You are here

Πλεονέκτημα της Κύπρου οι χαμηλοί μισθοί

22/07/2019 13:09

Το κόστος της εργασίας στην Κύπρο είναι σχετικά χαμηλό, σύμφωνα με το συμβούλιο οικονομίας και ανταγωνιστικότητας.

Στην πρώτη του έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, το συμβούλιο αναφέρει ότι οι καθαροί μισθοί στην Κύπρο είναι από τους χαμηλότερους από όλες τις χώρες αναφοράς και είναι σημαντικά χαμηλότεροι από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Αυτό οφείλεται όχι μόνο στους χαμηλούς μισθούς αλλά και στο χαμηλό μη μισθολογικό κόστος.

Σημειώνεται ότι αυτό αντανακλάται σε μια πολύ χαμηλή φορολογική επιβάρυνση για την εργασία, η οποία είναι σημαντικά χαμηλότερη από όλες τις χώρες αναφοράς.

Τονίζεται ότι αν και το χαμηλό κόστος εργασίας μπορεί να προσφέρει πλεονέκτημα κόστους ανταγωνιστικότητας στις επιχειρήσεις, δείχνει χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας και συνεπάγεται χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος και αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Η παραγωγικότητα της εργασίας στην Κύπρο είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και υστερεί στις βορειοευρωπαϊκές οικονομίες, όπως οι Κάτω Χώρες και η Φινλανδία. Παράλληλα, η παραγωγικότητα της εργασίας ξεπερνά αυτό που παρατηρείται σε άλλες μεσογειακές οικονομίες

Το συμβούλιο επισημαίνει ότι ενώ το κόστος εργασίας είναι σχετικά χαμηλό, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Στην πρώτη έκθεσή του, έκτασης 179 σελίδων, το Συμβούλιο καταγράφει έξι τομείς στους οποίους εντοπίζονται διαρθρωτικές αδυναμίες και προτείνει τη λήψη αντίστοιχων μέτρων για αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Οι έξι τομείς στους οποίους προτείνεται να εστιαστούν βραχυπρόθεσμα οι πολιτικές και τα μεταρρυθμιστικά μέτρα της κυβέρνησης, και στους οποίους καταγράφονται συστάσεις για την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, είναι:

- Προώθηση της επιχειρηματικότητας και ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης των κυπριακών επιχειρήσεων
- Ενίσχυση των συμπράξεων μεταξύ των κυπριακών επιχειρήσεων
- Ενίσχυση της υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών
- Βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης και διάθεσης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης
- Εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού (καθώς και η)
- Διαμόρφωση μίας ενιαίας στρατηγικής για τις μεταφορές στην Κύπρο

Της Γεωργίας Χαννή