστου