You are here

Τρόικα: Προστατεύστε τα κρατικά ταμεία από την ΑΤΑ

30/03/2023 07:16

Ηχηρό καμπανάκι στις κυπριακές αρχές για την επιβάρυνση των κρατικών ταμείων από την επαναλαμβανόμενη καταβολή της ΑΤΑ, έκρουσαν οι τεχνοκράτες της τρόικας, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι διεθνείς πιστωτές υπέδειξαν στους τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ, ότι η ΑΤΑ, ανεξάρτητα από το ρόλο που διαδραματίζει ως ένα εργαλείο για την αναπλήρωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών από την αύξηση του πληθωρισμού, την ίδια ώρα, όπως επισήμαναν, επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά.

«Χρειάζεται προσοχή και συγκρατημένη πολιτική σε ότι αφορά το κρατικό μισθολόγιο και την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία», φέρεται να είπε το κλιμάκιο της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από αρμόδιες πηγές.

Οι διεθνείς πιστωτές, που εξέφρασαν θετικές εκτιμήσεις για την πορεία των δημόσιων οικονομικών, επεσήμαναν ότι η δημοσιονομική πειθαρχία των τελευταίων χρόνων και κυρίως τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημική κρίση και την αντίστοιχη ενεργειακή, ήταν «προσεγμένα και συγκροτημένα».

Ωστόσο, υπέδειξαν πως η καταβολή της ΑΤΑ αποτελεί αναπριμοδότηση, κατά την έκφραση τους, του πληθωρισμού.

Επισημάνθηκε, πως δεν μπορεί το κράτος στη βάση πολιτικών ή πιέσεων από οργανωμένα σύνολα, να πριμοδοτεί κατά κάποιο τρόπο, τον πληθωρισμό σε βάρος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και με την απόδοση της ΑΤΑ στο 50%, βάσει του 9% του πληθωρισμού το 2022, τα δημόσια οικονομικά επιβαρύνθηκαν κατά €90 εκατ. Το κόστος αυτό θα είναι επαναλαμβανόμενο.

Οι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ εξήγησαν ότι η ΑΤΑ στην Κύπρο αποδίδεται στους εργαζόμενους για αναπλήρωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών.

Επεσήμαναν πως γενεσιουργός αιτία της αύξησης του πληθωρισμού στην Κύπρο είναι κυρίως η αύξηση των τιμών των πετρελαιοειδών.

Η ΑΤΑ να αποδίδεται και στη βάση του ρυθμού ανάπτυξης

H τρόικα εξέφρασε την άποψη ότι η ΑΤΑ δεν πρέπει μόνο να αποδίδεται στη βάση της αύξησης του πληθωρισμού, θα πρέπει, να αποδίδεται, τόνισαν και στη βάση της αύξησης του ρυθμού της οικονομίας και της παραγωγικότητας.

Το ΥΠΟΙΚ παρέθεσε στοιχεία βάσει των οποίων τα τελευταία δύο χρόνια το ΑΕΠ σημείωσε μία αύξηση του 12%. Το 2021 αυξήθηκε στο 6,5% και το 2021 στο 5,5%.

Διευκρινίστηκε στους τεχνοκράτες της τρόικας, πως στο καλάθι αναπροσαρμογής του δείκτη τιμών δεν λαμβάνεται υπόψη η αύξηση στις τιμές των καυσίμων και ότι η ΑΤΑ καταβάλλεται πλέον στο 50%.

Υπενθύμισαν ότι πριν από το μνημονιακό πρόγραμμα το 2013, η ΑΤΑ παραχωρείτο δύο φορές το χρόνο, ανά εξάμηνο και μάλιστα στο 100%.

Αποτελεί σημείο αναφοράς ότι ο βασικός λόγος που ο πρώην ΠτΔ Δημήτρης Χριστόφιας δεν υπέγραφε την ένταξη της Κύπρου σε οικονομικό πρόγραμμα, ήταν διότι δεν αποδεχόταν κατάργηση της ΑΤΑ, ενώ όλες οι άλλες απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών είχαν γίνει αποδεχτές.

Στο πλαίσιο του μνημονίου η ΑΤΑ καταργήθηκε και επανήλθε το 2017, με τη σημερινή της μορφή, στο πλαίσιο της μεταβατικής συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Η Κομισιόν και ειδικότερα το ΔΝΤ, ανέκαθεν ήταν υπέρ της κατάργησης της ΑΤΑ και υπάρχουν σωρεία σχετικών υποδείξεων προς το ΥΠΟΙΚ και πριν ακόμη ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ.

Ο θεσμός της ΑΤΑ, εφαρμόζεται σε τρείς χώρες μέλη της ΕΕ. Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα, όχι όμως στο πρότυπο της Κύπρου. Αναπροσαρμόζεται στη βάση του πληθωρισμού και της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης.

Σε σημείο καμπής ο διάλογος για την ΑΤΑ

Σήμερα ολοκληρώνεται και η μεταμνημονιακή αξιολόγηση από το ΔΝΤ στον απόηχο των διαδοχικών επαφών του ΥΠΕΡΓ Γιάννη Παναγιώτου με τους κοινωνικούς εταίρους για την ΑΤΑ.

Ο ΥΠΕΡΓ, είχε ήδη συναντήσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ και το συνδικαλιστικό κίνημα. Προχθές και χθες, είχε συναντήσεις με τις ηγεσίες των συντεχνιών της ΣΕΚ και της ΠΕΟ.

Οι πληροφορίες της  StockWatch αναφέρουν ο ΥΠΕΡΓ έχει την πρόθεση πριν από τα μέσα Απριλίου, να το πάρει πάνω του και να υποβάλει προς τους δύο κοινωνικούς εταίρους τελική πρόταση, στη βάση της πολιτικής δέσμευσης του ΠτΔ ότι η ΑΤΑ δεν καταργείται και θα πρέπει σταδιακά να αποκατασταθεί η φιλοσοφία της.

Το συνδικαλιστικό κίνημα στις συναντήσεις του με τον ΥΠΕΡΓ κατέστησε σαφές ότι η υπουργική πρόταση θα πρέπει να δημιουργεί συνθήκες που θα οδηγήσουν στη σταδιακή αποκατάσταση της ΑΤΑ στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Οι εργοδότες που φαίνεται να αφήνουν πίσω τους την αξίωση για πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ, κατέθεσαν τη θέση ότι βάσει των οικονομικών δεδομένων και της αβεβαιότητας που επικρατεί σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας, θα πρέπει να παραταθεί η υφιστάμενη μεταβατική συμφωνία για καταβολή της ΑΤΑ στο 50% μία φορά το χρόνο.

Του Λεύκου Χρίστου