You are here

Αυξήσεις 7% στους λιμενεργάτες μέχρι το 2020

24/06/2019 07:06

Μισθολογικές αυξήσεις και άλλα παρεμφερή ωφελήματα που φτάνουν συνολικά το 7% προβλέπει για τους εργαζόμενους στο λιμάνι Λεμεσού, η συλλογική σύμβαση την οποία συνομολόγησαν μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων οι δύο ξένοι ιδιώτες επενδυτές, ο σύνδεσμος ναυτικών πρακτόρων και οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Οι δύο πλευρές είχαν αποδεχθεί μεσολαβητική πρόταση της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Είναι η πρώτη συλλογική σύμβαση που ανανεώνεται μετά τη διαχείριση του λιμένα Λεμεσού από τους δύο ξένους επενδυτές, DP World Limassol και Eurogate Container Terminal Limassol, που διαχειρίζονται το λιμάνι μετά τη σχετική συμφωνία που επιτεύχθηκε με το κράτος τον Απρίλιο του 2016.

Τη συλλογική σύμβαση υπογράφουν δύο ανώτατοι εκτελεστικοί διευθυντές των ξένων επενδυτών, ο σύνδεσμος ναυτικών πρακτόρων και οι γενικοί γραμματείς των ομοσπονδιών μεταφορών της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, Παντελής Σταύρου και Άθως Ελευθερίου, αντίστοιχα.

Η σύμβαση, που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2017, είναι τριετής διάρκειας και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

 «Η σύμβαση διασφαλίζει κατά βάση, τρία χρόνια εργατικής ειρήνης σε μία ουσιώδη υπηρεσία για τη ναυτιλία και ειδικότερα για την οικονομία του τόπου», τονίζει ο γγ της ομοσπονδίας μεταφορών της ΣΕΚ Παντελής Σταύρου.

Επισημαίνει ότι η συνομολόγηση της σύμβασης αποτελεί ορόσημο για τα εργασιακά θέσμια, υπό την έννοια ότι οι δύο ξένες εταιρείες που ανέλαβαν τη διαχείριση του λιμένα Λεμεσού, σεβάστηκαν πλήρως τις διαδικασίες του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και το θεσμό των ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της σύμβασης, για το 2018 οι εργαζόμενοι θα πάρουν με αναδρομική ισχύ 1% και υπό μορφή εφάπαξ, €300 ανά λιμενεργάτη και σημειωτή.

Το 2019 θα παραχωρηθεί μισθολογική αύξηση 2% και 2,5% το 2020. Σημειώνεται ότι το 1% υπό μορφή εφάπαξ που θα λάβουν οι εργαζόμενοι για το 2018 θα ληφθεί υπόψη στις αυξήσεις του 2019 και 2010.

Οριακή αύξηση θα δοθεί για το ενθαρρυντικό σύστημα ενώ με την υπογραφή της σύμβασης δεσμεύεται η εργατική πλευρά να είναι σε αναμονή σε όλη τη διάρκεια της βδομάδας 11 λιμενεργάτες και δύο σημειωτές.

Επίσης συμφωνήθηκε όπως την Κυριακή και τις αργίες, θα εξυπηρετούνται τα πλοία που θα είναι μέσα στο λιμάνι, όπως επίσης και τα πλοία ενέργειας στα οποία περιλαμβάνονται τα πλοία υποστήριξης και γεωτρήσεων.

Τα πλοία αυτά φορτοεκφορτώνουν μηχανήματα ή εξαρτήματα.

Όπως προβλέπει η συλλογική σύμβαση, σε καμία περίπτωση, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, θα σταματά η φορτοεκφόρτωση και καταγραφή του φορτίου ηλεκτρονικά.

Το σύνολο των εργαζομένων στις εταιρείες των δύο επενδυτών διαχειριστών του λιμένα Λεμεσού απασχολούνται συνολικά περίπου 200 λιμενεργάτες.

Του Λεύκου Χρίστου