You are here

Μ. Μενελάου: Επενδύσεις και άλματα πανεπιστημίων

03/09/2022 06:01

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρά βήματα τόσο από τα δημόσια όσο και από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη του τομέα, αναφέρει ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μενέλαος Μενελάου.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, σημειώνει ότι «έχουμε ένα ιδιαιτέρως ψηλό ποσοστό αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συνεχίζουν με πανεπιστημιακές σπουδές, ενώ έχουμε ένα σημαντικό αριθμό αναγνωρισμένων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θεσμούς που διασφαλίζουν την προσφερόμενη ποιότητα».

Σημειώνει ακόμη, ότι απόφοιτοι των κυπριακών πανεπιστημίων, συνεχίζουν με μεταπτυχιακές σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Επισημαίνει ότι ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αν και γενικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως τομέας αργών αλλαγών, καλείται να ανταποκριθεί σε μια ραγδαία μεταβαλλόμενη κοινωνία και τις ανάγκες της.

«Η τεχνολογική εξέλιξη και η κλιματική κρίση είναι ίσως τα 2 πλέον σημαντικά ζητήματα μεταξύ άλλων (όπως το μεταναστευτικό και το δημογραφικό), που δρουν ήδη ως δυνάμεις αλλαγής και στα θέματα παιδείας παγκόσμια. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση και στη χώρα μας, καλείται όχι μόνο να προσαρμοστεί αλλά να καθοδηγήσει την κοινωνία, προσφέροντας νέες και δημιουργικές ιδέες και λύσεις σε αυτές τις προκλήσεις», τονίζει.

Να αφουγκραζόμαστε ανάγκες αγοράς εργασίας

Ο κ. Μενελάου σημειώνει ακόμη, ότι τα πανεπιστήμια, πρέπει να αφουγκράζονται τις ανάγκες της τοπικής και διεθνούς αγοράς εργασίας και να τις λαμβάνουν υπόψη στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών τους. Από την άλλη, τονίζει, λόγω και των ταχύτατων αλλαγών που συμβαίνουν στην αγορά εργασίας, , δεν είναι δυνατόν, ούτε θεμιτό, να προσαρμόζονται τα προγράμματα σπουδών, απόλυτα, στις απαιτήσεις της αγοράς.

Στη συνέντευξή του, αναφέρει ακόμη ότι η διάθεση για μάθηση, δια βίου, είναι πολύ σημαντική στη σημερινή αγορά εργασίας.

Σημειώνει ότι υπάρχουν τα εχέγγυα, ώστε το νησί να καταστεί εκπαιδευτικό κέντρο επισημαίνοντας ωστόσο ότι «απαιτείται σοβαρότητα, όραμα και μεθοδικότητα».

«Τι σημαίνει εκπαιδευτικό κέντρο; Σημαίνει σημαντικό ερευνητικό έργο, συνεργασίες με διεθνή δίκτυα και πανεπιστήμια εγνωσμένου κύρους στο εξωτερικό, υποδομές και φυσικά προσέλκυση ξένων φοιτητών και φοιτητριών.  Σε όλους αυτούς τους άξονες έχουν γίνει σημαντικά βήματα έως άλματα. Ήδη διαθέτουμε αναγνωρισμένα διεθνώς Πανεπιστήμια τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με υψηλού επιπέδου προγράμματα σπουδών, ερευνητικό προσωπικό με διεθνείς επιτυχίες και αναγνώριση και μεγάλο ποσοστό απορρόφησης ευρωπαϊκών και άλλων κονδυλίων».

Στη συνέντευξή του αναφέρεται ακόμη, στις διεργασίες για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία αλλά και τα νέα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ

Της Γεωργίας Χαννή