You are here

Αποκοπές €2,5 εκ. από μισθούς εκπαιδευτικών

31/10/2018 06:06

Το γενικό λογιστήριο της δημοκρατίας απέκοψε χθες από το σύνολο της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών για το μήνα Οκτώβριο, ποσό ύψους €2,5 εκ., που αντιστοιχεί αναλογικά στους μισθούς τους, εξαιτίας της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην 48ωρη απεργία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η εξέλιξη αυτή, αν και αναμενόμενη, προκάλεσε τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων οι οποίες διατυπώνουν σοβαρές επικρίσεις κατά του υπουργού παιδείας.

Σύμφωνα με τη γενική λογίστρια της δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου, η υπηρεσία της έλαβε σχετική εντολή από το υπουργείο παιδείας για να προχωρήσει σε αποκοπή μισθών.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού επέκρινε τη στάση του υπουργού παιδείας, αλλά και την εμμονή του, κατά την έκφραση του, να μην αποδεχθεί εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων και του συνδέσμου γονέων για ν’ αποφευχθεί η νέα μονομερής απόφαση του αρμόδιου υπουργείου.

Ο κ. Φυλακτού σημείωσε ότι τόσο οι καθηγητές, όσο και οι δάσκαλοι, είναι έτοιμοι εργαστούν και ν’ αναπληρώσουν τη χαμένη διδακτέα ύλη και τα μεροκάματα που έχουν απολέσει, στο πλαίσιο δύο δημόσιων αργιών.

Η συγκεκριμένη ιδέα, είπε, να εργαστούν οι εκπαιδευτικοί σε μέρες που είναι δημόσια αργία, τέθηκε στο τραπέζι αλλά δεν υπήρξε έκτοτε αντίδραση εκ μέρους του υπουργείου παιδείας.

«Η εμμονή του αρμόδιου υπουργού να αγνοεί προτάσεις ή εισηγήσεις των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων δεν συνάδει με το καλό κλίμα που θα έπρεπε να εμπεδωθεί πριν από τον κρίσιμο διάλογο των δύο πλευρών για τον εξορθολογισμό  της εκπαίδευσης», παρατήρησε ο κ. Φυλακτού.

Εξέφρασε την άποψη ότι η αποκοπή μέρους του μισθού Οκτωβρίου των εκπαιδευτικών δεν είναι νόμιμη, σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους της οργάνωσης και προς τον σκοπό αυτό, είπε, στάλθηκε έγκαιρα σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό.

Το υπουργείο λέει ότι είναι νομότυπη η αποκοπή μισθών

Το υπουργείο παιδείας υποστηρίζει ότι υπάρχει σχετικό άρθρο της νομοθεσίας που επιτρέπει στο κράτος, υπό την ιδιότητα του ως εργοδότης, ν’ αποκόπτει κατά αναλογία από το σύνολο του μηνιαίου μισθού κρατικών υπαλλήλων που απεργούν.

Από την πλευρά της η κ. Γεωργίου εξέφρασε την άποψη ότι το λογιστήριο ενέργησε νομότυπα με βάση τη σχετική εντολή του υπουργείου παιδείας.

Ταυτόχρονα, ανέφερε, το γενικό λογιστήριο θα διαχειριστεί και την επιστροφή των αποκοπών που έχουν γίνει στο μισθό εκπαιδευτικών που απείχαν από την 48ωρη απεργία του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Φυλακτού υπενθύμισε ότι οι εκπαιδευτικοί είχαν εξ υπαρχής αμφισβητήσει τη νομιμότητα της απόφασης για να υπάρξουν αποκοπές στο μισθό τους και θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Στα δημόσια σχολεία εργάζονται σήμερα περίπου 12 χιλ. εκπαιδευτικοί.

«Δεν είναι αυτοσκοπός η απεργία ούτε και η επιστροφή των χρημάτων που έχουν αποκοπεί», ανέφερε ο κ. Φυλακτού.

«Αυτό που έχει σημασία», πρόσθεσε, «είναι να σε σέβεται ο εργοδότης σου αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι απόμακρο», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ.

Υποστήριξε ότι οι εκπαιδευτικοί είχαν προκληθεί από τη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης και μη έχοντας άλλη εκλογή κατήλθαν σε δυναμικά μέτρα.

Του Λεύκου Χρίστου