You are here

Σε μονόωρη στάση εργασίας κατέρχεται η ΟΕΛΜΕΚ

17/09/2019 12:24

Σε μονόωρη στάση εργασίας κατέρχονται την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξετάσεις των τετραμήνων, το συνταξιοδοτικό, τη μη έγκαιρη στελέχωση και τα κλιματιστικά.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ για τη χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης να κατέλθουν σε στάση εργασίας στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας είπε ότι είναι μια στάση διαμαρτυρίας και είναι καταγεγραμμένα τα τέσσερα ζητήματα, τα οποία συζήτησε χθες το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο.
 
Σε ερώτηση ποια είναι αυτά τα ζητήματα, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι αφορά πρώτον τη σχετική εγκύκλιο που έχει σταλεί στις σχολικές μονάδες και για την οποία έχουν επιμορφωθεί οι εκπαιδευτικοί στα σεμινάρια του Σεπτεμβρίου και έχουν προκληθεί πολλές ανησυχίες και πολλοί προβληματισμοί αναφορικά με τα όσα αναγράφονται στην εγκύκλιο.
 
«Μιλάμε για χρονοδιαγράμματα ανεφάρμοστα. Υπάρχουν κάποιες ασάφειες, αρκετά κενά, για τα οποία θα πρέπει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Και η Οργάνωση μας αν κληθεί, βεβαίως θα ανταποκριθεί να υποβάλει τις εισηγήσεις της. Ελπίζουμε να μην συμβεί εκείνο που συνέβη τον Ιανουάριο όταν η Οργάνωση κατέθεσε κάποιες προτάσεις για το σχέδιο αξιολόγησης των μαθητών και στο τέλος έτρεχαν όλοι τον Ιούλιο του 2019 να ενσωματώσουν κανονισμούς, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες, πρέπει να πω, ότι αρκετές ενσωματώθηκαν στο τέλος της ημέρας στη νομοθεσία. Άρα, αναφερόμαστε στην συγκεκριμένη εγκύκλιο», συμπλήρωσε.   
 
Υπάρχουν αρκετά σημεία, συνέχισε ο κ. Χατζησάββας, «τα οποία δεν μπορούν να αφήσουν τη σχολική μονάδα να λειτουργήσει, όπως πιεστικά χρονοδιαγράμματα και άλλα, τα οποία θα πρέπει να εξηγήσουμε και εμείς στο Υπουργείο Παιδείας, αν μας καλέσουν».
 
Το άλλο ζήτημα αφορά το συνταξιοδοτικό. «Δεν επιτρέπεται για οκτώ ολόκληρα χρόνια το Υπουργείο Οικονομικών να αφήνει ανασφάλιστους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και γενικά κρατικούς υπαλλήλους και ήδη παρατηρείται το φαινόμενο αρκετοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, κυρίως, να αφυπηρετούν χωρίς να πάρουν κανένα συνταξιοδοτικό ωφέλημα, παρά τα χρόνια υπηρεσίας που έχουν ένεκα της νομοθεσίας που ψηφίστηκε», πρόσθεσε.
 
Το τρίτο σημείο αφορά, συνέχισε ο κ. Χατζησάββας, τις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.
 
«Ζητήσαμε εδώ και αρκετά χρόνια ένα σχεδιασμό, έτσι ώστε να τοποθετηθούν κλιματιστικά μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Συνεχώς υπάρχει αντίδραση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, με τις δικαιολογίες ότι προκαλούνται διάφορες ασθένειες, και ούτω καθεξής. Και επίσης η μη έγκαιρη στελέχωση. Παρατηρούμε κάποιες ελλείψεις μέχρι σήμερα. Υπάρχουν αρκετά παιδιά, τα οποία βρίσκονται έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας, γιατί δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί, παρόλο που ο προγραμματισμός, ουσιαστικά, αρχίζει από τον Φεβρουάριο κάθε σχολικής χρονιάς για την επόμενη σχολική χρονιά», συμπλήρωσε.    
 
Ερωτηθείς αν ήταν ομόφωνη η απόφαση για την μονόωρη στάση εργασίας, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι λήφθηκε με πλειοψηφία.
 
«Υπήρχε άλλη πρόταση για να γίνουν απεργίες, η οποία απορρίφθηκε και υπήρχε η συγκεκριμένη πρόταση ότι υπάρχουν τέσσερα σημαντικά ζητήματα, τα οποία είναι προς όφελος και του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Είναι μια 45΄ στάση εργασίας, την οποία εμείς χαρακτηρίζουμε στάση διαμαρτυρίας», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση ποια περίοδος θα πραγματοποιηθεί η στάση εργασίας, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι θα το αποφασίσει εντός των ημερών η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ.
 
Ερωτηθείς αν θα ληφθούν και άλλα μέτρα, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι αναμένουν το Υπουργείο Παιδείας να καλέσει την ΟΕΛΜΕΚ για να μπούμε σε ένα διάλογο αναφορικά με αυτά τα ζητήματα.