You are here

Προς τερματισμό η παγοποίηση θέσεων

29/11/2021 13:11

Υπουργείο Οικονομικών και ΠΑΣΥΔΥ κατέληξαν σε συμφωνία σε ότι αφορά νομοσχέδιο για κατάργηση των προνοιών του νόμου που θέτουν περιορισμούς στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Στράτη Ματθαίου.

Ο κ. Ματθαίου επεσήμανε ότι «τα κόμματα είναι θετικά ως προς το θέμα της κατάργησης των  προνοιών της νομοθεσίας για τις θέσεις προαγωγής και πρώτου διορισμού». «Το θέμα παγοποίησης των θέσεων, θεωρούμε ότι είναι κάτι που πρέπει να τελειώσει, είπε.

Στην εισηγητική ομιλία του ενώπιον του 58ου συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ ο κ. Ματθαίου, ανέφερε ότι έχουν κλείσει δύο από τρία οριζόντια και σημαντικά θέματα που απασχολούσαν την συντεχνία, ενώ παραμένει ανοικτό το θέμα των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου. 

«Μιλάμε για έναν αριθμό συναδέλφων πέραν των 6.000.  Θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχουν υπάλληλοι με υπηρεσία 10, 15 και 20 χρόνων, καθηλωμένοι και μετέωροι χωρίς καμιά προοπτική ανέλιξης.  Η ΠΑΣΥΔΥ πρωτοστάτησε με μια σειρά ενεργειών για διασφάλιση του μη τερματισμού των υπηρεσιών όλων των εργαζομένων αορίστου χρόνου που έχουν συμπληρώσει 30 μήνες υπηρεσίας, καθώς και για τις βελτιώσεις στα θέματα αδειών ανάπαυσης, ασθενείας, μητρότητας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.α. κατ’ αναλογία με τα ισχύοντα για τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους.  Όμως, όλα αυτά και η εν γένει προσπάθειά μας θα είναι ημιτελής αν δεν τακτοποιήσουμε το θέμα της μονιμοποίησης και το δικαίωμα της ανέλιξης», σημείωσε ο κ. Ματθαίου.

Πρόταση για νομοσχέδιο μονιμοποίησης των αορίστου

Ο κ. Ματθαίου τόνισε ότι για το πιο πάνω θέμα «έχουμε αναθέσει σε συγκεκριμένο νομικό την ετοιμασία νομοσχεδίου για τη μονιμοποίηση των συναδέλφων και παράλληλα ετοιμαζόμαστε και για εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση μη συνταγματικότητας των οσων προγραμματίζοντα».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα κλείσει με επιτυχία εντός του 2022.

Κατοχύρωση συνταξιοδοτικών ωφελημάτων

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η οργάνωσή αισθάνεται πλήρως ικανοποιημένη, αφού διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας για το συνταξιοδοτικό.

«Η ικανοποίησή μας δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι κατοχυρώνονται τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των συναδέλφων μας, αλλά και στο ότι έχουμε επιτύχει την ολοκλήρωση της συμφωνίας με πολύ ευνοϊκούς όρους.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ένταξη στο σχέδιο, όχι μόνο των μόνιμων υπαλλήλων που έχουν διοριστεί μετά την 1.10.2011, αλλά και των Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου, καθώς επίσης και των Ειδικών Αστυφυλάκων, διασφαλίζοντας έτσι το σύνολο των συναδέλφων», είπε.

Υπογράμμισε ότι πολύ πρόσφατα, στην ίδια ρύθμιση συμφώνησαν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η σχετική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί την πρώτη εβδομάδα Δεκεμβρίου.

«Δηλαδή, αυτό που διαμορφώθηκε με τις δικές μας εισηγήσεις και υπογράψαμε πριν 6-7 μήνες συμφωνήθηκε τώρα και από τις υπόλοιπες συντεχνίες οι οποίες πρόσθεσαν πρόνοιες που άπτονται των ιδιαιτεροτήτων των ημικρατικών οργανισμών και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης», επεσήμανε.

Το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε, θα τεθεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας εντός της εβδομάδας, για νομοτεχνική επεξεργασία ενώ, υπάρχει η φιλοδοξία ότι αρχές του νέου έτους θα υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

Να διασφαλιστεί βιωσιμότητα του ΓεΣΥ

Ο κ. Ματθαίου επεσήμανε η νέα ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ επιθυμεί ξεκάθαρα να δηλώσει τη στήριξη και υποστήριξή της στον θεσμό του ΓεΣΥ, χαρακτηρίζοντάς την ίσως την πιο σημαντική κοινωνική κατάκτηση της τελευταίας δεκαετίας.

«Το πιο σημαντικό αγαθό, το αγαθό της υγείας, οφείλουμε να το διαφυλάξουμε και να το προστατεύσουμε.  Το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει.  Το ΓεΣΥ παρά τις όποιες ελλείψεις και αδυναμίες του, έδωσε τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο τον λαό ενώ όσον αφορά τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά και την ανταγωνιστικότητά τους», τόνισε.

Τριετές πλάνο δράσεων ΠΑΣΥΔΥ

Αναφερόμενος στους μελλοντικούς στόχους της οργάνωσης, ο κ. Ματθαίου ανέφερε ότι «φιλοδοξούμε στο επόμενο συνέδριό μας, που θα έχει και επίσημο χαρακτήρα, να θέσουμε ενώπιον σας ένα τριετές πλάνο, το οποία θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δράσεων που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό της Δ.Υ., στη νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας, στη φορολογική μεταρρύθμιση, στην καινοτομία, στην πράσινη ανάπτυξη, στην κυκλική οικονομία». 

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είπε ότι παρέχονται ευκαιρίες για οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία, προσθέτοντας ότι η ΠΑΣΥΔΥ έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Συνεργασία συντεχνιών για επαναφορά της ΑΤΑ

Ειδική αναφορά, έκανε και στη συνεργασία τους οργάνωσης με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις για πλήρη επαναφορά της Α.Τ.Α. 

Σημείωσε ότι με βάση την υφιστάμενη ρύθμιση, «θα μας αποδοθεί το 50% τον προσεχή Ιανουάριο.  Στόχος μας όμως είναι, όπως προανέφερα, η επαναφορά του θεσμού με τους όρους που ίσχυαν προηγούμενα χρόνια».

Αναφέρθηκε εξάλλου, στη συνεργασία και τις δράσεις της ΠΑΣΥΔΥ σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Καταναλωτών για την ακρίβεια. 

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης, επαφές με τη Γενική Λογίστρια για το θέμα στελέχωσης των Λογιστηρίων σε διάφορα Τμήματα, καθώς και για μια σειρά άλλων δράσεων που αφορούν διάφορα θέματα.

Της Ηρώς Ευθυμίου