You are here

Τα 11 επιδόματα δημοσίων που άντεξαν στην κρίση

23/08/2019 07:23

Επιδόματα δεκάδων εκατομμυρίων στους δημοσίους υπαλλήλους άντεξαν στην κρίση και συνεχίζουν να καταβάλλονται, αν και κουτσουρεμένα, ενώ άλλα φαίνεται να έχουν αποκοπεί μέχρι νεωτέρας.

Με βάση στοιχεία που εξασφάλισε η StockWatch από το υπουργείο οικονομικών, το κράτος ως εργοδότης, συνεχίζει να παρέχει 11 από το σύνολο των 17 επιδομάτων που ίσχυαν πριν από τις αποκοπές που είχαν αποφασιστεί το 2103 στο πλαίσιο της μείωσης του κρατικού μισθολογίου λόγω της οικονομικής κρίσης και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. 

Τα 10 επιδόματα που παρέχονται προς διάφορες κατηγορίες κρατικών υπαλλήλων έχουν μειωθεί κατά 15% με σχετική απόφαση της βουλής των αντιπροσώπων κατόπιν νομοσχεδίων που είχε καταθέσει το υπουργείο οικονομικών το 2013 ενώ ένα από αυτά μειώθηκε κατά 50% το 2015.

Οι μειώσεις είχαν επιβληθεί ως προαπαιτούμενο των διεθνών πιστωτών στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος και της απαίτησης της τρόικας για μείωση του κόστους στο δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, επιπρόσθετα των μηνιαίων απολαβών συγκεκριμένες ομάδες δημοσίων ή ωρομίσθιων υπαλλήλων απολαμβάνουν των εξής επιδομάτων.

Επίδομα οδοιπορικών, κατ’ αποκοπή επίδομα οδοιπορικών, επίδομα τηλεφώνου (κινητό), επίδομα απουσίας εκτός έδρας, επίδομα ενοικίου στο εξωτερικό, επίδομα επικίνδυνης εργασίας, επίδομα καθήκοντος, επίδομα επιφυλακής και αναμονής κλήσεων, επίδομα θαλάσσιας εργασίας, επίδομα αναρρίχησης και επίδομα επίβλεψης ωρομίσθιου προσωπικού.

Τα πρώτα 10 επιδόματα έχουν τύχει μείωσης της τάξης του 15% μέσω του κρατικού προϋπολογισμού ενώ το επίδομα επίβλεψης ωρομίσθιου προσωπικού μειώθηκε κατά 50% μετά από σχετική τροπολογία της βουλής στο πλαίσιο της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2015.

Με βάση τα ίδια στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, τα έξι επιδόματα που έχουν καταργηθεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού στην περίοδο του 2013 είναι το επίδομα βάρδιας για απογευματινή εργασία που αφορά υπαλλήλους βάρδιας, το επίδομα γεύματος σε υπαλλήλους που επιστρέφουν στην έδρα εργασίας, το επίδομα διατροφής σε ωρομίσθιους υπαλλήλους, το επίδομα οδοιπορικών, το επίδομα περιοδείας ωρομίσθιου προσωπικού και το επίδομα αποζημίωσης οδηγού ωρομίσθιου προσωπικού.

Σημειώνεται ότι οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι βάρδιας για απογευματινή εργασία είχαν προσφύγει στο διοικητικό δικαστήριο αλλά το αίτημα τους απορρίφθηκε.

Η τύχη κάποιων επιδομάτων θα κριθεί από τη μεικτή επιτροπή προσωπικού, με βάση την τελική απόφαση που θα λάβει το ανώτατο δικαστήριο μετά την αναφορά του κράτους, ως εργοδότη, της πρωτόδικης απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου, που έχει αποφανθεί ότι οι αποκοπές ή μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων είναι παράνομες με βάση σχετική πρόνοια του Συντάγματος.

Του Λεύκου Χρίστου