You are here

Το ΚΕΒΕ καταδικάζει απεργία στα λιμάνια

15/01/2019 10:43

Το ΚΕΒΕ καταδικάζει έντονα τις «συνεχιζόμενες μεθοδεύσεις και παράνομες αποφάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος», με τις οποίες δημιουργείται αναταραχή και δυσλειτουργία στα λιμάνια.

Με αφορμή την 24ωρη στάση εργασίας που εξήγγειλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των λιμενεργατώνγια την Τετάρτη 16/1/2019, το ΚΕΒΕ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να εφαρμόσει το νόμο περί λιμενεργατών διορίζοντας κατά την αυριανή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου το διαιτητικό δικαστήριο έτσι ώστε να προστατέψει την ομαλή λειτουργία των λιμανιών και κατ’ επέκταση του εμπορίου και της οικονομίας.

«Η απόφαση αυτή των συντεχνιών για πολλοστή φορά είναι παντελώς απαράδεκτη και εκτός του γεγονότος ότι παραβιάζει με ετσιθελικό τρόπο τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και τη σχετική συμφωνία την οποία οι ίδιες έχουν υπογράψει, είναι και παράνομη καθότι παραβιάζει το νόμο περί λιμενεργατών ο οποίος προβλέπει ότι σε περίπτωση αδιεξόδου ο πρόεδρος του συμβουλίου λιμενεργασίας Λεμεσού παραπέμπει τη διαφορά στο διαιτητικό δικαστήριο τα μέλη του οποίου διορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο. Η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου είναι τελική και δεσμευτική για όλα τα μέρη», αναφέρεται.

«Δεν είναι δυνατόν πανίσχυρες μικρές ομάδες εργαζομένων αυθαίρετα και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα εργασιακά θέσμια και νόμους της Κυριακής Δημοκρατίας να προκαλούν παράλυση ζωτικών τομέων της οικονομίας, επιφέροντας μεγάλα πλήγματα στην ανάπτυξη της χώρας», προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ανησυχητικές αυτές εξελίξεις που συμβαίνουν για πολλοστή φορά θα πρέπει πλέον να πείθει και τους πιο δύσπιστους πόσο ορθή είναι η διαχρονική θέση του ΚΕΒΕ ότι επιβάλλεται η νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Το ΚΕΒΕ, καλεί την κυβέρνηση και τη βουλή χωρίς άλλη καθυστέρηση να πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για άμεση προώθηση της σχετικής νομοθεσίας για αποτροπή παρόμοιων απαράδεκτων καταστάσεων στο μέλλον.