You are here

Μειώθηκε το ποσοστό πληθυσμού με υλική στέρηση

16/04/2021 13:41

Μειώθηκε το ποσοστό πληθυσμού με σοβαρή υλική στέρηση το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.

Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης στα Νοικοκυριά 2020, το προκαταρτικό ποσοστό του πληθυσμού με Σοβαρή Υλική Στέρηση μειώθηκε στο 8,4% σε σχέση με 9,1% και 10,2% που είχε φτάσει το 2019 και 2018 αντίστοιχα.

Το 2020, ο δείκτης φαίνεται να συνεχίζει τη φθίνουσα τάση που ήδη παρουσίαζε τα τελευταία χρόνια μετά και το 2013 όπου είχε φτάσει στο 16,1%, το ψηλότερο ποσοστό που είχαμε μέχρι σήμερα στην Κύπρο.

Η έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (EU-SILC) διεξάγεται με βάση τον Κανονισμό (ΕΚ) αρ.1177/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT) ως η κύρια πηγή συγκριτικών στοιχείων μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε θέματα που αφορούν στη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση ορισμένων κοινωνικο-οικονομικών μεγεθών που επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού, ο καταρτισμός συστηματικών στατιστικών σχετικά με τις εισοδηματικές ανισότητες, τις ανισότητες στις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών, τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, καθώς και ο καταρτισμός διαρθρωτικών δεικτών κοινωνικής συνοχής.

Η έρευνα που διενεργήθηκε το 2020, με οικονομικό έτος αναφοράς το 2019, κάλυψε δείγμα 4.192 νοικοκυριών σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, στις αγροτικές και αστικές περιοχές.

Η έρευνα διεξάγεται από το 2005 πάνω σε ετήσια βάση με εναλλασσόμενο δείγμα νοικοκυριών και αποτελείται από δύο μέρη (συνιστώσες), τη συγχρονική (cross-sectional) και τη διαχρονική (longitudinal) συνιστώσα. Η συγχρονική συνιστώσα της έρευνας αναφέρεται σε μια δεδομένη χρονική στιγμή ή περίοδο, ενώ η διαχρονική αναφέρεται στις αλλαγές που παρουσιάζονται σε ατομικό επίπεδο σε χρονικό διάστημα τριών ή τεσσάρων χρόνων.

Η συλλογή των στοιχείων έγινε με προσωπικές και τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά με τη χρήση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων.