You are here

Η. Μαρκάτζιης: Προκατάληψη για τα τεχνικά επαγγέλματα

04/12/2022 06:00

Στην προκατάληψη και στην αρνητική αντίληψη οφείλεται η ανισορροπία του εργατικού δυναμικού, σε σχέση με τα παραδοσιακά, τεχνικά επαγγέλματα από τη μία και των σύγχρονων επαγγελμάτων, από την άλλη, σύμφωνα με τον Διευθυντή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Ηλία Μαρκάτζιη.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Μαρκάτζιης εξηγεί γιατί δημιουργείται αυτή η προκατάληψη και πως το κράτος προσπαθεί να «νικήσει» αυτό το φαινόμενο, φέρνοντας τους ανέργους κοντά στα τεχνικά επαγγέλματα και την αγορά εργασίας.

Μιλά για τις δράσεις και προγράμματα που τρέχουν η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΑνΑΔ), αλλά και η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και πώς μπορούν παιδιά και νέοι να επιλέξουν το επάγγελμα που τους ταιριάζει.

Εξηγεί ακόμη, για ποιο λόγο δεν θα χαθούν τα παραδοσιακά και τεχνικά επαγγέλματα, όπως οι ηλεκτροσυγκολλητές εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας.

Αναφέρει επίσης, πώς μπορούν οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι να αξιοποιήσουν τα προγράμματα που υπάρχουν για κατάρτιση και εξασφάλιση περαιτέρω δεξιοτήτων, ώστε παραδοσιακά επαγγέλματα και τεχνολογία να βαδίζουν μαζί.

Αναφέρει πως το πρόβλημα στην Κύπρο είναι η μη ενημέρωση του κοινού για τα προγράμματα και δράσεις που υπάρχουν για αυτά τα επαγγέλματα, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται συστηματική ενημέρωση για όλες τις ηλικίες.

Ο κ. Μαρκάτζιης μιλά ακόμη, για τη σύνδεση του τομέα της βιομηχανίας με τα προγράμματα του Υπουργείου για κατάρτιση αλλά και αναβάθμιση των προγραμμάτων. Η συνεργασία αυτή όπως εξηγεί, βοηθά σημαντικά και στους τομείς όπου παρατηρείται έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Επιπλέον, απαντά για την πράσινη ενέργεια και το μέλλον του τομέα στην αγορά εργασίας με βάση την Πράσινη Συμφωνία.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Μαρίας Κυριακίδου