You are here

Επιστρέφουν άλλο ένα προνόμιο στους δημόσιους υπαλλήλους

23/01/2020 07:34

Ένα ακόμα προνόμιο που έχασαν λόγω κρίσης αναμένεται να λάβουν οι υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με νομοσχέδιο που προνοεί πρόωρη αφυπηρέτηση τους χωρίς επιβολή αναλογικών αποκοπών στις σχετικές συντάξεις.

Το νομοσχέδιο κυκλοφόρησε εδώ και μήνες στη βουλή και θα συζητηθεί τη Δευτέρα, χωρίς να έχει κατατεθεί από την εκτελεστική εξουσία ανάλυση του κόστους του προτεινόμενου μέτρου.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της StockWatch, καμία δημόσια αρχή δεν ήταν σε θέση να αναφέρει τον αριθμό των υπαλλήλων που επηρεάζονται από το μέτρο.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση ακολουθεί την σταδιακή επιστροφή των μισθών που αποκόπηκαν από τους υπαλλήλους του δημοσίου μετά το 2012, που γίνεται σε ετήσια βάση.  Για το θέμα εκκρεμεί δικαστική απόφαση που ενδέχεται να οδηγήσει σε πλήρη αντί σταδιακή επιστροφή των περικοπών στους μισθούς.

Σύμφωνα με αρμόδιους φορείς, στη δημιουργία του νομοσχεδίου οδήγησε αρχικά σχετικό αίτημα των οργανωμένων καθηγητών που τέθηκε ενώπιον του υπουργείου παιδείας, ωστόσο η προτεινόμενη ρύθμιση καλύπτει όλο το φάσμα της δημόσιας υπηρεσίας, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Βάσει των νομοσχεδίων που κατατέθηκαν στη βουλή οι αλλαγές αφορούν υπαλλήλους που μέχρι και την 31η Αυγούστου 2020, συμπληρώνουν τουλάχιστον 400 μήνες συντάξιμης υπηρεσίας ή υπολείπονται, κατά ανώτατο όριο, 5 χρόνια μέχρι να συμπληρώσουν την ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης τους.

Εάν υποβάλουν αίτηση για οικειοθελή αφυπηρέτηση εντός 45 ημερών από την ισχύ του παρόντος νόμου, σε αυτούς τους υπαλλήλους δεν επιβάλλεται αναλογιστική μείωση στη σύνταξη και στο εφάπαξ ποσό που καταβάλλονται σ’ αυτόν για την υπηρεσία του από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά.

Πρόνοια του σχετικού νόμου προνοεί επίσης ότι για λόγους ομαλής έκβασης της σχολικής χρονιάς, οι δάσκαλοι και καθηγητές που θα επιλέξουν να υποβάλουν αίτηση για οικειοθελή πρόωρη αφυπηρέτηση δεν μπορούν να αφυπηρετήσουν πριν την 31η Αυγούστου 2020.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θεωρούν το μέτρο σημαντικό για να δοθούν κίνητρα πρόωρης αφυπηρέτησης και να ανοίξουν θέσεις για νέους υπαλλήλους.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, μιλώντας στη StockWatch εξέφρασε τη θέση ότι η αναλογιστική μείωση της σύνταξης και του εφάπαξ πρέπει να τερματιστεί, σημειώνοντας ότι λειτουργεί ως αντικίνητρο στην επιλογή της αποχώρησης από τη δημόσια υπηρεσία πριν το 65ο έτος.

«Είναι σχήμα οξύμωρο», είπε, «από τη μία να υποβάλλονται οι καθηγητές σε εξετάσεις κάθε χρόνο για να μπουν στους καταλόγους διορισίμων, και από την άλλη, να μην υπάρχουν θέσεις για να μπορούν να διοριστούν», τη στιγμή που κάποιοι μπορεί να επιθυμούν να αποχωρήσουν, όπως ανέφερε.

Σημείωσε ότι η άρση της αναλογιστικής μείωσης τέθηκε ενώπιον του υπουργείου παιδείας που αποδέχθηκε την εφαρμογή του μέτρου για μια φορά μόνο.

«Δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι», ανέφερε ο κ. Χατζησάββας, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ ες αεί, ώστε να λειτουργήσει προς όφελος της δημόσιας παιδείας.

Ωστόσο, είπε ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται θετικά, υπό τις περιστάσεις.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία, σημείωσε ότι δεν συμφωνεί με τον καθορισμό κριτηρίων, αναφέροντας ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν προϋποθέσεις εφόσον ο στόχος είναι να φύγουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Της Μαρίας Χαμπή