You are here

Δεν βγήκε άσπρος καπνός στο λιμάνι Λάρνακας

08/02/2023 07:12

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, καθώς η χθεσινή μεσολαβητική προσπάθεια του διευθυντή εργασιακών σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας δεν απέδωσε καρπούς.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ, Χαράλαμπος Αυγουστής, «δεν καταφέραμε να κάνουμε κανένα βήμα προς τα μπρος διότι η διαχειρίστρια εταιρεία εμμένει στη θέση της για τις απολύσεις των δύο γερανοδηγών».

Πρόσθεσε ότι «εμείς ως συνδικαλιστικές οργανώσεις ανταποκριθήκαμε άμεσα στην εισήγηση του διαμεσολαβητή, απαντώντας ότι είμαστε έτοιμοι να τερματίσουμε την απεργία αρκεί και η εταιρεία να αποσύρει τις απολύσεις».

«Δυστυχώς η διαχειρίστρια εταιρεία, Kition Ocean Holdings Ltd δεν κάνει πίσω, γι’ αυτό αναμένουμε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να παρέμβει ο υπουργός Μεταφορών διότι δεν μπορεί να παγώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι εργασίες στο λιμάνι, καθώς επηρεάζεται η εικόνα της Κύπρου».

Συνεχίζονται οι επαφές ΥΠΕΡΓ με εταιρεία

Ο κ. Αυγουστής, σημείωσε ότι σήμερα ο διευθυντής εργασιακών σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας θα συνεχίσει την προσπάθεια με την Kition Ocean Holdings Ltd, ευελπιστώντας ότι θα αναστείλει τις απολύσεις ώστε να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών για συνολική επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν στον εργασιακό χώρο του λιμανιού Λάρνακας.

Προϋπόθεση για την μεσολαβητική προσπάθεια εκ μέρους του ΥΠΕΡΓ ήταν η αναστολή της απόφασης απόλυσης των δύο εργαζομένων και ταυτόχρονα η αναστολή της απεργίας που κατήλθαν από το πρωί της Δευτέρας οι εργαζόμενοι στο λιμάνι προς συμπαράσταση των συναδέλφων τους.

Οι μεν συνδικαλιστικές οργανώσεις αποδέχθηκαν την πρόταση, ωστόσο η διαχειρίστρια εταιρεία ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποσύρει τις δύο απολύσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της διαχειρίστριας εταιρείας Kition Ocean Holdings Ltd, Πάνος Αλεξάνδρου, σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «η εταιρεία δεν μπορεί να αποσύρει τις απολύσεις καθώς δόθηκαν σχετικές επιστολές».

Σημείωσε ότι «θα πάμε στη συνάντηση, όμως δεν μπορεί να μας καλούν σε διαβούλευση στο Υπουργείο Εργασίας υπό την απειλή της απεργίας».

Απαντώντας στη δήλωση του κ. Αυγουστή, ότι δεν τηρήθηκε η διαδικασία του περί τερματισμού απασχόλησης νόμου, διότι δεν δόθηκαν προειδοποιητικές επιστολές προς τους εργαζομένους, είπε ότι «ως ιδιωτική εταιρεία δεν έχουμε καμία υποχρέωση να αποστέλλουμε προειδοποιητικές επιστολές ή να ζητούμε την άδεια των συντεχνιών».

Ο κ. Αλεξάνδρου χαρακτήρισε παράτυπη την απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι σημειώνοντας ότι οι «δύο εργαζόμενοι αρνήθηκαν να εκτελέσουν τα ζητούμενα για τη διεκπεραίωση της καθημερινής εργασίας τους όπως προνοεί το υπογεγραμμένο συμβόλαιο τους, με τον ισχυρισμό ότι αυτό δεν αποτελεί μέρος των καθηκόντων τους, κάτι που δεν ισχύει».

«Αποτέλεσμα αυτής της παράτυπης κίνησης ήταν η απαλλαγή των δύο γερανοδηγών από τα καθήκοντα τους», επεσήμανε.

Της Ηρώς Ευθυμίου