You are here

Σε λύσεις για πληθωρισμό, ΑΤΑ στοχεύουν οι υποψήφιοι

02/02/2023 07:10

Αποφάσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ακρίβειας που έχουν γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα κληθεί να λάβει από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Με δεδομένη την διατήρηση του πληθωρισμού σε ψηλά επίπεδα, σημαντικό κεφάλαιο που παραμένει ανοικτό προς επίλυση από την επόμενη κυβέρνηση έτσι ώστε να αποκατασταθεί μέρος της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, είναι και το θέμα της απόδοσης της ΑΤΑ.

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία, κλήθηκαν από τη StockWatch να απαντήσουν στο τί θα πράξουν αμέσως μετά την εκλογή τους, για τα εν λόγω ζητήματα.

Α Νεοφύτου: Στοχευμένη στήριξη

«Όλες οι μελέτες τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό δείχνουν ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει αρκετό καιρό. Αυτή η κατάσταση την οποία βιώνουμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε και για το επόμενο, μεγάλο διάστημα, εντείνει το διακύβευμα που είναι ένα: Να παραμείνει η χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Πρόσθεσε ότι το κράτος πρέπει να έχει δημοσιονομικά περιθώρια για να είναι σε θέση να προσφέρει στοχευμένη στήριξη εκεί που πρέπει, ενώ παράλληλα και οι πολίτες θα πρέπει να διατηρήσουν τις δουλειές και τα εισοδήματά τους ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την πληθωριστική κρίση στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Συμπλήρωσε ότι από το καλοκαίρι η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα για την αναχαίτιση της ακρίβειας που υπερβαίνουν τα €300 εκατ., υπογραμμίζοντας πως «αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε σταθερό το οικονομικό περιβάλλον, τότε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», ενώ όπως είπε, με ένα γλίστρημα θα χάσουμε την επενδυτική βαθμίδα και θα πάμε ξανά στην κατηγορία «σκουπίδια».

«Είμαι βέβαιος ότι η μεσαία τάξη του τόπου αντιλαμβάνεται το πρόβλημα αλλά και τη δημοκρατική της ευθύνη να επιλέξει ασφάλεια, σταθερότητα και προοπτική», επεσήμανε.

Α. Μαυρογιάννης: Πέντε δράσεις για στήριξη πολιτών

Σε πέντε συγκεκριμένα βήματα, που περιλαμβάνονται στις δράσεις που έχει εξαγγείλει για τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησης του, αναφέρθηκε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης σε δηλώσεις στη StockWatch.

Είπε ότι πρώτο βήμα είναι η εξαγγελία σχεδίου για την καθολική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, όπου στη βάση ενός πλήρως κοστολογημένου σχεδιασμού θα επιδοτείται μέχρι και 100% η δαπάνη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και κλιμακωτά, με εισοδηματικά κριτήρια για τις υπόλοιπες οικιακές μονάδες.

Επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη θα είναι η προκήρυξη διαγωνισμού για έργα αποθήκευσης ενέργειας, με σκοπό να ενταχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα και να μειωθούν οι τιμές του ηλεκτρισμού. Παράλληλα, είπε ότι θα προωθήσει τις εργασίες για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής και μεταφοράς.

Τρίτο βήμα είναι η προκήρυξη μειοδοτικών διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της ΕΕ, με διαφάνεια και χωρίς αποκλεισμούς, ώστε όλο το όφελος από τη μείωση των τιμών να πηγαίνει στους καταναλωτές, όπως πρόσθεσε. «Βάσει στοιχείων που βλέπουμε, στην Πορτογαλία το κόστος αγοράς ως αποτέλεσμα μειοδοτικού διαγωνισμού είναι 1,25 σεντς η κιλοβατώρα, ενώ σε εμάς είναι 23,5 σεντς», ανέφερε.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι η τέταρτη δράση, αφορά τη διεκδίκηση από την ΕΕ της έγκρισης για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό και προσωρινή εξαίρεση για μείωση της σωρευτικής φορολογίας στα καύσιμα, για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Τέλος, είπε ότι θα προχωρήσουν ταχύτατα στην ετοιμασία νομοσχεδίου για αναβάθμιση του σημερινού ταμείου ΑΠΕ σε Ταμείο Πράσινης Μετάβασης, το οποίο θα είναι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο.  

Ν. Χριστοδουλίδης: Στήριξη με δημοσιονομική πειθαρχία

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σήμερα στο 8% περίπου και επιβαρύνει τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τις επιχειρήσεις, ενώ επεσήμανε πως τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα με την άνοδο των επιτοκίων, που στόχο έχει την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Δήλωσε ότι στη δύσκολη αυτή περίοδο, το κράτος έχει την υποχρέωση να στηρίξει τους πολίτες και ειδικότερα τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες, τηρώντας όμως πάντοτε τη δέουσα δημοσιονομική πειθαρχία.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους, θα επικεντρωθούν στους πολίτες που πραγματικά έχουν ανάγκη, δεδομένου ότι τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα είναι αυτά που επηρεάζονται περισσότερο, όπως ανέφερε.

«Προς τούτο, έχουμε ανακοινώσει σωρεία μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αμεσότερα, σκοπεύουμε να αυξήσουμε τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων κατά 5% δεδομένου ότι το 22% των συνταξιούχων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας», εξήγησε.

Τόνισε ότι για τους χαμηλόμισθους, πέραν των πιο πάνω ενεργειών, πρόθεση είναι όπως αυξηθεί το αφορολόγητο ποσό από €19.500 σε €24.500.

Παράλληλα όπως είπε, θα πρέπει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις να επιταχύνουμε τους ρυθμούς της πράσινης μετάβασης στοχεύοντας στην απεξάρτηση της οικονομίας από τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας.

«Στόχος μας είναι η μεγαλύτερη επιδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με γρηγορότερους ρυθμούς, και η ταχύτερη εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», πρόσθεσε.

Α. Νεοφύτου: Με φοροελαφρύνσεις η εξίσωση της ΑΤΑ

Όσον αφορά την ΑΤΑ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι θέση του, την οποία έχει καταθέσει και δημόσια, είναι ότι χωρίς δογματισμούς μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις σε όλα τα ζητήματα.

Απέδωσε δίκιο τόσο στους εργαζόμενους που όπως είπε σε καιρούς δύσκολους ζητούν την αποκατάσταση της αγοραστικής τους δύναμης, αλλά και στην εργοδοτική πλευρά που ανησυχεί για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Εμείς λέμε ότι χωρίς να επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων κυπριακών επιχειρήσεων, μπορεί να αποκατασταθεί απόλυτα η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, βάζοντας στην εξίσωση επιπρόσθετα με τη σημερινή ΑΤΑ και τη φορολογική ελάφρυνση», τόνισε.

Δήλωσε ότι έχει καταθέσει πρόταση για ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση που στόχο έχει από τη μια την ελάφρυνση και στήριξη της οικογένειας, ενισχύοντας παράλληλα την αγοραστική δύναμη, εφόσον τα ποσά της εξοικονόμησης θα επιστρέψουν στην κατανάλωση και από την άλλη στηρίζει με τη νέα επιδοματική πολιτική τους συμπολίτες μας, όσους το έχουν ανάγκη.

Συμπλήρωσε πως οι ισοδύναμοι συντελεστές για το οικογενειακό εισόδημα μπορεί να αναπροσαρμόζονται σε καιρούς ακρίβειας λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό.

«Έτσι, η μεταρρύθμιση του οικογενειακού εισοδήματος παράλληλα με την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας, παρέχει κίνητρα για ένταξη στην αγορά εργασίας, αλλά και για μείωση της υπογεννητικότητας ώστε να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα», πρόσθεσε.          

Α. Μαυρογιάννης: Πλήρης απόδοση και επέκταση της ΑΤΑ

Αναφορικά με το θεσμό της ΑΤΑ, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι στηρίζει την πλήρη απόδοση της μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου ο πρωτόγνωρος πληθωρισμός ροκανίζει τους μισθούς των εργαζομένων.

Πρόσθεσε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση έσπρωξε το διάλογο στην επόμενη κυβέρνηση του τόπου αρνούμενη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, ενώ τόνισε ότι επί δικής του διακυβέρνησης με την αξιοπιστία που διαθέτει και με αποφασιστικότητα, θα συνεχίσει το διάλογο προς επίτευξη συμφωνίας.

Ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε ότι στους άμεσους στόχους του είναι μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, να επιτευχθεί επέκταση της ΑΤΑ ώστε να καλύψει τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται σήμερα, με προτεραιότητα στους χαμηλόμισθους και σε όσους λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό.

Ακολούθως, όπως είπε, θα προχωρήσει σε κοινωνικό διάλογο με αντικείμενο τη βελτίωση του θεσμού, ώστε να στηρίζει περισσότερο τους εργαζόμενους χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Σε αυτό το διάλογο πρόσθεσε, θα τεθεί και η εισήγηση του οικονομικού επιτελείου του, για υπολογισμό και απόδοση της ΑΤΑ στη βάση του διάμεσου μισθού της χώρας.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως με προτάσεις κοινωνικά δίκαιες και οικονομικά βιώσιμες, μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας καλύτερη», σημείωσε.

Ν. Χριστοδουλίδης: Στο τραπέζι η σύνδεση ΑΤΑ με παραγωγικότητα

«Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη, λέμε όχι στην κατάργηση της ΑΤΑ», ανέφερε κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά από τη StockWatch ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Την ίδια στιγμή λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, δεν μπορεί από αύριο να γίνει πλήρη αποκατάσταση της στο 100%. Θα πρέπει να αποκαθίσταται σταδιακά. Ως κυβέρνηση, εάν εκλεγούμε θα διαδραματίσουμε το ρόλο που μας αναλογεί και θα πρέπει να παίξουμε ώστε να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους», δήλωσε.

Είπε επίσης, ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να συζητηθούν θέματα «που συνδέουν την ΑΤΑ με την παραγωγικότητα, θέματα ίσως κλιμακωτής καταβολής της ΑΤΑ».

«Όλα αυτά θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι και να συζητηθούν», ανέφερε και τόνισε ότι «οι κοινωνικοί εταίροι διαχρονικά ήταν πάντα υπεύθυνοι και η εργατική ειρήνη βοήθησε τα μέγιστα ώστε να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες καταστάσεις που πέρασε η οικονομία».

Της Ελένης Χαραλάμπους