You are here

Κόμματα: Να μην ενοχληθούν οι μισθοί στο δημόσιο

24/04/2020 07:14

Τα κόμματα δεν θέλουν με κανένα τρόπο να διαταράξουν το κρατικό μισθολόγιο εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και δεν υιοθετούν, στον παρόν τουλάχιστον στάδιο, προτάσεις ή φωνές οργανώσεων για αποκοπές μισθών, επιδομάτων ή συντάξεων για μείωση του εργατικού κόστους στο δημόσιο.

Τα πλείστα των κομμάτων αξιώνουν και καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εξοικονομήσεις λειτουργικών δαπανών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αντί σε μειώσεις μισθών, για να δοθεί, λένε, μία πρόσκαιρη ανάσα στα δημοσιονομικά.

Οι εξοικονομήσεις του λειτουργικού κόστους, υποδεικνύουν, θα δώσουν το χρόνο που χρειάζεται το κράτος για να καλύψει χρονικά τις επιδοτήσεις των εργαζομένων και επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι να επανέλθει η ομαλότητα στην οικονομία.

«Δεν συντρέχει αυτή την ώρα η ανάγκη μείωσης μισθών, επιδομάτων ή συντάξεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα», σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Δημήτρης Δημητρίου.

Ο ΔΗΣΥ δεν έχει θέσει στα αρμόδια του όργανα ένα τέτοιο θέμα και ούτε προτίθεται να το πράξει, πριν αξιολογηθεί το τελικό κόστος των επιπτώσεων που θα επιφέρει η υγειονομική κρίση στα δημόσια οικονομικά.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι δεν θα ήταν φρόνιμο να μειώνονται, αυτή την περίοδο μισθοί, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος της αριστεράς Στέφανο Στεφάνου.

«Αυτό που προέχει», είπε, είναι η στήριξη των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και των επιχειρήσεων, η σωστή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για να επανέλθει η οικονομία στους κανονικούς της ρυθμούς».

Ο κ. Στεφάνου, πρόσθεσε, ότι η μείωση μισθών θα πρέπει να είναι το ύστατο μέτρο για να αντιμετωπιστούν οι πληγές των δημοσιονομικών από την λαίλαπα των επιπτώσεων λόγω κορωνοϊού.

«Να καταλαγιάσει η υγειονομική κρίση, να εκτιμηθούν οι ζημιές και ως πολιτεία, αν χρειαστεί, πέραν των μέτρων που λαμβάνονται, να ληφθούν και επιπρόσθετα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Τη θέση ότι είναι πρόωρο να συζητείτε θέμα μείωσης μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, διατυπώνει και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς.

 «Η κυπριακή οικονομία», επισήμανε, «αιμορραγεί και προκαλεί σοβαρές απώλειες. Συνεπώς θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για να αναπληρωθούν το ταχύτερο δυνατό αυτές οι απώλειες και όχι να επιλέξουμε την εύκολη οδό της αποκοπής μισθών».

«Αυτό που πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό» τόνισε ο κ. Μυλωνάς, «είναι η λήψη αποφάσεων που να περιλαμβάνουν μείωση των λειτουργικών δαπανών σε όλους τους τομείς της πολιτείας και του κράτους, ώστε μέσα από τη διαδικασία ενός κοινωνικού διαλόγου να οδηγηθεί και πάλι η χώρα σε πορεία ανάπτυξης.

Εξέφρασε την άποψη ότι πέραν των μέτρων που προωθεί το υπουργείο οικονομικών για εξοικονομήσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα ήταν ορθό να ανασταλούν έργα που θεωρούνται ώριμα.

Ο κ. Μυλωνάς παρατήρησε ότι θα μπορούσε να ανασταλεί και η ανέγερση του κτηρίου της βουλής που με βάση τον προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται για τον σκοπό αυτό €19 εκ. τα οποία, όπως υπέδειξε, θα μπορούν να διατεθούν στον τομέα της υγείας ή στις βασικές ανάγκες που έχει σήμερα η οικονομία του τόπου.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τάσσεται επίσης κατά της μείωσης των μισθών των υπαλλήλων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σημειώνοντας ότι «δεν θα ήταν ορθό να ενοχλήσουμε το κρατικό μισθολόγιο όταν πολλά άλλα θα μπορούν να προηγηθούν».

Η ΕΔΕΚ, είπε, έχει δώσει προτάσεις προς τον ΠτΔ και το υπουργείο οικονομικών για το πώς θα μπορούσε το κράτος να αυξήσει την ρευστότητα των ταμείων του, χωρίς να φέρει σε κίνδυνο την οικονομία και χωρίς να χρειαστεί να μπούμε σε μνημόνιο.

Υποστήριξε ότι διαχρονικά έγιναν αδικαιολόγητες αναπροσαρμογές κλιμάκων στο δημόσιο χωρίς να αυξάνεται η παραγωγικότητα.

Διερωτήθηκε γιατί συνεχίζουν να υπολειτουργούν σημαντικά τμήματα του δημοσίου τα οποία είναι αυτά που αυξάνουν τα έσοδα του κράτους.

«Δεν είναι δυνατόν να υπολειτουργεί το τμήμα φορολογίας, το κτηματολόγιο, η πολεοδομία, το τμήμα εφόρου εταιρειών, το τμήμα οδικών μεταφορών», παρατήρησε.

Ο κ. Σιζόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει περαιτέρω ανάσα στον ιδιωτικό τομέα καταργώντας τους φόρους κεφαλαιουχικών κερδών μέχρι τέλος του έτους. Πρότεινε επίσης τη μείωση του ΦΠΑ στην αγοραπωλησία ακινήτων στο 10% από το 19%, τη μείωση μεταβατικών τελών και του τέλους για την απόκτηση πολεοδομικής άδειας.

Αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2020 εισηγείται ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, χωρίς να επηρεαστούν, όπως είπε, οι μισθοί των δημοσίων και ημικρατικών υπαλλήλων.

«Οφείλει το υπουργείο οικονομικών να απαλλαγεί αχρείαστων δαπανών», τόνισε ο κ. Περδίκης και εισηγήθηκε όπως παγοποιηθούν προσωρινά οι προσαυξήσεις και ανασταλούν οι προαγωγές σε όλες τις βαθμίδες και οι διορισμοί των τεσσάρων νέων γενικών διευθυντών στο δημόσιο.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων προτείνει επίσης αναστολή καταβολής επιδομάτων και εξόδων παραστάσεων που απολαμβάνουν ανεξάρτητοι και διορισμένοι αξιωματούχοι του κράτους περιλαμβανομένων και των δημάρχων. 

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να ανασταλεί για ένα ή δύο χρόνια η συμφωνία πλαίσιο του 2018 που προβλέπει τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων διατυπώνουν την άποψη ότι κι αυτό το θέμα θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο στη γενικότερη αξιολόγηση των δημόσιων οικονομικών με το πέρας της υγειονομικής κρίσης.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των εξοικονομήσεων δαπανών στο δημόσιο ο γενικός διευθυντής του ΥΠΟΙΚ εξέδωσε χθες και δεύτερη εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία δεν θα προκηρύσσονται νέα έργα και δεν θα κατακυρώνονται προσφορές.

Στην εγκύκλιο, συστήνεται επίσης, η αλλαγή της χρονικής περιόδου καταβολής της φοιτητικής χορηγίας, των επιδομάτων τέκνου, μάνας, ορεινών περιοχών όπως επίσης και η επιστροφή φόρων.

Του Λεύκου Χρίστου