You are here

ΣΕΚ: Επίσπευση μεταρρυθμίσεων σε δημόσιο και ΤΑ

22/01/2021 13:42

Επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση με αιχμή την ηλεκτρονική διακυβέρνηση αξιώνει με υπόμνημα της η ΣΕΚ το οποίο επέδωσε σήμερα στο πλαίσιο συνάντησης της ηγεσίας της οργάνωσης με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στο υπόμνημα, η ΣΕΚ σημειώνει ότι προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, στην εμπέδωση συνθηκών ισονομίας, ισοπολιτείας, αξιοκρατίας και διαφάνειας με σκοπό, όπως τονίζει, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και τη δημιουργία κράτους δικαίου.

Προστίθεται ότι το  2021 βρίσκει τους εργαζόμενους και την κοινωνία στο σύνολο της να δοκιμάζονται σκληρά από την υγειονομική κρίση η οποία, όπως σημειώνεται, κρατεί όμηρο την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

«Μέσα σε αυτό το θλιβερό σκηνικό, κυρίαρχο μέλημα της πολιτείας, των κοινωνικών εταίρων και των παραγωγικών φορέων, είναι η αναχαίτιση της πανδημίας και η παροχή οξυγόνου στην οικονομία για να κρατηθεί όρθια, ελαχιστοποιώντας τα σοβαρότατα προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς» επισημαίνει στο υπόμνημα της η ΣΕΚ και προσθέτει:

«Το αποτέλεσμα της συλλογικής διαχείρισης της κρίσης, κρίνεται υπό τις περιστάσεις ικανοποιητικό καθώς τα κρατικά προγράμματα στήριξαν τους εργαζόμενους, την απασχόληση και τις επιχειρήσεις, κράτησαν την οικονομία ζωντανή και αποφεύχθηκαν δυσμενέστερες συνέπειες».

Η ΣΕΚ αναφέρει ότι η αξιοποίηση της συνεργασίας ανάμεσα στους εργοδότες και στους εργαζόμενους σε ότι αφορά τη διαχείριση και αποτροπή των προβλημάτων που σχετίζονται με την πανδημία, θα πρέπει να μεγιστοποιηθεί συνδράμοντας στην περαιτέρω εδραίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Προσδιορίζοντας το περίγραμμα των στόχων για το 2021 η ΣΕΚ σημειώνει εισηγείται:

-Αναχαίτιση της ανοδικής πορείας της ανεργίας και επαναφορά σε ρυθμούς πλήρους απασχόλησης, στοιχείο απαραίτητο για την ενίσχυση των μισθών και την υιοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού για να διασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα για όλους τους εργαζόμενους.

-Στήριξη της απασχόλησης αποτρέποντας τις απολύσεις ως απότοκο και της ενίσχυσης της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων έτσι ώστε να παταχθεί και το πρόβλημα που σχετίζεται με την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία.

-Περαιτέρω βελτίωση του ΓεΣΥ, δίδοντας του τα απαραίτητα εργαλεία και στελέχωση του ΟΑΥ και να μην επιτρέψει οποιαδήποτε αλλοίωση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, προστατεύοντας με κάθε τρόπο την οικονομική του βιωσιμότητα.

-Δημιουργία του πλαισίου ομαλής μετάβασης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των καταναλωτών στην ψηφιοποιημένη οικονομία.

-Προώθηση της κυκλικής οικονομίας, μέσα και από την εφαρμογή της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης.

-Επανασχεδιασμό του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, δίδοντας έμφαση στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, την πράσινη και γαλάζια οικονομία, την εκπαίδευση, την ιατρική και τις ηλεκτρονικές εφαρμογές, με παράλληλη μείωση της εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

-Εφαρμογή υγιούς προγράμματος προσέλκυσης επενδύσεων με γνώμονα την   ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της αειφορίας.

-Επανασύσταση και ενεργοποίηση των Επιτροπών Ασφάλειας και Υγείας στη βάση των προνοιών της νομοθεσίας.

-Υποβολή εργατικών αιτημάτων για βελτίωση μισθών και  ωφελημάτων μέσα από την πολιτική ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων και ενίσχυση του θεσμού της συλλογικής διαπραγμάτευσης καθώς και εισαγωγής  νομοθετικής πρόνοιας για επέκταση τους προκειμένου να καλύπτουν το σύνολο των εργαζομένων με στόχο τη μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων και την προστασία των εργαζομένων από ασύδοτους εργοδότες.

-Ενδυνάμωση της Τριμερούς Συνεργασίας μέσω της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων, συμβάλλοντας αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των διαθέσιμων Ευρωπαϊκών κονδυλίων και εργαλείων, με απώτερο σκοπό την ουσιαστική ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.

-Έναρξη κοινωνικού διαλόγου για επανασχεδιασμό των συνταξιοδοτικών παροχών. Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να γίνει προς όφελος του συνόλου των επηρεαζομένων και δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποσπασματικά, καθώς μια τέτοια προσέγγιση θα δημιουργούσε περαιτέρω στρεβλώσεις και ενδεχόμενες κοινωνικές και επαγγελματικές διακρίσεις.

-Πρόσβαση σε όλους τους επηρεαζόμενους σε σχέση την παροχή σύνταξης χηρείας.

Λ.Χρ.