You are here

Stop loss από προεδρικό και Πινδάρου στην παιδεία

12/09/2018 07:05

Μετά από δύο μήνες υπαναχωρήσεων από τις αρχικές της προτάσεις, η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα αποφάσισαν να τραβήξουν κόκκινη γραμμή στις σημαντικές δημοσκοπικές απώλειες που προκαλούν οι χειρισμοί τους στην παιδεία, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε μετωπική σύγκρουση με τις συντεχνίες των 13 χιλ. εκπαιδευτικών.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η διυπουργική επιτροπή απέρριψαν την πρόταση των τριών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ – ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ με βάση την οποία οι εκπαιδευτικοί αξιώνουν εφαρμογή πιστώσεων στα μέτρα εξορθολογισμού, προκειμένου να επιστραφούν στους επηρεαζόμενους οι απαλλαγές διδακτικών ωρών που θα τους αποκοπούν.

Συνεργάτες του ΠτΔ με δηλώσεις τους στη StockWatch, χαρακτήρισαν την πρόταση ως εμπαιγμό και υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα της 7ης Σεπτεμβρίου ενώ, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών και δασκάλων θεωρούν την απόρριψη της πρότασης από την κυβέρνηση ως casus belli και ετοιμάζονται για μέτρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε στη StockWatch ότι το κράτος είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε δυναμικές αντιδράσεις θεωρώντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον και αυτό θα πράξει.

Εξέφρασε πάντως την ευχή όπως έστω και την υστάτη πρυτανεύσουν πιο ώριμες σκέψεις από πλευράς εκπαιδευτικών.

Στο πλαίσιο της επίσημης δήλωσης του που έδωσε ψες στα ΜΜΕ, ο κ. Προδρόμου διερωτήθηκε, γιατί ενώ το πρωί η πρόταση είχε υπογραφτεί και από τις τρείς ενδιαφερόμενες συντεχνίες, το απόγευμα η απάντηση είχε μόνο την υπογραφή της ΠΟΕΔ.

Πάντως, στην αντίπερα όχθη οι εκπαιδευτικές οργανώσεις φαίνεται να έχουν πάρει το γάντι που έριξε το προεδρικό, καθώς, σήμερα σε ξεχωριστές πρώτα συνεδριάσεις των αρμόδιων τους οργάνων θα ληφθούν καταρχήν αποφάσεις οι οποίες θα τεθούν στη συνέχεια σε κοινή συνεδρίαση κατά την οποία θα αποφασιστεί αν θα ενεργοποιήσουνή όχι, την εξουσιοδότηση που έλαβαν την περασμένη βδομάδα από τις γενικές συνελεύσεις των μελών τους, για λήψη απεργιακών μέτρων.

Το στίγμα των πρώτων αντιδράσεων των ηγεσιών των τριών οργανώσεων που εκδηλώθηκε χθες βράδυ, ευθύς μετά που παρέλαβαν την αρνητική απαντητική επιστολή από το προεδρικό, φαίνεται να παραπέμπει σε ενδεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους έσπευσε χθες βράδυ να διαμηνύσει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook «πως αύριο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα απαντήσουν με απεργιακά μέτρα» προκαταλαμβάνοντας τις αποφάσεις των αρμόδιων σωμάτων της οργάνωσης του.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, μετά από αρκετές αμφιταλαντεύσεις σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα της εργατικής κρίσης στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας, φέρεται έτοιμη τώρα να δώσει τη μάχη.

Συνεργάτες του ΠτΔ και του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, θεωρούν ότι αν γινόταν αποδεχτεί η νέα πρόταση των εκπαιδευτικών οργανώσεων, θα έπληττε καίρια, κατά την άποψη τους, το ήδη λαβωμένο κύρος της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ήταν λάβρος χθες στις δηλώσεις του και προανάγγειλε ουσιαστικά τις προθέσεις του προεδρικού που θα ακολουθούσαν επί της νέας πρότασης των εκπαιδευτικών.

Ο κ. Νεοφύτου ήγειρε θέμα αξιοπρέπειας επισημαίνοντας ότι «δεν μπορείς να κάθεσαι σε ένα τραπέζι και να συνομιλείς μέχρι τις τρείς το πρωί, να καταλήγεις σε συμφωνία και μετά να την πετάς στα μούτρα του συνομιλητή σου».

Υποστήριξε επίσης ότι αποτελεί πρόκληση η υποβολή πρότασης επί συμφωνηθέντων.

Το προεδρικό θέλοντας να ασκήσει πίεση στις εκπαιδευτικές οργανώσεις άφησε ψες να διαρρεύσει ότι μεταξύ των «αντιαπεργιακών μέτρων» που ενδεχομένως να λάβει στην περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί θα καταλήξουν σε δυναμικά μέτρα, είναι η μισθολογική αποκοπή με βάση τις εργάσιμες ώρες ή μέρες που θα χαθούν με αντίκτυπο στο εφάπαξ και στις συντάξεις τους.

Σημείωσαν ότι το υπουργείο παιδείας, σε μία τέτοια περίπτωση, θα συμπληρώσει τις χαμένες εργάσιμες ώρες των καθηγητών και δασκάλων, καλύπτοντας τη σχολική ύλη κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων ή του Πάσχα.

Δυναμική εμπλοκή του γενικού ελεγκτή

Δυναμική εμπλοκή στα τεκταινόμενα της παιδείας, είχε εκ νέου χθες ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος μέσω του twitter εξαπέλυσε επίθεση κατά του γγ της ΠΟΕΔ, τον οποίο χαρακτήρισε «ψεύτη» σε σχέση με αναφορές του στο κρατικό ραδιόφωνο ότι είναι η κυβέρνηση που πρότεινε την παραχώρηση χαριστικού εφάπαξ στο πλαίσιο ενός σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

Ο κ. Μιχαηλίδης, που βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση επί του συγκεκριμένου θέματος με τους εκπαιδευτικούς, υπέδειξε στον κ. Χαραλάμπους ότι το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις στις 6 περασμένου Αυγούστου με την προσθήκη να μην υπάρξει οποιαδήποτε επιβάρυνση σε όσους θα το υιοθετούσαν.

Η StockWatch πληροφορείται ότι για το εν λόγω αίτημα, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Χρήστος Πατσαλίδης υπέδειξε προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι θα είναι αδύνατη η ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος καθώς, όπως τόνισε, αντίκειται προνοιών του Συντάγματος που άπτονται θεμάτων ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών.

Σημειώνεται ότι η StockWatch σε σχετικό της ρεπορτάζ, είχε αναδείξει την πτυχή αυτή σε ανύποπτο χρόνο, παραπέμποντας στη δημοσιονομική πτυχή των κυβερνητικών παραχωρήσεων.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε στη StockWatch ότι το αίτημα αυτό, αποτελεί πλέον παρελθόν καθώς, όπως εξήγησε, περιλαμβανόταν στη συνολική πρόταση της κυβέρνησης προς τους εκπαιδευτικούς, την οποία έχουν ήδη απορρίψει.

Του Λεύκου Χρίστου