You are here

ΠΕΟ: Αύξηση 7,5% ΑΕΠ στα εισοδήματα κεφαλαίου

09/12/2022 16:41

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης του ΙΝΕΚ ΠΕΟ, για την Οικονομία και την Απασχόληση για το 2022 τα εισοδήματα του κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,5% του ΑΕΠ έναντι του μέσου όρου των ετών 2006 -2011, ενώ το ανάποδο σημειώθηκε στο μερίδιο της εργασίας στο ΑΕΠ, είπε η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε χαιρετισμό της στο 27ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι το απότοκο των οικονομικών πολιτικών, «που συνειδητά εφάρμοσε η κυβέρνηση, της στήριξης και συμπόρευσης της με το μεγάλο κεφάλαιο».

Η Κύπρος που αφήνει η διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ είναι καλύτερη για τους λίγους όχι για τους πολλούς, δήλωσε, προσθέτοντας παράλληλα ότι «μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των πιο αδυνάτων ομάδων της κοινωνίας είναι και ο τρόπος που η κυβέρνηση απαντά στο κύμα ακρίβειας».

Πρόσθεσε ότι «η κοινωνία ασφυκτιά, δεν αντέχει άλλο την διαφθορά, την διαπλοκή» και πρόσθεσε πως, «ο τόπος χρειάζεται αλλαγή με ουσιαστικό και πραγματικό προοδευτικό χαρακτήρα».

«Όχι εναλλαγή στην Προεδρία με ένα εκ των δυο Συναγερμικών», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η συστράτευση της ΠΕΟ με τον ανεξάρτητο υποψήφιο Αντρέα Μαυρογιάννη, εδράζεται στις ξεκάθαρες θέσεις του υπέρ των εργαζομένων, για πλήρη απόδοση της ΑΤΑ, για κατάργηση του 12% στις συντάξεις, για κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και θεσμικών ρυθμίσεων που να ενισχύουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για μια ολοκληρωμένη προοδευτική μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής».

«Σε μια περίοδο συνεχόμενων θετικών ρυθμών ανάπτυξης για τους οποίους η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, κομπάζει και πανηγυρίζει ότι είναι αποτέλεσμα της σοφής οικονομικής της πολιτικής, το μερίδιο των μισθών στην πίττα του εθνικού εισοδήματος εξακολουθεί να είναι μειωμένο και η σχέση μισθών και κερδών ανισομερής», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση, διδάσκει τον ιδιωτικό τομέα πώς να χρησιμοποιεί φτηνή εργασία βαφτίζοντας εργοδοτούμενους σε αυτοεργοδοτούμενους, στερώντας από χιλιάδες εργαζόμενους βασικά δικαιώματα όπως την πληρωμένη άδεια ανάπαυσης, το ανεργιακό επίδομα, την προστασία που παρέχουν οι εργατικές νομοθεσίες.

«Διδάσκει τον ιδιωτικό τομέα πώς να μην σέβεται και να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις των δικαστηρίων αφού, ενώ υπάρχουν 2 αποφάσεις δικαστηρίων που δικαιώνουν εργαζόμενους με αγορά υπηρεσιών στα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας η κυβέρνηση επιλέγει να τις εφεσιβάλλει», πρόσθεσε.

Η ΓΓ της ΠΕΟ είπε, ότι σήμερα σχεδόν το 1/3 των εργαζομένων στο δημόσιο, ημιδημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εργάζεται είτε με συμβόλαια ορισμένου χρόνου είτε είναι με αγορά υπηρεσιών.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι η Κυβέρνηση «επέλεξε να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στους εργοδότες να επεκτείνουν τα ωράρια εργασίας αφού μπορεί να δώσουν τον κατώτατο μισθό των €855 και για 38ωρη και για 48ωρη εργασία, χωρίς υποχρέωση πληρωμής υπερωριακής απασχόλησης, πληρωμής 13ου μισθού, ΑΤΑ, χωρίς υποχρέωση αυξημένης πληρωμής για εργασία σε δημόσιες αργίες».

Ανέφερε επίσης ότι σε όλες τις εισηγήσεις που κατέθεσαν, για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης της κοινωνίας, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, η επιβολή πλαφόν σε βασικά είδη, η κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, η αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων για να καλυφτεί η απώλεια που είχαν τα επιδόματα από τον πληθωρισμό, αντιμετώπισαν την άρνηση.

Η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι, «παρόμοια είναι η στάση της κυβέρνησης και σε ένα άλλο μεγάλο ζητήματα που αφορά τους εργαζόμενους, την απαίτηση για κατάργηση του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12%  σε όλους όσους επιλέγουν να ασκήσουν το δικαίωμα μετά από 33 χρόνια εισφορών και εργασίας για σύνταξη στο 63ο έτος».

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη νέας συμφωνίας προς αντικατάσταση της υφιστάμενης που έχει λήξει που να οδηγεί στην πλήρη απόδοση της ΑΤΑ και πρόσθεσε, πως «οτιδήποτε άλλο είναι εκτός συζήτησης».  

Αναφορικά με το Κυπριακό, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «για την ΠΕΟ, ο αγώνας για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα στην βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, είναι πάντοτε προτεραιότητα αφού αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και πρόοδος για τον λαό μας, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού».  

«Μαζί με τους συνάδελφους μας Τουρκοκύπριους κτίσαμε ένα δυνατό μέτωπο κοινής δράσης και αγώνα», ανέφερε και πρόσθεσε πως «κοινή είναι η θέση και απαίτηση μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά, αφού κοινή είναι η εκτίμηση ότι χωρίς λύση η κατοχή εδραιώνεται και η διχοτόμηση μονιμοποιείται».

Εξάλλου, σε εισηγητική του ομιλία ο ΓΓ της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ, Μιχάλης Αρχοντίδης, είπε ότι στην Ευρώπη το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα έχουν θεσμοθετηθεί ως πολιτικές της ΕΕ και έχουν εφαρμοστεί και μέσα από τα μνημόνια λιτότητας που συνεχίζονται, προκαλώντας αύξηση της κοινωνικής ανισότητας», προσθέτοντας πως «το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στη χώρα μας».

«Η πορεία που ακολούθησε η κυπριακή οικονομία από το προηγούμενο συνέδριο μας μέχρι σήμερα, δεν είχε σαν άξονα τη στήριξη των αναγκών της κοινωνίας, αντίθετα συνέβαλε στην αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων, στην εκτόξευση των φαινομένων διαφθοράς και θεσμικής διαπλοκής και δημιούργησε σημαντικούς κινδύνους για το μέλλον», πρόσθεσε.

Ο κ. Αρχοντίδης είπε ότι πριν ακόμα από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας αντιμετώπιζε την ανασφάλεια και την υποχώρηση στο βιοτικό επίπεδο αφού «η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού ήταν δογματικά προσκολλημένη σε πολιτικές με κύρια χαρακτηριστικά τη μείωση των δημόσιων επενδύσεων, την απορρύθμιση της εργασίας, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους».

Αναφέροντας ότι ο τόπος χρειάζεται μια προοδευτική αλλαγή για να πάει η χώρα μπροστά, ο κ. Αρχοντίδης είπε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ «και στη περίπτωση εκλογής του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν θα μείνει αμέτοχο αλλά θα έχουμε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο».

«Μας ενδιαφέρει ποιος θα ηγείται αυτού του τόπου, μας ενδιαφέρει ποιες πολιτικές θα εφαρμοστού» και «γι’ αυτό επιλέγουμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα Αντρέα Μαυρογιάννη», πρόσθεσε.

Τέλος, σε μήνυμα της προς το συνέδριο η Ένωση Εργαζομένων Ιταλίας, μετέφερε σε όλους τους σύνεδρους την ταξική αλληλεγγύη και χαιρετισμούς της εργατικής τάξης της Ιταλίας, προσθέτοντας ότι η ανεργία και ο πληθωρισμός οδηγούν σε περαιτέρω επιδείνωση στις συνθήκες διαβίωσης για εκατομμύρια εργαζόμενους που υποφέρουν εξαιτίας των χαμηλών μισθών και της φτώχειας, ενώ «την ίδια ώρα, εντείνονται οι επιθέσεις ενάντια στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και την συλλογική δράση».

Στην Ιταλία η δεξιά κυβέρνηση, σε πλήρη συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης του Ντράγκι και με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξάγει ένα πόλεμο ενάντια στους φτωχούς, ενάντια στους εργαζόμενους ενάντια στην τάξη μας.

«Ο ρόλος μας ως συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από τις γραμμές της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός, γιατί για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε καθημερινά για την χειραφέτηση της τάξης μας, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα», προσθέτει.