You are here

Βλέπουν υποστελέχωση τμήματος αναπτύξεως υδάτων

15/01/2018 16:42

Υποστελέχωση του τμήματος αναπτύξεως υδάτων διαπιστώνει ο υπουργός γεωργίας, αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης σημειώνοντας ότι προωθείται αναδιοργάνωση του τμήματος.

Απαντώντας σε ερώτημα του βουλευτή των οικολόγων Γιώργου Περδίκη, σημειώνει ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, διανύει περίοδο αυξημένων υποχρεώσεων, ιδίως σε επίπεδο επιστημονικού προσωπικού, και ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του περί της Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων Νόμου και τις πρόσθετες αρμοδιότητες και ευθύνες για τα στερεά απόβλητα όπως προνοούνται από την τροποποίηση του περί Αποβλήτων Νόμου και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τον Υπουργό Εσωτερικών στον Υπουργό Γεωργίας.

«Η μελέτη που πραγματοποίησε το 2009 το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, με την οποία εγκρίθηκαν 298 μόνιμες θέσεις σε δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό εκ των οποίων 89 επιστημονικό προσωπικό, 80 τεχνικοί μηχανικοί και 129 τεχνικοί επιβεβαίωνε την αναγκαιότητα περαιτέρω στελέχωσης του Τμήματος. Στη μελέτη αυτή προβλεπόταν επίσης η σταδιακή μείωση του ωρομίσθιου εργατικού προσωπικού», σημειώνεται.

Η αναγκαιότητα ενδυνάμωσης της στελέχωσης του Τμήματος επιβεβαιώθηκε και με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου του 2015 στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) σύμφωνα με την οποία πρέπει, μεταξύ άλλων, να ενισχυθεί σε επιστημονικό προσωπικό και να μειωθεί ο αριθμός του ωρομίσθιου προσωπικού.

«Δυστυχώς», συνεχίζει ο υπουργός, «μετά το 2013, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής οικονομικής πολιτικής, η πλήρωση των θέσεων που προβλεπόταν στην αναδιοργάνωση παγοποιήθηκε και μαζί με τη αφυπηρέτηση μεγάλου αριθμού προσωπικού, οδήγησε σε μεγάλο αριθμό κενών θέσεων προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής. Σημαντικός αριθμός κενών θέσεων υπάρχει επίσης στο ωρομίσθιο προσωπικό, ενώ μεγάλος αριθμός ωρομίσθιων υπαλλήλων μετακινήθηκε σε άλλο Υπουργείο».

Το 2016, το υπουργείο γεωργίας με στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου ώστε να προωθείται η αποτελεσματική λειτουργία του και η επίτευξη των στρατηγικών του επιδιώξεων, προχώρησε στη σύσταση Τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού και Αναδιάρθρωσης στην Κεντρική Διοίκηση, κάτω από την άμεση επίβλεψη της Γενικής Διευθύντριας, με τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

-Μελέτη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό που προκύπτουν από τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των Τμημάτων και της Κεντρικής Διοίκησης του ΥΓΑΑΠ, όπως και των νομικών προσώπων που υπάγονται σ' αυτό, υπό το φως και των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για αναδιάρθρωση του ΥΓΑΑΠ.

-Ετοιμασία προτάσεων για τη μέγιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του ΥΓΑΑΠ μέσα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του, όπως και των νομικών προσώπων που υπάγονται σ’ αυτό και της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για συγκράτηση του μισθολογίου, προώθηση της ευελιξίας και αξιοποίηση της εναλλαξιμότητας/κινητικότητας του μόνιμου και έκτακτου δημοσιοϋπαλληλικού και κυβερνητικού ωρομίσθιου προσωπικού.

-Τρέχοντα θέματα προσωπικού - προσλήψεις προσωπικού, διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων, αξιολόγηση αιτήσεων υποψηφίων, αποπαγοποίηση και πλήρωση θέσεων, συμβουλευτικές επιτροπές, αποσπάσεις, μεταθέσεις, μετακινήσεις, πειθαρχικές διαδικασίες κλπ.

Σημειώνεται ότι επιχειρείται μια συνολική προσέγγιση της αναδιοργάνωσης και της στελέχωσης του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων από την Κεντρική Διοίκηση του ΥΓΑΑΠ με τη συμμετοχή της διεύθυνσης του ΤΑΥ, του Κλάδου Υπαλλήλων του Τμήματος και του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, με σκοπό να επέλθει σύντομα μια νέα δομή που θα λαμβάνει υπόψη τις σημερινές ανάγκες και πραγματικότητες της δράσης και των αρμοδιοτήτων του ΤΑΥ.

Περαιτέρω, σημειώνει, προωθήθηκαν για αποπαγοποίηση 55 θέσεις προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής, οι οποίες βρίσκονται πλέον σε διαδικασία πλήρωσης.